Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKN] 3,0tdi; zmiana oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wreszcie jestem pelnoprawnym czlonkiem tego forum gdyz od wczoraj posiadam a4 3,0tdi quattro tiptronic kombi z 2005.

Samochod ma przejechane 150kkm i dopiero co mial wymieniony olej Castrol LL III (z wymiana co 30kkm), natomiast na na silniku jest informacja (fabryczny napis) iz rekomendowany to Mobil SHC 0w30.

W/g Centrum Informacji Klienta Audi moge przejsc na wymiane co 15kkm zmieniajac na Mobil Synt S Special V lub Mobil1 Turbo Diesel.

Na ktory olej przejsc; Mobil Synt S Special V czy Mobil1 Turbo Diesel?

Z góry dziekuje za odpowiedz.

PZDR

Opublikowano
  • Autor

Przeczytalem ale odpowiedzi nie znalazlem i dlatego napisalem ten watek.

Czy ktos mi moze powiedziec ktory jest lepszy dla tego silnika: Mobil Synt S Special V czy Mobil1 Turbo Diesel?

PZDR

Opublikowano

Przeczytalem ale odpowiedzi nie znalazlem i dlatego napisalem ten watek.

Czy ktos mi moze powiedziec ktory jest lepszy dla tego silnika: Mobil Synt S Special V czy Mobil1 Turbo Diesel?

PZDR

Porównujesz normę 500.00 do 505.00 (to taka mała podpowiedź)
Opublikowano
  • Autor

Jak wczesniej napisalem, dostalem informacje z Centrum Informacji Klienta Audi iz moge zmieniac olej co 15kkm wlewajac do silnika Mobil Synt S Special V lub Mobil1 Turbo Diesel.

Chce po prostu wybrac lepszy olej z Mobil'a dla tego silnika.

Prosze o wskazanie wlasciwego Mobila (z wymiana co 15kkm) dla tego silnika.

Opublikowano

Jak wczesniej napisalem, dostalem informacje z Centrum Informacji Klienta Audi iz moge zmieniac olej co 15kkm wlewajac do silnika Mobil Synt S Special V lub Mobil1 Turbo Diesel.

Chce po prostu wybrac lepszy olej z Mobil'a dla tego silnika.

Prosze o wskazanie wlasciwego Mobila (z wymiana co 15kkm) dla tego silnika.

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t4705.0.html;highlight=3+0+tdi+olej

Sprawdź specyfikację oleju w swoim aucie. Powinna być w instrukcji. Jaki to silnik, na pewno BKN? Uzupełnij profil.

Opublikowano
  • Autor

Tak silnik to BKN.

Nie moge znalezc info o specyfikacji oleju.

Jedynie co wiem to ze mial wymieniany w aso co 30kkm Castol LL III, na silniku jest fabryczny napis iz rekomendowany to Mobil SHC 0w-30. Natomiast chce wymieniac co max co 15kkm, tylko nie wiem na jakiego Mobil'a mam przejsc.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

PZDR

Opublikowano

Tak silnik to BKN.

Nie moge znalezc info o specyfikacji oleju.

Jedynie co wiem to ze mial wymieniany w aso co 30kkm Castol LL III, na silniku jest fabryczny napis iz rekomendowany to Mobil SHC 0w-30. Natomiast chce wymieniac co max co 15kkm, tylko nie wiem na jakiego Mobil'a mam przejsc.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

PZDR

SAE 0w-30 to oleje LL (LongLife) wg mnie możesz teraz przejść na olej o specyfikacji VW 505.01

do silników diesel'a, które nie mają wydłużonego przeglądu. Zastanów się nad olejem MOTUL SPECIFIC 505.01

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za odpowiedz.

Zastanawia mnie tylko czy przypadkiem Centrum Informacji Audi sie nie pomylili informujac ze moge przejsc na Mobil Synt S Special V, gdyz olej ten jest dedykowany dla pompowtrysku a 3,0tdi to common rail.

Opublikowano

Taka ciekawostka mała odnośnie wymiany oleju....

Kupilismy w zeszłym roku Sprintera 318 cdi.Gośc przyjechał na wymianę po 17000km bo zaświeciła mu się już inspekcja....

Ja przejechałem autem 35000 km i na inspekcji pozostało jeszcze 12000 km do wymiany oleju.... nieżle co nie?wymiana oleju co 50.000 km :kox: (jak by nie było jest to za***ista oszczędność bo 1 litra w Aso Shella Rimuli kosztuje 100 :blink:)

Opublikowano

SAE 0w-30 to oleje LL (LongLife) wg mnie możesz teraz przejść na olej o specyfikacji VW 505.01

do silników diesel'a, które nie mają wydłużonego przeglądu. Zastanów się nad olejem MOTUL SPECIFIC 505.01

Norma dla tego BKN'a to 507.00 i nie ma dla niej "zamiennika", wiec nie radzilbym lac oleju do PD'kow.

LLIII i wymiana co 12-15.000 max, im czesciej - tym lepiej.

Opublikowano
  • Autor

A moze to ze Mobil Synt S Special V jest dedykowany do pompowtrysku wcale nie jest najwazniejsze, i ze wzgledu na pozostale wlasciwosci tego oleju mozna go zastosowac do 3.0tdi. Bo jak inaczej wytlumaczyc to ze Centrum Informacji Audi zaleca ten olej do 3,0tdi BKN z wymiana NIE Long Life.

Opublikowano

lać wg tego co piszą w instrukcji czyli olej spełniający daną normę VW i nie sugerować się niczym innym.