Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ślady oleju/wyciek z rury dolotowej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

problem zaczął się jakieś 2 tyg. temy kiedy przy ok. 2000 obr/min na biegach 3,4 i 5 samochód na chwilke przymulał. A przy "butowaniu" (pedał gazu wciśnięty do oporu) w kabinie dochodziły dziwne odgłosy/szumy z doładowania.

Podejrzewałem, że jakaś rura może być gdzies delikatnie pęknięte, bo dosyć mocno dymił na czarno :P

Kiedy zajrzałem pod klapę ujrzałem taki oto widok.

Zakładam, że rura dolotowa ma dziurkę przy metalowej obejmie oraz że rura doprowadzająca powietrze do turbiny też ma mały wyciek :thumbdown:

Teraz pytanie jak najlepiej to wymienić i czy jeszcze gdzieś może być wyciek? Chodzi mi o te małe wężyki na grodzi, bo tam też jest dużo oleju? Czy raczej tylko rura dolotowa jest problemem?

Jak długo można tak przejeździć?

Dziekuję za uwagę i czekam na odpowiedzi.

zdjcie0575z.jpg

zdjcie0574t.jpg

zdjcie0573x.jpg

zdjcie0571m.jpg

Opublikowano

Ja tu widzę, co najmniej 2 różne wycieki.

Pierwszy:3 zdjęcie od końca - dobrze widzę, że to rurka łącząca odmę z dolotem turbo?

Zrób sobie oil catch tank czyli rurka od odmy do butelki lub pod auto a korek od wina wkręcasz w dolot (dla bezpieczeństwa możesz złapać opaską). Koszt - 2zł:decayed:

Drugi:

jedź do pierwszego lepszego sklepu z częściami do maszyn rolniczych i kup kawałek rury na wymiar opaski złapanej na dwie opaski.

Koszt 5zł.

To tak na szybko, umyj silnik i sprawdź czy pomogło:wink:

Ogólnie AFN-y to brudne silniki:wink:

Opublikowano

Olej wali z dolotu na sciane grodziową bo tam jest troche ciśnienia i jak masz dziure w złączu przy kolektorze dolotowym to bedzie tak parskac. Te wężyki nie są od oleju wiec z nich nie leci.

Opublikowano

Z tą odmą muszę pomyśleć tak jak piszecie, żeby gdzieś to wypuścić pod auto :decayed: Tylko to wtedy jakąś przedłużkę na tą rurkę czy jak? Opis może być na PW, żeby tu nie zaśmiecać :thumbup1:

A jeśli chodzi o ten wyciek na grodź to właśnie wydawało mi się, że jest małe pęknięcie tam na tym kawałku gumy co jest na dwie opaski :facepalm:

I turbo raczej nie puszcza oleju ale nie mówię, że jest idealne, być może coś tam pije ale jak to mówią "Turbo pije, turbo żyje:decayed: "

Także poproszę tylko jeszcze opis z tą odmą, żeby to dobrze zrobić

Opublikowano

Jest to gdzies na forum. Poszukaj, a poza tym w necie też jest dużo opisów.

Opublikowano

ma ktos średnicę tej złączki gumowej co jest na dwie metalowe opaski? i czy takie silikonowe złączki też moga być czy tylko i wyłącznie jakaś zbrojona guma?