Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z temperaturą, pompa, termostat, czujnik ok.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam taki problem ze temperatura silnika wacha sie miedzy 96 a 105 stopni, do tego jeszcze brak ogrzewania, dziwne jest jeszcze to ze jak trochę mu przycisnę tak powyżej 4000 obrotów a najlepiej tak 5000 to temperatura spada i to dosc szybko nawet do 70 stopni. Prosze o pomoc bo szykuję sie do wyjazdu a auto rozebrane i nie chce składać przed jakąś diagnozą.

Opublikowano

a płynu ci ubywa? brak ogrzewania to na małym obiegu chodzi płyn pewnie.

Opublikowano
  • Autor

Moja zona jeździ tym autem mówiła ostatnio że coś tam trochę ubyło ale nie jestem pewien, zapomniałem dodać ze auto jeździ na gazie.

Opublikowano

termostat sprawdz , jak nie to pompa, u mnie zaczął się grzać bo pompa padła i płynu mi uciekało łopatki na pół pękniete plastikowe, teraz mam miedziane albo układ zapowietrzony.

Opublikowano
  • Autor

W temacie napisalem ze pompa i termostat jest ok.

Opublikowano

jeżeli nie jest zapowietrzony to nagrzewnica niedrożna,może być wadliwy termostat jeżeli spada ci temperatura do 70st.Zobacz czy oba węże od nagrzewnicy są gorące

Opublikowano
  • Autor

A jeżeli uszczelka pod głowicą byłaby walnieta miałby tez takie objawy? Bo auto jeździ na gazie i tu tez jest problem bo przerywa i sie dlawi jak sprawdzam świece to na drugim cylindrze jest zawsze gorsze spalanie tak było na starych świecach i na nowych to samo. A jak mu przycisnę to moze temperatura spada bo pompa daje dużo wieksze ciśnienie niż nieszczelnosc uszczelki. Tak sobie myślę ale może się mylę.

Opublikowano

Mam do was pytanie: Mam audi a4 2002 rok 2,5 tdi i jak spokojnie jezdze to nie wskazuje 90 stopni dopiero jak sie jedzie szybko dopiero wskoczy na 90 i pozniej znow spada do tak okolo 70 stopni. Powinno tak byc? Do wymiany bylby termostat?

Opublikowano

jarecki30_de prawdopodobnie masz walniętą uszczelkę pod głowicą,jeżeli Ci auto przerywa więc na któryś cylinder dostaje sie płyn. Najlepiej to sprawdzic weź zapal auto odkręc korek i patrz czy nie wywala płynu,jak będzie wywalać to masz uszczelke do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

Nie zawsze jest tak ze wywala plyn jak uszczelka jest lekko wydmuchana to moze nie być takich dużych objawów znam to z autopsji. Glowica już sciagnieta i oddana do planowania moze jutro bedzie gotowa jak nie to dopiero w poniedziałek więc auto poskladam dopiero w następnym tygodniu, jak coś to dam znać czy wszystko ok. Pozdrawiam.

No chyba że ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to chetnie poslucham. Dzieki.

---------- Post dopisany 07-09-2012 at 21:20 ---------- Poprzedni post napisany 06-09-2012 at 22:00 ----------

Więc tak auto poskladane i dalej jest to samo brak ogrzewania auto sie grzeje i dalej ta sama sytuacja jak przycisne powyżej 4- 5 tys obrotów to temperatura spada ale ogrzewania dalej nie ma. Już nie mam wiecej pomysłów jeszcze tylko spróbuję przeplukac uklad jakimiś odkamieniaczami i zobacze co bedzie.

Opublikowano

a moze wisco.???

Opublikowano

Jak sprawdzałeś pompę wody? Miałem taki przypadek jak u Ciebie i winna była pompa, wirnik z łopatkami był cały, ale odkleił sie od oski. Pompa wyglądała na sprawna, ale wirnik z łopatkami ślizgał sie na ośce i dopiero na dużych obrotach było ok. Ogólnie ta usterka była cieżka do diagnozy, auto 2 dni sie gotowało, a następne dwa było ok i tak na zmiane, zależy jak sie wirniczek z ośką "dogadał".

Opublikowano
  • Autor

Pompę miałem wykrecona i sprawdzalem czy lopatki są dobre i czy dobrze trzyma sie na osce i wszystko ok.

Opublikowano

można sprawdzić układ na obecność co2 i wtedy masz pewność czy uszczelka

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie. Problem rozwiązany, zatkany był układ chłodzenia. Wszystko wyczyscilem i przeplukalem i teraz jest już ok wiec dzięki wszystkim za pomoc i zamykam ten wątek.