Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
I tu macie koledzy rację z kilkoma kwestiami.

Z ruchem i czasem reakcji w kompaktach potrafi być problem, lustro robi to w momencie naciśnięcia spustu. Z szumieniem na ISO powyżej 1600 to chyba każdy ma problemy, pytanie czy szumy przeszkadzają i czy potrzeba ISO1600 (przy szkle f/1.8 rzadko).

Kwestia gabarytów to też problem gustu, mi nie przeszkadza lustrzanka z teleobiektywem (o ile sceneria tego wymaga), kiedyś biegałem nawet z EOSem 1Ds Mark II ale to już przegięcie, samo body to ponad 1.5kg. Z drugiej strony na przykład teść nie uznaje aparatów większych niż te, które mieszczą się w kieszeni spodni, a od czasu kupna Samsung Galaxy cośtam w ogóle nie używa aparatu foto, wystarcza mu pstrykawka z telefonu.

Pytanie też, czy zdjęcia "zapominamy" na zewnętrznym HDD czy wywołujemy, moje wiszą u mnie na ścianie w formacie "nieco" większym niż 10x15cm, poprzycinane przed wywołaniem itp. - no i wyglądają.

Na ilość mega i giga pikseli w ogóle bym nie zwracał uwagi, z badziewnym obiektywem nie zrobisz ładnego zdjęcia tak czy inaczej, np tania Sigma 90-200 to niby teleobiektyw, ale przy f/5.6 zdjęcia w ruchu robi się trudno, bo jest strasznie ciemnym obiektywem. Można wyżyłować ISO, ale wtedy wkradają się szumy. Koleją sprawą jest to jak obiektyw będzie "krzywił" obraz w różnych zakresach ogniskowej. Wracając do megapikseli - ja póki co czuję się w miarę komfortowo z 6.1MPix, ale są tacy, którzy poniżej 15MPix nie spojrzą na aparat.

Tak czy inaczej, dalej polecałbym Canona 550D z kit'owym szkłem (600D jest droższy a różnicą jest obracany wyświetlacz oraz wsparcie dla Eye-Fi, obydwa w zasadzie zbędne). Entry level, oczywiście, ale od czegoś trzeba zacząć, a zdjęcia na pewno będzie pstrykał lepsze niż kompakt. Przed kupnem warto wziąć ze sobą do sklepu własną kardę SD i cyknąć kilkanaście podobnych fotek różnymi aparatami i porównać, chociażby na "full auto".

zaznaczmy że z szumami powyżej 1600 w lustrzance typu D700/D800 czy flagowym D4 nie ma najmniejszego problemu..podobnie z ostrością z Nikkora 18-300MM-wiadomo trzeba go domykać ale tragedii nie ma..pytanie do czego sprzęt ma służyć
Opublikowano

ok to się wypowiem :decayed:, nie jestem żadnym fotografem :wink: ale amatorsko sobie lubię pstryknąć, głównie chodzi mi o robienie fajnych zdjęć wakacyjnych nieco lepszych niż standardowe, obecnie mam Kodaka EasyShare Z915 i brakuje mi np lepszego zooma , chcę kupić po prostu jakiś nieduży dobry aparat który będzie robił wyczesane foty, a nie chcę śmigać z mega obwieszoną szyją.Szukam alternatywy dla tych wszystkich dużych aparatów.

Opublikowano
ok to się wypowiem :decayed:, nie jestem żadnym fotografem :wink: ale amatorsko sobie lubię pstryknąć, głównie chodzi mi o robienie fajnych zdjęć wakacyjnych nieco lepszych niż standardowe, obecnie mam Kodaka EasyShare Z915 i brakuje mi np lepszego zooma , chcę kupić po prostu jakiś nieduży dobry aparat który będzie robił wyczesane foty, a nie chcę śmigać z mega obwieszoną szyją.Szukam alternatywy dla tych wszystkich dużych aparatów.
powiem tak jak mały aparat to nikoś P7000/P71000 czy Canon G10/G11,coś poaważniejszego to lustro NIKON D90/D5000/D31000+ KIT 18-105MM i masz fotki jak potrzeba zwłaszcza w trybie manualnych ustawień..
Opublikowano

Ja bym mimo wszystko wrzucił w konkurencje bezlusterkowca z wymienną optyką, tylko cenowo troche drozej interes wychodzi, ale zawsze można rozbudować tanio system pod manual, jest mały poreczny i nie wymaga jakiejś wiedzy odnosnie ustawień

http://www.chip.pl/ranking/foto-video/lustrzanki-cyfrowe

Opublikowano

czyli co ? warty czy nie wary uwagi bo coś tam się rozpisaliście profesjonalnie i mało co zrozumiałem :decayed:

Opublikowano

kupuj nie jest zły,,

Opublikowano
kupuj nie jest zły,,

nie jest zły czy jest dobry ? :eusathink: