Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mocne szarpanie 5 i 6 bieg przy 2000 rpm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od niedawna zauważyłem, że jadąc na 5 biegu kiedy zmniejszę prędkość do ok 80km/h tj 2000 obrotów/min po czym wcisnę gaz w podłogę

zaczyna niemiłosiernie szarpać cała budą auta, mam wrażenie że silnik chce wyskoczyć a przy tym drążek zmiany biegów swoim "trzepaniem" mógłby kogoś nieźle uszkodzić.

podobny objaw jest na 6 biegu też w granicy 2000 obrotów, natomiast jeśli przekroczy się 2200 obrotów wszystko wraca do normy.

Zauważyłem też, że im bardziej jest pod górkę tym szarpnięcia są mocniejsze, a na poziomym odcinku drogi mniejsze.

Natomiast na 1, 2, 3, i 4 biegu na niskich obrotach nic się nie dzieje, auto normalnie zwinnie, zrywnie przyśpiesza.

Spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?? Macie jakieś sugestie.........

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kolego, poszukaj po forum tego objawu. Miałem takie same objawy u siebie w B6 AVF. Okazało się że mam padniętą jedną pompkę. W grupie 13 na 4 cylindrze było więcej niż +2,0. Po wymianie pompki i uszczelek wszystko ustało :)

Opublikowano

Zrób logi,sprawdź korekcje i bip-y na pompkach to zobaczysz w jakim są stanie.Objawy wskazują na koło dwumasowe,które z powodu uszkodzenia nie tłumi drgań,szarpnięć

Opublikowano

wygląda na padający dwumas. Zawsze na 5,6 biegu od 2000 obrotów wciskasz gaz do dechy? to bardzo niezdrowe dla sprzęgła i dwumasy.

Opublikowano
  • Autor

nie przeważnie zmieniam bieg przy 3ooo obrotów, ale czasami się na tej "5" zwolni do ok 80km/h tj ok 1800 obr i nie zmieniam biegu tylko wciskam gaz i przy 2000 obr poszarpie, lekko puszczam gaz i znów go dodaje i po przekroczeniu 2200 obr mu przechodzi,

TO nie jest szarpanie jak by mu paliwa brakowało, miałem coś takiego rok temu wyczyściłem wtryski i był spokój mam 237.000 przebiegu i opcjonuję, że to może być temat "jakiegoś przeniesienia napędu, skrzyni biegów, bądź dwumasa który nie był jeszcze wymieniany"

Choć nie ukrywam, że chętnie bym z jakimś doświadczonym kolegą znającym się na tych logach dynamicznych to moje autko przetestował :)

Opublikowano

Sprawdź na postoju grupę 13 i 23. Jak będzie OK to szukaj dalej. Zdarza się też że uszkodzi się wiązka pompo wtryskiwaczy - trzeba zdjąć pokrywę i po prostu dokładnie ją obejrzeć. Zobacz czy masz szczelną pompę tandemową- wyrabia się na króćcu i przepuszcza. Potem to już chyba tylko dwumas lub kończący sie układ smarowania silnika - poczytaj temat o likwidacji wałków równoważących napisany przez kolegę JARO4444. Uszkodzona skrzynia manualna raczej nie szarpie,wydaje tylko niepokojące dźwięki podczas jazdy :)