Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana uszczelki pokrywy zaworów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z tego wzgledu ze uszczelka dosc mocno zaczelak ciec , trzeba ja wymienic, chcialbym to zrobic sa, poczytalem troche ale napotkałem na mały problem, otórz jak widac na zalaczonych nizej zdjeciach widac jakby głowica skladala sie z dwóch czesci, na "głównej" glowicy jest jakby "druga mała" i sruby trzymajce pokrywe przechodza przez ta mala i sa przykrecone do tej wiekszej, jak dzialala strona vag cat to widzialem na rysunkach ze to 2 czesci sa nierozdzielne i nie ma tam zadnej uszczelki ale widac tam silikon czyli da rade to rozebrac, prawdopodobnie ze dostac sie do wałka rozrzadu.

i teraz nie wiem czy sam wymieniac bo nie mam klucza dynamometrycznego, i czy bede dokrecal sruby na oko to czy gorna czesc głowicy nie poodkształca sie, jak nie to czy jest jakas kolejnosc dokrecania tych srub

wp000174a.jpg

wp000175.jpg

wp000176t.jpg

wp000177j.jpg

---------- Post dopisany 21-08-2012 at 06:40 ---------- Poprzedni post napisany 17-08-2012 at 10:34 ----------

Macie chociaż informacje z jaka sila dokręcać te śruby i w jakiej kolejności ?

---------- Post dopisany at 06:40 ---------- Poprzedni post napisany at 06:40 ----------

Macie chociaż informacje z jaka sila dokręcać te śruby i w jakiej kolejności ?

Opublikowano

powiem Ci że też miałem silnik alz i odkrecalem pokrywę- dokrecalem ją do momentu zatrzymania klucza (na wyczucie) lepiej może spróbuj odkręcić śruby:-)

---------- Post dopisany at 23:37 ---------- Poprzedni post napisany at 23:37 ----------

powiem Ci że też miałem silnik alz i odkrecalem pokrywę- dokrecalem ją do momentu zatrzymania klucza (na wyczucie) lepiej może spróbuj dokręcić śruby:-)

Opublikowano

wszakże to nie ALZ, ale 1,6-więc nic się nie zmienia

5fd2a303a0b81bd7.jpg

Opublikowano
  • Autor

admin a odkrecales po co?? czy po dokreceniu na oko cielko cos spod pokrywy??

i nie skumalem twojego ostatniego zdania??

a co do sily to chyba jest napisane 10 Nm

a co to za program, móglbys sie nim podzielic?? a kolejnosc jest tu dla 10 srub a nie do 8

---------- Post dopisany at 11:25 ---------- Poprzedni post napisany at 11:24 ----------

a wypowie sie ktos , czy klucze dynamometryczne takie za 120 zł jakie sa na allegro to sa cos warte??

Opublikowano

odkręcałem ją bo byłem ciekawy;p Dokręcałem śruby z wyczuciem żeby się nie zerwał gwint i nie potrzebowałem żadnego klucza dynamometrycznego;p Nie było wycieków aż do sprzedaży. Dalej to już nie wiem.

Opublikowano

program, to Autodata i jest do kupienia na ebay'u autodata | eBay co do śrub-zaczynasz od środka i przesuwasz się na zewnątrz

Opublikowano
  • Autor

aha ok dzieki, od tygodnia szukam kogos kto ma pozyczyc kluc dynamometryczny i lipa, chyba sobie kupie bo nie chce jej krzywo przykrecic bo skoro cieknie to albo uszczelka puszcza albo pokrywa krzywa/krzywo przykrecona, a nie chce sie wkur**c jak po wymianie znowu bedzie ciec

Opublikowano

Zrób kolego kilka fotek z wymiany :)

Opublikowano
  • Autor

napewno zrobie, prawdopodobnie zrobie to bez klucza dynamo bo nikt nie ma i nie mam od kogo pozyczyc, kazdy mi radzi dokrecic na oko:kox:i potraktowac czerowym silikonem

Opublikowano

Myślę, że w przyszłości taki klucz się przyda więc warto w niego zainwestować ;) Koszt dobrego klucza to około 100zł więc lepiej wydać "tę stówkę" niż potem głowić nad urwaną szpilką :) Co do silikonu chyba w książce Sam naprawiam są zaznaczone miejsca gdzie użyć silikonu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

no wlasnie sie zastanawiam nad tymi 3 :

KLUCZ DYNAMOMETRYCZNY 1/4'' 5-25Nm BASS POLSKA (2522197157) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

CORONA klucz DYNAMOMETRYCZNY 1/4 5-25Nm CERTYFIKAT (2531372063) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

*Klucz dynamometryczny 1/4" 6-30 Nm JONNESWAY (2576963109) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

jonnesway o tyle lepszy mi sie wydaje ze zakres jest nie 5-25 a 6-30 tyle ze jest drozszy no i generalnie nie znam opini na temat tych 3 firm

---------- Post dopisany 24-08-2012 at 18:23 ---------- Poprzedni post napisany 23-08-2012 at 19:48 ----------

Dominik mam juz ten program na kompie i wystarczy wpisać audi a4 ale 2001-2007 i wyjdzie silnik alz i moment dokręcenia pokrywy jest ten sam jakby co ogólnie fajny program tylko mam wersje 3 coś tam i nie wiem jak bardzo to nie aktualne

---------- Post dopisany 03-09-2012 at 17:24 ---------- Poprzedni post napisany 24-08-2012 at 19:23 ----------

zaraz po zdjeciu pokrywy, ogólnie mozna cos po tym widoku wywnioskowac??

WP_000257.jpg

<br /><br />

WP_000256.jpg

<br /><br />

• 2 lata później...
Opublikowano

mam pytanie czy te sruby trzymaja glowie czy trzeba wyjac walek rozrzadu

Opublikowano
  • Autor

te sruby trzymaja tylko pokrywe

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam wszystkich jestem nowy na forum mam taki sam problem w moim audi wyciek miedzy glowica a tym czyms miedzy glowica a deklem dam rade sam to czyms uszczelnic i co trzeba odkrecic z gory dziekuje

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Borykam się z takim samym problemem w ALZ mojej Mamy. Mianowicie olej dookoła głowicy.
5dni temu wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów na Elringa nr 06B103483L - jakby ktoś szukał.. cena około 60zł
Dokręciłem wszystko zgodnie z sztuka która podaje ELSA, oraz wszystko wyczyściłem.
Niestety dziś znów dostrzegłem smugę oleju :/
Według mnie cieknie to z górnej części głowicy, która spełnia role górnego łożyskowania wałka rozrządu. Jest ona sklejona/uszczelniona silikonem.
Dziś znalazłem materiały jak to wymienić.... trochę lipa bo tydzień temu wymieniałem rozrząd, a do operacji wypadałoby zdemontować kolo pasowe ponieważ boje się ze pasek pociągnie wałek na dół i później przy dokręcaniu może pęknąć ;/ ETKA i info z userów z sieci nie wprowadziły w błąd mówiąc i pokazując ze to jeden element

Pozwoliłem sobie ukraść zdjęcie kolegi:
Żółte gwinty - pokrywa zaworów 10Nm
Czerwone nakrętki - górna część głowicy 23Nm
Niebieskie śruby - śruby głowicy
Zielone strzałki - silikon uszczelniający
nRKu0NOm.jpg

Co pokazuje etka
FGtv0Gym.jpg

A tutaj jak dokręcić pokrywę zaworów. Generalnie ta operacja jest bardzo prosta, ale dobrze jest się wyposażyć w mały klucz dynamometryczny, aby wszystko równo dolegało. Pokrywa jest chyba z plastiku. Jak za mocno dokręcimy lub nierówno może znów zaraz cieknąć lub coś pęknąć. Nie używamy żadnych silikonów
TbEdpUsm.jpg

Demontaż i montaż górnej części głowicy.
Trochę okroiłem instruktaż, niestety bez ściągacza do kola pasowego oraz demontażu mordy i rozrządu się nie obejdzie.
5gn27fhm.jpg
Qz97Gomm.jpg

Edytowane przez chris1987

Opublikowano
  • Autor

Mi też tam cieknie ale nie dużo , będę wymieniał rozrzad nie długo to to się poprawi wtedy