Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kolektor od AWX - wszystkie za i przeciw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wertuję sobie info na temat montażu kolektora od AWX wraz flanszą i nie ma na ten temat jednoznacznych spostrzeżeń.

Widzę że wszyscy którzy dłubią turbo od AWX i ogólnie dorzucają koksu zakładają ten bajer w pewnym momencie.

Jaki wpływ na pracę silnika ma montaż tego kolektora ?? Czy jest to fizycznie możliwe że przez większy, lepszy przepływ powietrza spada spalanie ??

Fajnie gdyby ktoś rzetelnie przedstawił sens montowania tego wynalazku :)

Opublikowano

Zdziwiłbyś się, u mnie po montażu kolektora awx czas do setki poprawił się 0,5 sekundy.

Ale czy to zasługa samego kolektora czy tego, że był czysty to już inna kwestia.

Jeśli dorwiesz w małych pieniądzach to warto, a i nie wpisuj kolektor awx na allegro - szukaj po numerach albo sharan, alhambra.

Ja zapłaciłem 30 czy 40 zł+kw.

Opublikowano
Zabieg raczej "kosmetyczny" niż jakoś znacznie wpływający na osiągi...

Ale napewno fajny ten "kosmetyk" w AFN...

Oczywiscie jesli tylko kogos stac to dlaczego nie.

Opublikowano

Zawsze dzięki temu silnik dostaje więcej powietrza także wydaje mi sie że warto to założyć, ale czy do serii tego nie wiem:) Ja chyba majac seryjne auto wyczyscił bym dokładnie stary.

Jakbyś szukał to tak jak armistead napisał, wpisując kolektor awx w szukajke na allegro wyskakują od 100 do 250 zł nawet. Jak dobrze pogrzebiesz to wyrwiesz za 40 - 60 zł

Masz nr seryjny awx'a jak coś: 038129713AJ

Opublikowano

Tak przy okazji - jakby ktoś potrzebował skutecznego środka do wyczyszczenia kolektora z tego mazidła, to polecam płyn do czyszczenia kominków. Można wypalać, choć śmierdzi to na potęgę i jest nieco widowiskowe zwłaszcza w nocy.

A czy ktokolwiek z was miał odczucie że po założeniu tego kolektora, dół zrobił się nieco słabszy ??

Opublikowano
Zdziwiłbyś się, u mnie po montażu kolektora awx czas do setki poprawił się 0,5 sekundy.

Ale czy to zasługa samego kolektora czy tego, że był czysty to już inna kwestia.

Jeśli dorwiesz w małych pieniądzach to warto, a i nie wpisuj kolektor awx na allegro - szukaj po numerach albo sharan, alhambra.

Ja zapłaciłem 30 czy 40 zł+kw.

zdecydowanie to efekt wyczyszczenia...

Tak przy okazji - jakby ktoś potrzebował skutecznego środka do wyczyszczenia kolektora z tego mazidła, to polecam płyn do czyszczenia kominków. Można wypalać, choć śmierdzi to na potęgę i jest nieco widowiskowe zwłaszcza w nocy.

A czy ktokolwiek z was miał odczucie że po założeniu tego kolektora, dół zrobił się nieco słabszy ??

ja mam takie wrażenie, ale przy zakładaniu kolektora AWX wywaliłem egr i turbo od AWX wpadło, może mam takie wrażenie ponieważ jeszcze nie byłem programu zrobić :whistling:

Opublikowano

Powiem wam najciekawszą rzecz, ponieważ sprzedaje teraz swojego zeciora który był/jest zmodzony na 130 hp. Władowałem do niego właśnie kolektor od awx z flanszą (wyczyszczony) i nawet to wszystko hulało. Ale ostatnio zrobiłem zamianę (zakładam go do nowego auta) i zamontowałem stary kolektor 1z, który na szybko wypaliłem i wyczyściłem wspomnianym środkiem. Skutek - auto zaczęło poddymiać na czarno, gdzie z AWX tego nie było. Skłaniam się ku teorii, że jednak przepływ powietrza robi swoje i auto dostawało go więcej. Miałem też wrażenie że po tym kolektorze minimalnie spadło spalanie... Co wy na to :) ??

Opublikowano

Kolektor AWX daje lepsze napelnienie cylindrow ...