Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek zielonego płynu. P{rosze o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zauważyłem dzisiaj wyciek zielonego płynu z prawej strony od pasażera z przodu auta. Wydaję mi się że cieknie z takiej czarnej okrągłej obudowy. Możecie mi napisać co to jest za element ?

Opublikowano

napisz chociarz gdzie znajduje sie ta okragła obudowa,najlepiej daj fotke.moze byc to kruciec przy silniku.

Opublikowano
  • Autor

Obudowa ta jest na dole po prawej stronie. Z góry niej wychodzą aluminiowe węże i jeden idzie do sprężarki do klimy. Tam nie jest jakiś filtr umieszczony ?

Opublikowano

Chyba chodzi o skraplacz od klimy, a ten zielony płyn to olej smarujący układ klimatyzacji.

Opublikowano
  • Autor

Możliwe żeby się tak skraplało z osuszacza ?

Opublikowano

jesli to olej to nie powinien sie skraplac.

Opublikowano
  • Autor

Kolor tego płynu jest taki mocno zielony. Bardzo jaskrawy. Co to może być ?

---------- Post dopisany at 21:39 ---------- Poprzedni post napisany at 21:12 ----------

Możliwe żeby ten osuszacz się rozszczelnił ?

Opublikowano
Kolor tego płynu jest taki mocno zielony. Bardzo jaskrawy. Co to może być ?

...tak jak wyżej kolega już wspomniał na 99% rozszczelnił się się skraplacz więc najprościej mówiąc na zewnątrz wydostał się czynnik chłodzący z olejem...

Opublikowano
  • Autor

I jak tą usterkę usunąć ?

Opublikowano

Podjedź gdzieś gdzie robią klime i niech ci sprawdzą skąd dokładnie leci. Jak osuszac jest walniety to trzeba wymiienic...

Opublikowano

skoro widac barwiony olej to znaczy ze jest nieszczelnosc. w tym momencie nie powinna ci chodzic klimatyzacja. brak czynika = brak komfortu/chłodu

jak to naprawic - najpierw trzeba zweryfikować nieszczelność. gdzie powstała. czy dziurawy przewód , parownik czy nieszczelnosc na łaczeniu elementów...

podjedx do warsztatu na sprawdzenie.

Opublikowano
  • Autor

To centralnie się skrapla z tego osuszacza. Jakiś miesiąc temu nabijałem klimę. Możliwe że ten osuszacz nie wytrzymał większego ciśnienia po nabiciu ?

Opublikowano

to zalezy ile nabili czynnika...

i teraz kwestia czy po właczeniu klimatyzacji załacza sie wentylator elektryczny - jesli sie nie załacza to rośnie od temp cisnienie i rozsadza najsłabsze punkty... złacza przewody zalezy co jest osłabione.... a klima ci teraz działa??

Opublikowano
  • Autor

Ogólnie się uruchamia. Ale czy dobrze chłodzi to nie sprawdzałem. Jak odkręcę i wymienię ten osuszacz to klima jest do powtórnego nabicia ?

Opublikowano

co kolwiek robiac przy układzie klimatyzacji majac na celu rozłaczanie elementów - trzeba podłaczac maszyne i sciagac czynnik bo inaczej pójdzie w eter... i potem ponowne napicie... to nie układ chłodzenia gdzie lejesz wode... ;)

Opublikowano
  • Autor

Czyli bez warsztatu ani rusz. To trzeba do nich podjechać i niech powiedzą co jest do wymiany.

Opublikowano

no tak. rozbiora podszybie i moze ewidetny bedzie slad skad sie wydostał olej a jesli nie to musza nabic układ i wtedy przy cisnieniu musza obserwowac gdzie jest nieszczelnosc...

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Myślałem że może sam coś poradzę ale widzę że nie ma takiej możliwości.

---------- Post dopisany 01-08-2012 at 09:52 ---------- Poprzedni post napisany 31-07-2012 at 22:37 ----------

Byłem dzisiaj na serwisie wskazali że trzeba wymienić osuszacz i wtedy przyjechać jeszcze raz. Powiedzieli ze cały gaz poszedł już w powietrze i sprężarka się nie załącza. Chciałbym też przy tej okazji wymienić dławik. Tylko nie wiem gdzie on się znajduje ?

Opublikowano
Dzięki. Myślałem że może sam coś poradzę ale widzę że nie ma takiej możliwości.

---------- Post dopisany 01-08-2012 at 09:52 ---------- Poprzedni post napisany 31-07-2012 at 22:37 ----------

Byłem dzisiaj na serwisie wskazali że trzeba wymienić osuszacz i wtedy przyjechać jeszcze raz. Powiedzieli ze cały gaz poszedł już w powietrze i sprężarka się nie załącza. Chciałbym też przy tej okazji wymienić dławik. Tylko nie wiem gdzie on się znajduje ?

Dławik znajduje się w jednej z rurek w okolicach zaworków. Na rurce tej znajduje się nakrętka z tego co pamiętam rozmiar 24, którą odkręcasz i po rozłączeniu będziesz miał dostęp do dławika. Musisz go wyjąć płaskimi szczypcami gdyż zamocowany jest w rurce. Podczas rozkręcania musisz drugim kluczem chyba w rozmiarze 22 przytrzymć drugą część rurki w okolicach zaworka.