Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dziwne odgłosy podczas hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Klubowiczów

Mam następujący problem z moim autkiem. Przy delikatnym hamowaniu wyraźnie słychać coś jakby stukanie. Coś jakby działanie układu ABS ale zdecydowanie głośniej i z mniejszą częstotliwością. Czasami efekt ten występuje a czasami nie i to niezależnie od tego czy koła są proste czy skręcone. Efekt ten nie ma wpływu na drogę hamowania - przynajmniej tak mi się wydaje. Nie wyczuwam równeiz "pulsowania" na pedale hamulca charakterystycznego dla układu ABS. Natomiast przy gwałtownym/ostrym/zdecydowanym hamowaniu efekt nie występuje NIGDY. Żadna kontrolka od hamulcy nie świeci ani nie zapala się, po podłązceniu VAG'a brak jakichkolwiek błędów. Na początku wydawało mi się że dzwięk dochodzi z okolic prawego przedniego koła, teraz wydaje mi się że jakby spod maski. Pojechałem z tym do fachowca żeby na to zerknął - gość raczej wyglądał na kumatego - przejechał się i stwierdził że wina nei leży raczej po stronie czujników ABS (to z początku obstawiałem), tylko po stronie pompy ABS. Poradziłmi żeby wymienić płyn hamulcowy bo może być jakiś syf. Płyn wymieniłem i dalej jest to samo - choć w ukłądzie było trochę powietrza - szczególnie w prawym przednim tłoczku. Zmieniło się jedynie to że przed wyminą dzwiek był słyszalny z okolic prawego koła a po wymianie jakby zpomiędzy kół - ale mże mi sie wydawać. Z tego co czytałem na forum o odgłosach w czasie hamowania winne przeważnei były tarcze, klocki, tłoczki. Jeśli chodzi o przód mojego auta to klocki dolegają do tarcz jakby jedną stroną - jedną stroną jest lekki styk, nawet jesli się nie hamuje, występuje opór przy kręceniu kołem - podczas hamowania klocek nie dolega do tarczy całą powierzchnią.

PODSUMOWUJĄC:

-mocne hamowanie jest OK

-delikatne hamowanie słychać odgłosy

-po lekturze wątków raczej obstawiałbym tarcze i/lub klocki lub coś z czujnikami ABS ewentualnie tłoczki

-fachowiec obstawia pompę i pewnei bedzie chciał ją wymienić - 400-500PLN lekko licząc a poprawy nikt mi nie zagwarantuje

- po lekturze wątków na forum zacząłbym raczej od rozebrania zacisków, wyczyszczenia czyjników, ewentualnie tłozcków, jeśli nie pomoże wymiana tarcz i klocków (jeśli i to nie pomoże przynajmniej bede miał nowe a wole zaczynac od mnej kosztownych teorii)

-jeśli i to nie pomoże pojade wymienic tą pompę

Co o tym myślicie - a może ktoś też miał taki problem. Stuki tylko przy delikatnym hamowaniu - dość harakterystyczne. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

może przez to że tłoczek trzyma jak piszesz że bez hamowania czuć opór, to zwichrowała się tarcza hamulcowa, wymień tarcze i klocki, i najlepiej rozbierz wyczyść i kup zestaw naprawczy do zacisków przednich, powinno być jak ręką odjął u mnie po takiej robocie hamulce jak nowe :th:

Opublikowano

a może tylko zapiekły się prowadnice tłoczków ja miałem podobnie hamulce hamowały rewelacyjnie po wyczyszczeniu prowadnic zacisku i nasmarowaniu ich smarem miedzianym hamowały oba klocki :wink4:

• 8 lat później...
Opublikowano

tez to mam przy wolnej jezdzie ;/ rozebralem oba zaciski i popsikalem antykorozyjnym prowadnice, czyscilem wszystko drucianka i dalej ;/ dzwiek wydawaloby sie ze pochodzacy z krzywej tarczy poniewaz jakby "tarcie " a raczej czestotliwosc tarcia jest wprostproporcjonalna do predkosci. zmienialem je ze 3 miesiace temu i watpie zeby nagle sie wygiela ;/ zaczelo halasowac jak wymienilem klocki z tylu, wtedy tez servo zassalo mi trosze powietrza bo grzebalem przy przepustnicy w ten dzien...nie wiem czy to moze miec jakikolwiek wplyw na to tarcie z przodu??

Edytowane przez maluch16290

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam Szanownych Klubowiczów

Mam następujący problem z moim autkiem. Przy delikatnym hamowaniu wyraźnie słychać coś jakby stukanie. Coś jakby działanie układu ABS ale zdecydowanie głośniej i z mniejszą częstotliwością. Czasami efekt ten występuje a czasami nie i to niezależnie od tego czy koła są proste czy skręcone. Efekt ten nie ma wpływu na drogę hamowania - przynajmniej tak mi się wydaje. Nie wyczuwam równeiz "pulsowania" na pedale hamulca charakterystycznego dla układu ABS. Natomiast przy gwałtownym/ostrym/zdecydowanym hamowaniu efekt nie występuje NIGDY. Żadna kontrolka od hamulcy nie świeci ani nie zapala się, po podłązceniu VAG'a brak jakichkolwiek błędów. Na początku wydawało mi się że dzwięk dochodzi z okolic prawego przedniego koła, teraz wydaje mi się że jakby spod maski. Pojechałem z tym do fachowca żeby na to zerknął - gość raczej wyglądał na kumatego - przejechał się i stwierdził że wina nei leży raczej po stronie czujników ABS (to z początku obstawiałem), tylko po stronie pompy ABS. Poradziłmi żeby wymienić płyn hamulcowy bo może być jakiś syf. Płyn wymieniłem i dalej jest to samo - choć w ukłądzie było trochę powietrza - szczególnie w prawym przednim tłoczku. Zmieniło się jedynie to że przed wyminą dzwiek był słyszalny z okolic prawego koła a po wymianie jakby zpomiędzy kół - ale mże mi sie wydawać. Z tego co czytałem na forum o odgłosach w czasie hamowania winne przeważnei były tarcze, klocki, tłoczki. Jeśli chodzi o przód mojego auta to klocki dolegają do tarcz jakby jedną stroną - jedną stroną jest lekki styk, nawet jesli się nie hamuje, występuje opór przy kręceniu kołem - podczas hamowania klocek nie dolega do tarczy całą powierzchnią.

PODSUMOWUJĄC:

-mocne hamowanie jest OK

-delikatne hamowanie słychać odgłosy

-po lekturze wątków raczej obstawiałbym tarcze i/lub klocki lub coś z czujnikami ABS ewentualnie tłoczki

-fachowiec obstawia pompę i pewnei bedzie chciał ją wymienić - 400-500PLN lekko licząc a poprawy nikt mi nie zagwarantuje

- po lekturze wątków na forum zacząłbym raczej od rozebrania zacisków, wyczyszczenia czyjników, ewentualnie tłozcków, jeśli nie pomoże wymiana tarcz i klocków (jeśli i to nie pomoże przynajmniej bede miał nowe a wole zaczynac od mnej kosztownych teorii)

-jeśli i to nie pomoże pojade wymienic tą pompę

Co o tym myślicie - a może ktoś też miał taki problem. Stuki tylko przy delikatnym hamowaniu - dość harakterystyczne. Z góry dzięki za pomoc.

Witam kolegę z forum, czy udało Ci się pozbyć tych stuków, mam to samo w swojej a4b7 tylko u mnie te dźwięki dochodzą jakby z tylnego prawego koła.pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie okazał się źle osadzony czujnik ABS ;) pozdrawiam