Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana dolnego (prostego) wahacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
A odkreciłeś nakretke tak? to weź wybijak i wal aż wyjdzie. Obstukaj jeszcze młotkiem wkoło i wal w śrube... Najwyżej się ją wymieni.

Tak, nakrętka odkręcona , ale zeby wyjąć końcówkę drązka to trzeba tez wybić srubę. I sie tak zastanawiam czy są jakieś specjalne narzedzia do takich zadań ( tak jak w przypadku łożysk ) ? Bo młotem nie da rady ;/

Opublikowano

No żeby wyjąc końcówkę trzeba wyciagnac te srube i odkrecic z góry. A ta o której mowa to zwykla przelotowa i ona teoretycznie po odkeceniu nakrętki powinna wyjść, wiec specjalnym narzędziem do tego możne być tylko młotek i wybijak. Jak walniesz mocno to musi wyjść.

możesz jeszcze podgrzać ale wtedy można rozwalić końcówkę....

Opublikowano
  • Autor
No żeby wyjąc końcówkę trzeba wyciagnac te srube i odkrecic z góry. A ta o której mowa to zwykla przelotowa i ona teoretycznie po odkeceniu nakrętki powinna wyjść, wiec specjalnym narzędziem do tego możne być tylko młotek i wybijak. Jak walniesz mocno to musi wyjść.

możesz jeszcze podgrzać ale wtedy można rozwalić końcówkę....

Będę jeszcze próbował wybijakiem i dużym młotkiem bo na podgrzewanie to raczej nie ma miejsca, mozna przypalić inne elementy,

Opublikowano

palnik i ogien.:naughty:jak ja sklepiesz za duzo to jej nie wyjmiesz.

Opublikowano

mi zaczął tłuc prawy prosty na sworzniu , znalazłem na allegro tani KRAFT-a : KRAFT WAHACZ PRZEDNI DOLNY AUDI A4 A6 VW PASSAT B5 (2396414095) - motoAllegro i ma średnicę sworznia 20mm numer 4D0 407 151J patrzę i są też wachacze z innymi średnicami...(16mm,20mm,22mm) na moim wachaczu pisze 4D0 407 155J wiec jedna inna liczba niż ten na aukcji , nie chcę wyjmować i mierzyć bo auto potrzebne... więc powiedźcie czy ten KRAFT 20mm będzie pasował u mnie ?

Opublikowano

kolego ty na prawde chcesz załozyc taki badziew?:shock3::shock3:ja juz sie nauczyłem bo kupiłem dokładnie ten sam wachacz tylko nie wiem czy tej firmy.kosztował 90 zł i pojezdiiłem na nim moze z 2 miesiace.:kwasny:naprawde szkoda roboty przy wymianie jego.od tej pory kupiłem tylko LMO.i spokuj na dłuzej.:naughty:

a srednica pisze przeciez ze do b5 pasuje.a jak cos to zadzwon i zapytaj.

Opublikowano

tak pisze że pasuje ale na tych co mają 16mm i 22mm też pisze że pasuje :wink:

KRAFT to nie jest zła firma zobacz tutaj ten sam wachacz tej firmy... : WAHACZ DOLNY AUDI A4 A6 PASSAT KRAFT GERMANY (2380647600) - motoAllegro a na tamtej aukcji 40zł gdyby był to jakiś total chłam to by koleś nie dawał 24mc gwarancji (fakt faktem na żadnym niema wytłoczonej nazwy firmy , a różnica w cenie spora) , 2lata temu kupiłem tego "banana" firmy denckerman za 116zł z przesyłką i lata do dzisiaj bez luzów :wink: pytałem w sklepie najtańszy firmy febi kosztuje 250zł :facepalm:

Opublikowano
tak pisze że pasuje ale na tych co mają 16mm i 22mm też pisze że pasuje :wink:

KRAFT to nie jest zła firma zobacz tutaj ten sam wachacz tej firmy... : WAHACZ DOLNY AUDI A4 A6 PASSAT KRAFT GERMANY (2380647600) - motoAllegro a na tamtej aukcji 40zł gdyby był to jakiś total chłam to by koleś nie dawał 24mc gwarancji (fakt faktem na żadnym niema wytłoczonej nazwy firmy , a różnica w cenie spora) , 2lata temu kupiłem tego "banana" firmy denckerman za 116zł z przesyłką i lata do dzisiaj bez luzów :wink: pytałem w sklepie najtańszy firmy febi kosztuje 250zł :facepalm:

a pytałes na co dokładnie daje gwarancje?:whistling:ja tez miałem rok gwarancji.

Opublikowano

To jest wachacz nośny.....nie zakładaj tego Krafta.....Za te pieniądze to musi być chinol....i to bardzo kiepski.......

Opublikowano

czyli tanie do d*py , to jak wydam na niego nieco ponad 100zł będzie dobrze ?

Opublikowano

Lemfolder,Febi.kolego to jest zawieszenie na tym nie mozna oszczedzac.:hi:

Opublikowano

Po co się spinasz, kolega chce założyć ten shit to nie zakłada, najwyżej rozbije się na drzewie i po sprawie :naughty: Niektórym nie da się wytłumaczyć że bezpieczeństwo jest najważniejsze :wink: Były fotki, nawet tutaj na forum co się dzieje z tymi wahaczami, rozlatują się, pękają sworznie wypadają ale jak kto woli :grin:

Opublikowano

no w sumie racja.:whistling:

Opublikowano

Chciałem tanio... zajechałem na szrot i kupiłem wachacz TRW czy taki jak byłoryginalny , wyjęty z audi a6 świeżo z niemiec więc niedobity , wymieniłem go (stary na sworzniu ma luz góra-dół 0,5cm) , jadę i coś nawala... sprawdziłem i teraz to lewy "banana" na dole ale nawala przy budzie a nie na sworzniu... JBU100 • Tuleja Wahacza Febi, Lemforder, Moog • TRW • 82 zł • e-autoparts.pl w sklepie pytałem i jest dostępne tej firmy za 67zł tylko jak z wymianą tego ?

Opublikowano

Prasa, wyciągasz starą tuleję i wprasowujesz nową :wink:

Opublikowano
ja wlasnie w weekend zmienialem na MS i tam niestety maja sruby z wiekszymi podkladkami i te podkladki wadza o podwozie, ja walilem mlotkiem i wiginalem wachacz zeby wlazla, 5 minut i byla wlozona bez odkrecania sanek ;)

czyli MS tez da sie załozyc bez opuszczania.

---------- Post dopisany at 18:33 ---------- Poprzedni post napisany at 18:31 ----------

to czemu mi i innym sie to dało zrobic bez opuszczania sanek?jak sie chce to sie da.:naughty:

Kolego na tyle jestem jeszcze ogarniety zebym mogl srube wpasowac, nawet kiedy potrzebne byloby troche gimanstyki. Jak pisze ze nie dalo rady z ta sruba co byla w zestwie MS to wiem co pisze. Konieczne bylo opuszczenie mocowania sanek.

naj widoczniej jestes jeszcze za mało ogarniety na ta własnie srube.:polew::polew:

''bez majzla i młota to nie robota'':polew::polew:

Widze kolego ze mlotek i to solidny to Twoj najlepszy przyjaciel przy kazdej naprawie. Ale czasem warto troche uzyc szarych komorek niz nawalac mlotem. Myslenie nie boli. Sprobuj :whistling:

Opublikowano
ja wlasnie w weekend zmienialem na MS i tam niestety maja sruby z wiekszymi podkladkami i te podkladki wadza o podwozie, ja walilem mlotkiem i wiginalem wachacz zeby wlazla, 5 minut i byla wlozona bez odkrecania sanek ;)

czyli MS tez da sie załozyc bez opuszczania.

---------- Post dopisany at 18:33 ---------- Poprzedni post napisany at 18:31 ----------

to czemu mi i innym sie to dało zrobic bez opuszczania sanek?jak sie chce to sie da.:naughty:

Kolego na tyle jestem jeszcze ogarniety zebym mogl srube wpasowac, nawet kiedy potrzebne byloby troche gimanstyki. Jak pisze ze nie dalo rady z ta sruba co byla w zestwie MS to wiem co pisze. Konieczne bylo opuszczenie mocowania sanek.

naj widoczniej jestes jeszcze za mało ogarniety na ta własnie srube.:polew::polew:

''bez majzla i młota to nie robota'':polew::polew:

Widze kolego ze mlotek i to solidny to Twoj najlepszy przyjaciel przy kazdej naprawie. Ale czasem warto troche uzyc szarych komorek niz nawalac mlotem. Myslenie nie boli. Sprobuj :whistling:

no niestety nie byle kto moze uzywac takiego narzedzia.:polew:a twoje szare komórki nie zawsze ci pomoga w praktyce.:naughty: