Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Adaptacja EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem posiadaczem Audi A4 B7 2005r z silnikiem BLB ostatnio nawalił mi zawór EGR i musiałem go wymienić, kupiłem nowy założyłem auto pracuje i przyśpiesza normalnie ale zauważyłem ze spalanie wzrosło około 1L więcej. Dlatego moje pytanie brzmi jak wykonać adaptacje tego zaworu myślałem ze według tego schematu

[select]

[01 - Engine]

[Meas. Blocks - 08]

Select Group 074.

[Go!]

MVB 074.1: Min Position in Volts

MVB 074.2: Max Position in Volts

MVB 074.3: Potentiometer voltage

MVB 074.4: Adaption status: (Run/OK/etc)

[switch to Basic Settings]

MVB 074.4: Adaption status: (Run) then it should change to (ADP OK)

[switch to Measuring Blocks]

[Close Controller, Go Back - 06]

Special Notes:

* For ECU's using ME 7.5, the coolant temp needs to be between 10 and 50 °C.

* In case the adaptation fails switch OFF the Ignition for 30 Seconds, then switch it ON and try again.

ale niestety w Meas. Blocks - 08, Select Group 074. nie mam żadnych wartości więc może jakoś inaczej się go adoptuje za odpowiedz z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

EGR'a w BLB się nie adaptuje. On ma działać po jego podłączeniu do wtyczki a jeśli nie to znaczy, że jest uszkodzony mechanicznie. Rozbierz jego obudowę i się okaże czy ma wyłamane zęby na trybach napędowych czy nie. Poza tym wykonaj 03 output test i sprawdź czy działa Ci podciśnieniowy mechanizm otwierający klapy kierujące dopływ powietrza w kolektorze ssącym czy się całkowicie zaciął lub brak jest podciśnienia na siłownik regulujący tymi klapami.