Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Felgi z oponami 205/50/16 do B5 - wasze opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Znalazłem felgi TSW, całkiem ładne, 16" z oponkami 205/50/16, ET jeszcze nie znam, podobno są ściągnięte z Jetty 2006r.

Full_12209103.jpg

Problemem jest fakt że oponki mają profil 50 i obawiam się że B5 na seryjnym zawieszeniu będzie śmiesznie wyglądać. W chwili obecnej mam felgi 15" z balonem 195/65 a już wyliczyłem że te 16" mają 12mm mniej w obwodzie.

Jak dla mnie najlepiej byłoby 17" z oponkami 205/50 ze względu na silnik 1.6 i drogi po których jeżdżę, no ale coś okazje uciekają mi sprzed nosa, albo zestawy mają opony 225/45 :/

Z góry dziękuje za wasze opinie

Pozdro

Opublikowano

205/50/17 ciezko dostac bo tez szukałem takich opon

Opublikowano

Nie jest tak źle, nawet na forum są do sprzedania. Jak dobrze pamiętam to ma SebolA4 do wzięcia komplet :wink:

205/50/16 zdecydowanie za małe koło, kupuj od razu min. 17" abyś potem nie żałował :wink:

Opublikowano
  • Autor

Z dostępem do opon nie mam problemu bo znam gościa który załatwi praktycznie wszystko i do tego tanio.

Najbardziej mnie zastanawiało czy samochód nie będzie wyglądał idiotycznie bo wiem że 205/55/16 wygląda ciutek małe.

Dzięki za szybkie odpowiedzi

Pozdro

Opublikowano

Przecież 205/50/17 a 225/45/17 to jeśli chodzi o wysokość to ta sama opona, różni się szerokością

Opublikowano

moim zdanie do a4 minimum 215 szerokośc opony...ale kumpel ma nawet 255 w 1Z i daje rade ehehe

Opublikowano

Przecież B5 w większości przypadków standardowo wychodziło na 15" i 195/65 :wink:

Opublikowano

tomaszstn i jak to wygladało??? hehe min 17scie i min 215 ..

Opublikowano

Nie chodzi o wygląd tylko o parametry, zamiennikami 195/65/15 są 205/50/17 i 225/45/17 i nie ma tam 215 :naughty: choć nie znaczy że nie można założyć bo tolerancja jest bodajże 2-3% jak dobrze pamiętam.

Opublikowano

aha no ja mam 225/45/ 17 ;P czyli mieszcze sie w przedziale;P

Opublikowano

jak chcesz to wejdz na moja audiczke i zobacz ja mam 16 tylko oponki 225/55 .. i wlasnie teraz mysle o jakies glebie ..

Opublikowano

195.65 za waskie bo mi w afnie jeszcze na 3ce koła piszczą :naughty::wink:

Opublikowano

to masz sie czym chwalic

Opublikowano
  • Autor

Największym problemem u mnie jest niesamowite 100 koni które nie mogą się doczekać by odepchnąć samochód niczym rakietę :P 195/65/15 zupełnie nie nadaje się jak na taką masę, auto kładzie się w zakrętach, trochę mokra droga i zaraz przód chcę uciekać na rondach itp. Do tego mam podstawowe alusy 6J i chyba ET 42 więc wygląda to komicznie...

Kolega miał 215/45/17 w A3 i autko nawet szło, ale boje się w moim A4 może być już za szeroko i zamieni się w jeszcze wolniejszego smoka niż jest teraz.

Pozdro

Opublikowano
205/50/16 zdecydowanie za małe koło

Skąd wy w ogóle wzięliście taki rozmiar ? Przecież takie opony są nieodpowiednie wg specyfikacji, powinno się zakładać 205/55/16. Nawet na wlewie paliwa takie są podane.

205/50/16 ma o 20mm mniejszą średnicę - co będzie skutkowało m.in przekłamaniami licznika.

Opublikowano
205/50/16 zdecydowanie za małe koło

Skąd wy w ogóle wzięliście taki rozmiar ? Przecież takie opony są nieodpowiednie wg specyfikacji, powinno się zakładać 205/55/16. Nawet na wlewie paliwa takie są podane.

205/50/16 ma o 20mm mniejszą średnicę - co będzie skutkowało m.in przekłamaniami licznika.

:facepalm: a co pisałem wcześniej

---------- Post dopisany at 18:01 ---------- Poprzedni post napisany at 18:00 ----------

Największym problemem u mnie jest niesamowite 100 koni które nie mogą się doczekać by odepchnąć samochód niczym rakietę :P 195/65/15 zupełnie nie nadaje się jak na taką masę, auto kładzie się w zakrętach, trochę mokra droga i zaraz przód chcę uciekać na rondach itp. Do tego mam podstawowe alusy 6J i chyba ET 42 więc wygląda to komicznie...

Kolega miał 215/45/17 w A3 i autko nawet szło, ale boje się w moim A4 może być już za szeroko i zamieni się w jeszcze wolniejszego smoka niż jest teraz.

Pozdro

Dlatego polecam 205/50/17, jest węższa i tak nie odczujesz braku mocy :wink:

Opublikowano
205/50/16 zdecydowanie za małe koło, kupuj od razu min. 17" abyś potem nie żałował :wink:

Napisałeś to wyrwane z kontekstu - ja powyżej zacytowałem ci całą twoją wypowiedź co ewidentnie świadczy że odradzasz koledze 16-stkę nie dlatego że zły rozmiar 16-stki wybrał, tylko dlatego że 17-stka wygląda lepiej. Nigdzie nie napisałeś że należy zamontować 205/55/15 jeśli chce 16-stkę. Nie odwracaj kota ogonem :decayed:

Opublikowano

Nie czytasz ze zrozumieniem, za małe koło czyli zła średnica zew koła a zamiast 16 polecałem od razu 17"

Opublikowano
Nie czytasz ze zrozumieniem, za małe koło czyli zła średnica zew koła a zamiast 16 polecałem od razu 17"

To teraz ma pełną informację, że jeśli się zdecyduje jednak na 16-stki - może założyć zgodne ze specyfikacją opony 205/55/R16.

jak chcesz to wejdz na moja audiczke i zobacz ja mam 16 tylko oponki 225/55 .. i wlasnie teraz mysle o jakies glebie ..

Taki rozmiar to zupełna "wydumka" niezgodna ze specyfikacją - koło ma o 20mm większą średnicę niż powinno mieć. Na razie to zamiast robić glebę wpierw zamień koła na odpowiednie.