Opublikowano 22 Czerwca 201214 l Witam wszystkich. Stałem się posiadaczem nowego auta i pod maską znalazłem dziwną skrzyneczkę. Zerknijcie na zdjęcia. Czy moje auto jest zaczipowane? Poprzedni właściciel nic o tym nie wie, ściągnął auto z Niemiec...i to już tam ponoć było. We wnętrzu znalazłem opis: AT40213 30328 2042. Auto sprawuje się dobrze... Ale mam pytanie czy można ten układ jakoś samodzielnie usunąć z auta? Wiem, jestem dziwny...ale nie potrzebuję nadmiaru mocy kosztem spalania:) Wybaczcie jakość zdjęć. Robione nocą, trzonkiem od młotka...
Opublikowano 22 Czerwca 201214 l Autor Jeden kabelek to wcinka z tego co się orientuję we wiązkę przepływomierza, a grubsza wiązka kabli jest wpięta do jakiejś szerokiej grubej wtyczki idącej z kablami gdzieś pod silnik.
Opublikowano 22 Czerwca 201214 l no to czyli nic innego jak rezystor na przepływomierzu a te badziewia w środku to służą do jak oni to ładnie piszą "regulacji mocy":decayed: możesz jeszcze zrobić foto tej wtyczki co do niej reszta jest podłączona
Opublikowano 23 Czerwca 201214 l Autor Fotkę dodam jutro. Na przykładzie pokazuję gdzie mniej więcej jest podpięta wiązka kabli z tego ustrojstwa... ---------- Post dopisany at 17:16 ---------- Poprzedni post napisany at 00:20 ---------- Oto zdjęcia zrobione w dzień. W tej czarnej puszcze są także 2 diody, czerwona i zielona (widoczne dopiero po otwarciu pudełka). Na zdjęciach widać wcinkę w przepływomierz oraz gdzie dalej idzie gruba wiązka. Mam wrażenie że to coś jest wpięte w obwód a nie jest jakimś osobnym urządzeniem. Na aucie mam też naklejkę http://www.acromann.com/images/H&R%20inside%20decal%20V1R1.JPG ale to chyba nie jest jakaś firma cziptunigowa... Ogólnie to jest to zamontowane w ten sposób: http://vtech.pl/katalog/powerbox/1.9TDI%2090HP.pdf Czyli Power BOX? A Power BOX to ZŁO?
Opublikowano 23 Czerwca 201214 l dokładnie to jest box jest on wpięty dodatkowo w pompę wtryskową, wystarczy rozpiąć dwie wtyczki i podłączyć w jedną a to badziewie wywalić jak najdalej, no chyba że ci to nie przeszkadza to już zależy tylko i wyłącznie od ciebie ---------- Post dopisany at 23:11 ---------- Poprzedni post napisany at 22:56 ---------- jak będziesz chciał to wywalić to zrób tak, te dwie wtyczki na czerwono zaznaczone rozłączasz i podłączasz już bez tej wstawki czyli tak jak ta linia czerwona co do drugiej wtyczki czyli zaznaczona na zielono też trzeba znaleźć drugą taką samą musisz szukać po kablach i również to rozłączyć i podpiąć bezpośrednio do pompy, a co do tego pojedyńczego kabla co idzie do wtyczki przepływomierza musisz zobaczyć jak jest podłączony i również rozłączyć
Opublikowano 24 Czerwca 201214 l Autor Dzięki za opinię techniczną. Urządzenie odłączone. Swoją drogą auto strasznie kopci... Mam nadzieję że teraz przestanie. Zastanawia mnie tylko czy z czasem turbina i inne części same się oczyszczą z tej sadzy. Na tą chwilę silnik już jakby zaczął pracować "inaczej". A ta wtyczka zaznaczona na zielono jest częścią tej "wstawki" i jest usunięta razem z boksem.
Opublikowano 26 Czerwca 201214 l powiem wam ze ten box nie byl najtanszy bo widze ze zmienial cos w dynamicznym kacie wtrysku jak i wskazania przeplywki.Ciekawe ile turbo dmuchalo.
Opublikowano 26 Czerwca 201214 l powiem wam ze ten box nie byl najtanszy bo widze ze zmienial cos w dynamicznym kacie wtrysku jak i wskazania przeplywki.Ciekawe ile turbo dmuchalo. z tego co widać BOX podpięty jest tylko pod pompę i przepływkę, więc turbo na pewno dmucha tyle co w serii, dodatkowo podpięty jest pod przepływkę bo na podstawie jej wskazań ustala dawkę paliwa. moim zdaniem lepszy taki box niż np. program u kogoś kto dopiero uczy się chipować auta. ale wiadomo że nic nie zastąpi profesjonalnego softu.
Opublikowano 26 Czerwca 201214 l kostka od regulatora kata wtrysku tez tam byla mieszana wiec cos bylo ruszone
Opublikowano 26 Czerwca 201214 l masz rację, kąt wtrysku widać też zmienia. PS: pewnie taki box droższy niż soft
Opublikowano 26 Czerwca 201214 l Autor Po wywaleniu mam uczucie że auto pracuje jakoś inaczej... Może to złudzenie ale wydaje mi się że pracuje równiej. Jak to mówią fachowo polepszyła się kultura pracy:) W końcu usłyszałem turbinę i już nie ma za mną chmury czarnego dymu:) Jak ktoś chce to mogę boxa udostępnić na testowanie, za symbolicznego browca. Wypożyczyć, nie sprzedać