Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kłopoty z odpalaniem (zimny i ciepły silnik)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kłopoty z odpalaniem (B5 1.9Tdi, 95r)

Objawy:

- zimny silnik i ciepły te same objawy (kręci kręci kręci tak jakies 7-10 sekund i odpala), na 100% nie jest to wina rozrusznika, czujnika temperatury płynu chłodzącego - wymieniony, przekaźnika świec żarowych (202 niebieski) - wymieniony, świec żarowych - wymienione na nowy komplet.

- przy odpalaniu nie kopci na czarno

- jak już odpali to zachowuje się tak jak powinien, nie dymi , obroty w normie.

- nie odnotowałem strat na mocy podczas jazdy

- nie przepala (spalanie w normie).

Dzisiaj planuje mi mechanik przełozyć pożyczone wtryski aby zweryfikować czy to nie jest ich wina, później jedynie zostaje mi wymiana pompy wtryskiwaczy.

Co myślicie , czy on idzie w dobrym kierunku? z góry dzięki za info

poZdrawiam

Opublikowano

No zapewne idzie w dobrym kierunku, wymieniając Ci pół auta i drenując portfel. Trzeba sprawdzić ustawienie kąta wtrysku i wogóle zapłonu - czy przypadkiem rozrząd nie jest przestawiony na pompie. Wtryski warto sprawdzić co jakiś czas, na maszynie chociażby w serwisie Boscha - korekcje mogą być prawidłowe ale nie wykluczone że któryś leje. Ja na przykład miałem taki problem z paleniem na ciepłym właśnie w 1Z, ciekło paliwo z pompy i pękła jakaś tam sprężyna w środku. Wymienione, uszczelnione i szafa gra... Poświęć 50 zł na diagnostykę i coś więcej będziemy wiedzieć.

Opublikowano
  • Autor

Zapomniałem dopisać że byłem w serwisie BOSHA w Bydgoszczy na ustawieniu kąta zapłonu ale jest prawidłowo.

Opublikowano

Sprawdzałeś taką pierdołę jak naładowanie akumulatora ?? Kompresję pewnie trzyma bo gdyby jej nie miał to by auto nie jechało i brakowałoby mocy. Zostanie Ci przyjrzeć się pompie wtryskowej oraz czy nie cofa się gdzieś paliwo.

Opublikowano
  • Autor

Akumulator 1 roczny, ładowanie OK.

Opublikowano

Witam!

Posprawdzaj wszystkie połączenia na wężykach paliwowych czy gdzieś nie łapie powietrza, oraz wężyki od przelewów na wtryskiwaczach.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj zmieniałem wtryski (tzn były inne wkładane na próbę) ale bez zmian. Posprawdzam te wężyki paliwowe ,dam znać a jak nie to wymieniam pompę wtryskową. I jeszcze takie pytanie . Czy pompa z 110 KM może byc zamontowana w mojej 90 KM ?

---------- Post dopisany 24-05-2012 at 07:28 ---------- Poprzedni post napisany 23-05-2012 at 17:10 ----------

Ponawiam pytanie czy pompa wtryskowa od 110 KM (1,9 tdi) pasuje do mojej B5 90KM (1,9 tdi) ?

Opublikowano

Może być i jeżeli masz możliwość jej załatwienia tak też właśnie zrób.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie mam mozliwość :) , będzie zwiększone dużo spalanie na tej 110 KM ? Jakieś regulacje będą konieczne ?

Czt muszą jakieś nr na tej pompie się pokrywać ? chcę uniknąć jakis późniejszych kłopotów , dlatego pytam

Opublikowano

witam.miałem podobny problem ze swoim afn-em lepiej palił przy -15 niż przy dodatnich temp.po prostu głowica w pompie miała już nieszczelności i od kręcenia rozrusznika ciężko paliła ale jest test żeby to zdiagnozować a mianowicie na PYCHA.jeśli auto zapali od strzała pompa do wymiany ponieważ rozrusznik nie ma takiego uderzenia co na zaciąg.ja kupiłem pompe w ciemno na allegro za 350zł .i w jedną sobotę sam wymieniłem.autko hula aż miło,a co do nr.na pompie to muszą się pokrywać 2 rzędy cyfr