Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

EGR/N75/Przepływomierz/Turbina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Odłożyłem trochę pieniędzy i chciałbym odmulić swoją A4, stąd mam parę pytań.

Ogólnie sprawa z Autem wygląda tak:

- Audi mam od 4 miesięcy, po kupnie auto prowadziło się idealnie, miało "kopa", nie zamulało i ładnie rozkręcało się w trasie. Teraz niestety auto jest zamulone ( nie zawsze, czasami po jednym dniu chodzi normalnie ), ma problem z przyśpieszeniem oraz osiągnięciem prędkości przekraczającej 150 KM/h. Podejrzewam, że mój styl jazdy (zamulony), zmiana biegów przy 2tyś/obr. i ogólnie jazda na niskich obrotach do tego doprowadziły.

1) Turbina - podejrzewam ( po wcześniejszych konsultacjach na forum ), że mam zawalone łopatki. Raczej nie brać się samemu za czyszczenie? Do jakiego zakładu oddać i jaki jest mniej więcej koszt czyszczenia/regeneracji turbiny?

2) N75 - Lepiej jest kupić nowy (140-200 PLN) czy wyczyścić samemu? Potrzebny jest po odłączeniu/podłączeniu komputer? Jakieś błędy nie wyskoczą?

3) EGR - Tak samo jak ptk. 2

4) Przepływomierz - tak samo jak pkt. 2/3

Na co jeszcze mam zwrócić uwagę, co mogło się zepsuć, " zasyfić ", jak to ogólnie jest jak samochód traci moc?

Silnik czysty, nie traci płynów/oleju. Nic nie stuka/puka.

Niestety nie posiadam jeszcze kabelka do VAG'a (zamówiłem dziś, będzie pewnie we wtorek/środa)

A4 B5 110KM AFN TDi

Dziękuje za odpowiedzi,

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

Jak dostaniesz kabelek, zrob logi i pozniej wklej na forum (co i jak znajdziesz w dziale diagnostyka), w ten sposob ominiesz niepotrzebne koszty ;) a ja osobiscie obstawiam na zapieczone lopatki w turbinie, sam przerabialem ten temat, wina dziadkowej jazdy, nie odmulania auta i kiepskiego oleju. Ja na twoim miejscu wymontowalbym samemu turbine, zaniosl do mechanika (tylko zeby cie nie okantowal) i samemu zmontowal, powinno cie to wyjsc max 200zl( z wyjeciem turba ok 400zl, ale dobrze jest sprawdzic czy turbina nie ma luzow na wirniku.

Opublikowano
  • Autor

Znajomy mi powiedział, że należy od czasu do czasu "Przeciągnąć" Diesla na wysokich obrotach.

Może mi ktoś wytłumaczyć o co mniej więcej chodzi?

Z tego co wyczytałem na forum to należy dobrze rozgrzać silnik ( oczywiście w trybie normalnej jazdy ), a następnie wybrać się w trasę i trzymać go na 4000-4200 obr/min.

Na jakim biegu najlepiej i proszę o weryfikację obrotów, nie chcę żadnych uszkodzeń ;)

Opublikowano

Jak kolega wyżej napisał zrób logi. Miałem b5 przerabiałem temat czyszczenia tubriny.Dobrze jest odkręcić kolektor dolotu i go wyczyścić od środka ja zalałem go rozpuszczalnikiem i podpaliłem heheheh, wyszedł jak nowy.

Opublikowano

4000 tysiace to chyba za duzo, wystarczy nieco powyzej 3000 obrotow na 3 biegu, przynajmniej ja tak robie i jest ok

Opublikowano
Znajomy mi powiedział, że należy od czasu do czasu "Przeciągnąć" Diesla na wysokich obrotach.

Może mi ktoś wytłumaczyć o co mniej więcej chodzi?

Z tego co wyczytałem na forum to należy dobrze rozgrzać silnik ( oczywiście w trybie normalnej jazdy ), a następnie wybrać się w trasę i trzymać go na 4000-4200 obr/min.

Na jakim biegu najlepiej i proszę o weryfikację obrotów, nie chcę żadnych uszkodzeń ;)

Ważniejsze od samych obrotów jest to jak operujesz pedałem "gazu". Jeżeli masz pustą drogę to warto raz na jakiś czas na trzecim biegu mając 1500 obrotów wcisnąć gaz na maksa i dociągnąć albo do "notlaufa" albo do odcinki.

Nie musisz jechać na maksymalnych obrotach, wystarczy, że do nich "dolecisz". Być może Twoją turbinę da się rozruszać, wystarczy kilka takich prób i nie będzie łapała notlaufa.

Opublikowano

zapomnij o tym sposobie jak są mocno zapieczone to tylko rozruszanie ręcznie sztangi kluczem 14 i wydłubanie katalizatora ze środka i wtedy mocniej pośmigać jak nie pomorze to turbina na stół i tyle sam to przerabiałem ale bez logów to można wróżyć z fusów

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

No więc dziś wybrałem się w trasę Szczecin-Goleniów lotnisko ( jechałem po dziewczynę ). Więc przy okazji pomyślałem sobie, że jest to okazja na próbę czy uda mi się odmulić moją a4.

Zatankowałem paliwo V-Power i ruszyłem w trasę( ok 50 km ), rozgrzałem silnik i popracowałem trochę gazem (tak 3500-3800 obr/min)... Nie poznaje samochodu, turbo działa, ma przyśpieszenie, wszystko wróciło do normy ;)

Opublikowano

to teraz jeszcze kolego pojezdzij od dolnych obrotow ok 1500 na 3 biegu do 4000 żeby sie rozruszala w pelnym zakresie i co jakis czas musisz mu dawac w palnik :)