Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie przegrzewa się?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam następujące pytanie: czy to normalne, że temperatura silnika na biegu jałowym w upalny dzień nie wzrasta powyżej 90 stopni? Chodzi mi o to że mam samochód od roku i ani razu nie zauważyłem żeby mi się włączył elektryczny wentylator chłodnicy. Samochód może stać godzinę z włączonym silnikiem a temperatura zawsze trzyma się w zakresie 89-92 stopnie. Trochę mnie to martwi, czy słusznie?

Opublikowano

Wydaje mi sie że nie powinno Cie to martwić - wręcz przeciwnie :)

Opublikowano

a jednak mnie martwi, myślałem że może czujnik walnięty ale na zegarach i na klimatroniku pokazuje mi tak samo. Dodatkowo na klimatroniku na kanale 49 wskazuje 88-89 podczas jazdy i co jakiś czas pokazuje 125. Czy to może oznaczać jakąś usterkę?

Opublikowano

U mnie jest temperatura stała ale wentyl czasami się włącza.

Opublikowano

a no właśnie, włącza się a u mnie wogóle, nawet jak pałuje silnik to się nie załącza :( . Jeszcze dodam że jak silnik się rozgrzeje i trochę tak pojeżdżę to jakby tracił na mocy. Jak trochę postoi i temperatura spadnie to jest dużo lepiej. Co może być nie tak? Na Vagu błędów nie ma, chyba że na klimie ale z nią akurat jest się ciężko połączyć.

Opublikowano

Nie do końca jest tak, jak piszesz. Wentylator włącza się, tyle, że tego nie zauważasz, ale możesz usłyszeć.

Wentylator elektryczny w układzie chłodzenia pełni rolę awaryjną i włącza się w ostateczności, jego

główne zadanie to schładzanie skraplacza klimy i wtedy chodzi cały czas. Za układ chłodzenia silnika

odpowiada wisco a jego efektywność rośnie wraz z temperaturą. Możesz to zauważyć zwiększając obroty

na mocno rozgrzanym silniku, wtedy usłyszysz i poczujesz, że przepływ powietrza przez chłodnicę jest dużo

większy niż na chłodnym silniku (charakterystyczny, mocny szum powietrza).

Zwróć uwagę, że na chłodnym silniku wentylator wisco spokojnie zatrzymasz ręką a na rozgrzanym połamie

Ci palce. Zauważ, że w samochodach bez klimy w ogóle nie ma wentylatora elektrycznego i jest OK.

Opublikowano

Kolega bolo73 dobrze gada,a co do wentylatora elek. to wlacza sie on dopiero jak temperatura silnika bedzie kolo 102 stopnie! takze nie ma sie chyba czym martwic, i niema co szukac dziury w całym na chama! pozdrawiam

Opublikowano

ok, dzięki koledzy za pomoc. Pozdrawiam