Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Dziwny osuszacz, gdzie to kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Z okazji że jeden wąż gumowy na zakuciu mam zielony i będę zakuwał nowy to chciałem wymienić od razu osuszacz i ten filterek igłowy czy jakoś tak ale mam problem.

Jeżeli chodzi o osuszacz to jak przeglądałem allegro wpisując " osuszacz a4" to nic takiego nie znalazłem i nie wiem gdzie kupic coś takiego, wie ktoś może co to za osuszacz ? Niżej foto.

A druga sprawa to gdzie ten filterek sie znajduje, ponoć za przegrodą ale jak na forum wylukałem to coś mi nie pasuje bo przez przegrode idą u mnie dwie rurki i wchodzą w podszybie ale przed wejsciem w podszybie jest prostokątna kostka na nich z takim dekielkiem jak talerzyk, i o co tu chodzi?

IMAG0212.jpg

<br /><br />

IMAG0213.jpg

<br /><br />

Opublikowano

Masz nieoryginalną, dokładaną klimę, bardzo możliwe, że włoskiej firmy Diavia, produkowali zestawy do montażu.

Element przy podszybiu to zawór rozprężny, który nie występuje w klimach montowanych fabrycznie.

Opublikowano

Aha...

I co z tym teraz zrobić, da sie dobrac inny osuszacz i przerobic to jakos? zeby było ok....

I tego filterka w rurce pewnie tez nie mam ?

Opublikowano

Dyszy rozprężnej nie masz, co do osuszacza, to warto byłoby wymienić, wygląda na oryginalny od montażu instalacji, pod opaską mocującą jest jakaś naklejka, może coś uda się odczytać. Podjedź do dobrego serwisu klimatyzacji, coś na pewno Ci dobiorą, sporo takich klimatyzacji jest na rynku.

Opublikowano

Hmmm... ciężka sprawa...

Przeglądałem allegro i takiego osuszacza nie znalazłem, jedynie najbardziej zbliżony to od renault ale trzeba by było go przerobić lekko... :(

Ale wpadłem na jeszcze jedną wizje, mianowicie ogr od audi a4 ma z jednej strony gwint zewnetrzny a z drugiej wewnetrzny i wymysliłem że może wrzuce se kosteczke aluminium na frezarke i zrobie rededukcje z gwintaki z obu stron a po srodku 2 gniazda, jedno pod czujnik cisnienia a drugie zeby wspawac ze starego osuszacz zaworek do nabijania... czy jakos tak...

Działało by to ?

Opublikowano

Pewnie, że będzie działać, kwestia dogrania, żeby pasowało mechanicznie i będzie OK, jeżeli Ci się chce i masz możliwości to rezaj.

Opublikowano

Chyba problem rozwiązałem.... Przeszukałem google i znalazlem osuszacze uniwersalne i chyba nie ma sensu przerabiac.

Napisałem do nich do firmy czy maja je dostepne i jaki koszt, tylko jeszcze bede musiał ten moj zwymiarowac i moze bedzie git. :D

Znalazlem to Klimatyzacja samochodowa Czesci-Autoklimatyzacja.pl | Wyposażenie serwisów klimatyzacji - Osuszacz Uniwersalny

Tylko jeszcze jedno pytanko, skoro to nie org klima to ile gram czynnika tam powinno byc?

3 lata temu jak nabijalem to gosciu otworzyl ksiazke zobaczyl ze tyle gram wchodzi do audi i tyle nabil, dzialalo ok ale i tak mialem wrazenie ze nie chclodzi tak mocno jak powinna...