Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana dolnego (prostego) wahacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z montażem dolnego wahacza . A mianowicie nie moge wsadzić śruby w miejscu gdzie wahacz jest montowany do nadwozia. Przeszkadza w tym mocowanie silnika. Czy to mocowanie mozna odkręcic, bez obaw że na głowe spadnie mi silnik ? lub moze jest jakiś inny sposób?

Opublikowano

Można opuścić trochę wózek. Nic sie nie stanie.

Opublikowano
  • Autor

ale asekuracyjnie coś podłożyć czy nie trzeba?

Opublikowano

to sie trzyma na kilku srubach, jak poluzujesz jedna nic sie nie stanie:decayed:

Opublikowano

Przecierz ta sruba powinna wyjsc bez zadnego odkrecania mocowania silnika.:whistling:

Opublikowano

cieżko jest ją wyjąc ale trochę zabawy i bez problemu da sie wyciągnąć, tylko jak będzie wychodzic to trzeba stary wachacz troche przekrzywić.

Opublikowano
cieżko jest ją wyjąc ale trochę zabawy i bez problemu da sie wyciągnąć, tylko jak będzie wychodzic to trzeba stary wachacz troche przekrzywić.

dokładnie kolego.i jest to do zrobienia bez zadnych kombinacji.:naughty:

Opublikowano
:naughty::naughty:
Opublikowano
  • Autor

Tylko że chodzi o założenie nowej sróby i wahacza.

Stare śruby były tak zapieczone ze musiałem je wycinać diaksem, a nowe nie chcą wejść bo wadzi mocowanie . Nie wiem czemu wymyślili takie rozwiąznie, ale lepiej komuś zapłacić niż się samemu bawić w wymiane wahaczy ;/ .

Skoro nie ma innego sposobu to jutro wykęcam mocowanie, i mam nadzieje ze pójdzie sprawnie ...

Opublikowano

da radę z tą śrubą bez opuszczania sanek, łatwo nie jest co prawda ale trochę gimnastyki i jest :wink:

Opublikowano

możesz skrócic nową śrubę

Opublikowano
  • Autor
da radę z tą śrubą bez opuszczania sanek, łatwo nie jest co prawda ale trochę gimnastyki i jest :wink:

Udało się, ale bez opuszczenia mocowania nie da rady tego zrobić . A i to nie są bezpośrednio sanki tylko łapa która jest do nich przykręcona na 3 śruby.

Opublikowano

Potwierdzam to co napisal kolega Rad8k. Mialem ten sam przypadek. Wymienialem u siebie na komplet MS i sruba do mocowania banana jest tak zrobiona, ze gwint na niej jest nawalcowywany po zalozeniu podkladki, wiec nie ma mozliwosci przesunac tej podkladki wzdluz sruby i stad wynika problem zeby ta srube wpasowac. Jedyne rozwiazanie to opuszczenie sanek.

Opublikowano

to czemu mi i innym sie to dało zrobic bez opuszczania sanek?jak sie chce to sie da.:naughty:

Opublikowano

Odkręcenie jednej śruby od wózka i lekkie go opuszczenie to nie problem i szybciej będzie niż wyginanie i gimnastykowanie się z wyciągnięciem tej śruby, szczególnie jak się ma pneumata :grin:

Opublikowano
to czemu mi i innym sie to dało zrobic bez opuszczania sanek?jak sie chce to sie da.:naughty:

Kolego na tyle jestem jeszcze ogarniety zebym mogl srube wpasowac, nawet kiedy potrzebne byloby troche gimanstyki. Jak pisze ze nie dalo rady z ta sruba co byla w zestwie MS to wiem co pisze. Konieczne bylo opuszczenie mocowania sanek.

Opublikowano

ja wlasnie w weekend zmienialem na MS i tam niestety maja sruby z wiekszymi podkladkami i te podkladki wadza o podwozie, ja walilem mlotkiem i wiginalem wachacz zeby wlazla, 5 minut i byla wlozona bez odkrecania sanek ;)

Opublikowano
ja wlasnie w weekend zmienialem na MS i tam niestety maja sruby z wiekszymi podkladkami i te podkladki wadza o podwozie, ja walilem mlotkiem i wiginalem wachacz zeby wlazla, 5 minut i byla wlozona bez odkrecania sanek ;)

czyli MS tez da sie załozyc bez opuszczania.

---------- Post dopisany at 18:33 ---------- Poprzedni post napisany at 18:31 ----------

Kolego na tyle jestem jeszcze ogarniety zebym mogl srube wpasowac, nawet kiedy potrzebne byloby troche gimanstyki. Jak pisze ze nie dalo rady z ta sruba co byla w zestwie MS to wiem co pisze. Konieczne bylo opuszczenie mocowania sanek.

naj widoczniej jestes jeszcze za mało ogarniety na ta własnie srube.:polew::polew:

''bez majzla i młota to nie robota'':polew::polew:

Opublikowano
  • Autor

Ponieważ już nie chciałem zakładać nowego tematu dopytam jeszcze czy macie jakieś sposoby na zapieczoną śrubę koncówki drążka ?

b6982073d1b251a5m.jpg

bo z lewej strony poszło jednym stuknieciem młotka a z prawej już 3 dzień psikam WD-40 i napierdalam młotem i nic

ps. chodzi o wybicie sruby a nie o odkręcenie ;D

Opublikowano

A odkreciłeś nakretke tak? to weź wybijak i wal aż wyjdzie. Obstukaj jeszcze młotkiem wkoło i wal w śrube... Najwyżej się ją wymieni.