Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie odnośnie filtra oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy można wykręcić filtr oleju bez spuszczonego oleju? chodzi mi czy będzie się lało, bo chce wymienić sam filtr

Opublikowano

można, ale i tak pewnie uleje ci się pare kropel

Opublikowano

ok, dzięki

Opublikowano

Tyle samo będzie się lało czy spuścisz olej czy nie( w czasie spuszczania - przynajmniej w ADR - z filtra olej nie schodzi).

A tak z ciekawości, to dlaczego chcesz wymienić sam filtr ?

Opublikowano

bo mokro na około i likwiduje możliwe wycieki, wcześniej wężyk bo popękany był teraz filtr bo chyba uszczelka przepuszcza a potem zobaczę czy pomogło, a olej dolewałem więc jest dobry i szkoda wymieniać

Opublikowano

Może się zdarzyć że cieknie z pod filtra ale wtedy najlepiej go spróbować tylko dokręcić , wytrzeć dokładnie okolice podejrzanego wycieku

i zaobserwować co się dzieje.

Nie wiem czy się orientujesz ale filtr przykręcony jest wprost do chłodniczki oleju a ta z kolei jedną nakrętką (pod filtrem oleju) do bloku

silnika za pośrednictwem oringa. Najczęściej w tych modelach cieknie z pod tego oringa ( na skutek jego uszkodzenia albo popuszcenia nakrętki

trzymającej chłodniczkę-np.po wymianie filtra ). Tą nakrętkę przy każdej wymianie filtra należy sprawdzić czy jest dobrze dokręcona.:hi:

Opublikowano

Krople zbierają się na filtrze, czujniku oleju i z pod tej półokrągłej części uszczelki zaworów, filtr chyba za mocno dokrecilem, troche mogło pobrudzić przez ten wężyk

---------- Post dopisany 01-09-2012 at 17:20 ---------- Poprzedni post napisany 30-08-2012 at 14:03 ----------

Filtr wymieniony, zleciało jakieś pół szklanki oleju, może się komuś przyda kiedyś ta informacja.