Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne sprzęgło na biegu jałowym i podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem niedawno A4 b8 2.0 tdi CAGA 143km i wydawało sie mi że wszystko jest ok. Jednak dzisiaj zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło :/

A mianowicie podczas wciskania i puszczania sprzegła na biegu jałowym i w czasie jazdy pedał tak jakby skrzypi trudno mi to opisac(jest tak jakby szorstkie) nie wystepuje to jak silnik jest wyłaczony. Dodatkowo jak pare razy wcisnę i popuszczę sprzegło obroty silnika na sekunde lekko podskoczą. Czy to normalne ?

Czym może być spowodowana taka praca sprzegła

ps. dodam że sprzegło nie ślizga, nic nie szarpie nie ma również żadnych drgań

Opublikowano

sprzeglo posiada czujnik wcisniecia. na kilkukrotne wcisniecie moze w ten sposob reagowac ECU.

Naotmiast objaw mechanicnzy o ktorym piszesz, moze byc powodowany uszkodzona pompa sprzegla lub zacierajaca sie osia pedalu sprzegla.

Opublikowano
  • Autor

dzięki wielkie za odp trochę mnie uspokoiłes bo juz bałem się że jest to dwumasa a na kolejny koszt nie jestem przygotowany.

jakie są mniej więcej koszta wymiany razem z robocizną ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam mam podobny problem w swojej b8, tez coś jakby skrzypi w sprzegle. Udało sie coś zdziałać Doradca w tym temacie??

Opublikowano

ja mam to samo - przebieg 15tys km i w ASO nie mają pojęcia co to jest - wymienili narazie jakąś sprężynę, siłownik przy pompie a skrzypienie jak było tak jest - u mnie skrzypi nawet przy wyłączonym silniku ale dopiero po przejechaniu paru km bo po nocy np jest cisza - w tym tyg znowu jadę do ASO na dalszą walkę - zobaczymy :whistling:

Opublikowano

Ja miałem podobnie jak u was z tym skrzypieniem... schylając się w lukę na nogi i wciskając ręką wyczaiłem, że to pedał. A więc szybki plan i 5 min. działania - zrzutka dolnej osłony nad pedałami, następnie WD i psik we wszystkie połączenia ruchome pedału. Po parunastu użyciach sprzęgła w jeździe problem znikł....Cisza kompletna. Z tym, że trzeba tutaj dodać, że to ewidentnie słychać w kabinie od strony pedału, a nie jakieś ślepe upośledzone wyczucia typu - sprzęgło jako element mechaniczny skrzyni.

Opublikowano

u mnie na bank to nie pedał - odgłos ewidentnie pod maską :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

u mnie teraz cisza bo zimno sie zrobiło ale troche w ciepłym garażu postoi i znów słychać ;/ a na dodatek pare dni temu mi sie pas zaciął w aso zaśpiewali 900 zł za pas kompletny + robocizna oszaleli :(

Opublikowano

U mnie takie skrzypienie słychać i w sumie nawet czuć na pedale ale tylko na wyłaczonym silniku ,wiec bardzo mi to nie przeszkadza. Musze srawdzic czy wd 40 pomoże.

Opublikowano

mój szef mial w swojej a4 taki dziwny dzwiek po wcisnieciu sprzegla a jako ze to zapalona zlota raczka wymienil lozysko wyciskowe sprzegla i ustalo a oprzebieg dopiero 80 tys km

Opublikowano

W takim razie będe musiał w weekend tez przczyścić wd40 zobaczymy jaki bedzie efekt, bo to skrzypienie jest dość wyczuwalne na nodze i raczej w czasie jazdy go nie słychać..