turzol Posted September 20, 2012 Posted September 20, 2012 Przechodziłem z RNS-D na RNS-E. Zakupiłem adapter ISO1 na ISO2 tzw. quadlock oraz adapter antenowy dokładnie taki Adapter ten to nic innego jak przejście z anteny FM/AM na złącze podwójne Fakra. Oczywiście pasuje i radio odbiera, natomiast w porównaniu do tego co było na RNS-D radio odbiera fatalnie i zbiera zakłócenia, nawet na sygnale nadawanym przez RMF-FM . Zdemontowałem zatem RNS-E i znalazłem niepodłączony kabel zakończony wtykiem męskim chyba typu SNB Fotka poniżej Ten kabel na pewno wcześniej wpięty był do RNS-D razem z anteną FM/AM. Domyślam się , że to jest antena diversity natomiast nie pasuje ona do zakupionego adaptera, nie da się jej wpiąć także do RNS-E bo tam też wejście jest z bolcem Jak mam zatem podłączyć antenę diversity do RNS-E? Czy potrzebuje przejścia z SNB na Fakra ?
hidden22 Posted September 20, 2012 Posted September 20, 2012 SIemka mialem podobny problem u mnie pomoglo takie cos: patrzac na radio od tylu po prawej stronie mialem podlaczona antene radia a po lewej stronie mialem wlozona wtyczke od diversity i juz ladnie sciaga stacje
turzol Posted September 20, 2012 Author Posted September 20, 2012 SIemka mialem podobny problem u mnie pomoglo takie cos: patrzac na radio od tylu po prawej stronie mialem podlaczona antene radia a po lewej stronie mialem wlozona wtyczke od diversity i juz ladnie sciaga stacje Super tylko chyba nie do konca sie rozumiemy. Antena diverity nie pasuje do tego zlacza z tylu RNS-E. Oba sa zlacza sa typu meskiego i tu jest problem. Nikt nie przechodzil z RNS-D na RNS-E ? Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
domin79 Posted September 20, 2012 Posted September 20, 2012 SIemka mialem podobny problem u mnie pomoglo takie cos: patrzac na radio od tylu po prawej stronie mialem podlaczona antene radia a po lewej stronie mialem wlozona wtyczke od diversity i juz ladnie sciaga stacje Super tylko chyba nie do konca sie rozumiemy. Antena diverity nie pasuje do tego zlacza z tylu RNS-E. Oba sa zlacza sa typu meskiego i tu jest problem. Nikt nie przechodzil z RNS-D na RNS-E ? Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 są do tego przejściówki:wink: jak znajde to podeśle jak chcesz:wink:
turzol Posted September 21, 2012 Author Posted September 21, 2012 SIemka mialem podobny problem u mnie pomoglo takie cos: patrzac na radio od tylu po prawej stronie mialem podlaczona antene radia a po lewej stronie mialem wlozona wtyczke od diversity i juz ladnie sciaga stacje Super tylko chyba nie do konca sie rozumiemy. Antena diverity nie pasuje do tego zlacza z tylu RNS-E. Oba sa zlacza sa typu meskiego i tu jest problem. Nikt nie przechodzil z RNS-D na RNS-E ? Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 są do tego przejściówki:wink: jak znajde to podeśle jak chcesz:wink: domin bede wdzieczny bo jobla dostaje przez te szumy Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 ---------- Post dopisany at 13:02 ---------- Poprzedni post napisany at 08:52 ---------- A czy przypadkiem nie potrzebuje tego adaptera? Audi Antennenadapter Diversity Navigationseinheit RNS D auf RNS-33403
hidden22 Posted September 21, 2012 Posted September 21, 2012 Adapter antenowy Audi A3 A4 A6 Navi plus - RNS-E (2620895292) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
hidden22 Posted September 21, 2012 Posted September 21, 2012 tak będzie pasowało pisze nawet w aukcji
domin79 Posted September 21, 2012 Posted September 21, 2012 25 euro za to gówno:facepalm: Artu dawaj namiary na pw bo znalazłem:decayed:
turzol Posted September 28, 2012 Author Posted September 28, 2012 25 euro za to gówno:facepalm: Artu dawaj namiary na pw bo znalazłem:decayed: Dostałem adapter od domin79. Dzieki, niestety nie rozwiązuje on mojego problemu. Podłączyłem wszystko jak należy i nadal mam zakłocenia na radiu i część stacji radiowych jest wyświetlana na szaro. Dodam, że odkąd przeszedłem z RNS-D na RNS-E na VAG mam błąd: 1 Fault Found: 00858 - Connection; Radio ZF Output to Antenna Amplifier 011 - Open Circuit Myślałem, że podłąceznie diversity do adaptera, który dostałem od domin79 rozwiąże problem i po skasowaniu błąd nie wróci, ale niestety wraca. Połączenie antenowe / wtyki sprawdzone . Może przypadek i wzmak antenowy mi padł w tym samym czasie? Poratowałby ktoś sprawnym wzmacniaczem do Avanta? Podłączyłbym tylko w celu sprawdzenia
turzol Posted September 29, 2012 Author Posted September 29, 2012 hmm..moze cos jest uszkodzone w RNS-e? nie jest. Przepiąłem wczoraj RNS-E to auta znajomego i odbiór radia był wzorowy
czaki22 Posted October 1, 2012 Posted October 1, 2012 1 Fault Found: 00858 - Connection; Radio ZF Output to Antenna Amplifier 011 - Open Circuit uszkodzony wzmacniacz antenowy zreszta D i E wykorzystują inne wzmacniacze
arris_88 Posted October 1, 2012 Posted October 1, 2012 Czaki a jaki tam potrzeba wzmacniacz? W Etce sprawdziłem i w Exeo ST są montowane wzmacniacze 8E9 035 225 AG lub 8E9 035 225 Q. Ja również mam ten błąd i wydaje mi się że lepiej szukać właśnie takiego wzmacniacza, przy czym AG miał zastosowanie w B7 Avant i Exeo ST, a Q montowali też w B6 Avant. Moim zdaniem lepiej z Exeo szukać bo nowszy:wink:.
turzol Posted October 1, 2012 Author Posted October 1, 2012 Nie wiem jakim cudem, ale odbiór radia się znacząco z dnia na dzień poprawił, tak jakby navi sama się skalibrowała czy też może z opóźnieniem załapała sygnał z diversity. Nic od tego czasu nie grzebałem Błędem 00858 nadal wali, ale na razie olewam temat. Z resztą jeśli nawet dotyczy to uwalonego tunera TV to u mnie znalezienie odpowiedniego będzie o tyle trudniejsze, że potrzebuje wzmak pod sterowanie falami Webasto.
czaki22 Posted October 2, 2012 Posted October 2, 2012 u mnie tez waliło olałem temat wymiany dzialalo prawie normalnie
kris2p Posted November 25, 2012 Posted November 25, 2012 Witam, miałem błąd na nawigacji 00858 po wymianie z concerta III. I rozwiązaniem problemu jest wymiana wzmacniacza antenowego 8E9 035 225 AF (taki był umnie) na 8E9 035 225 P to jest inny wzmacniacz + od prawej tylnej szyby trzeba dociągnąć przewód antenowy (orginalnie przy concercie go nie ma). Błąd zniknoł a radio lepiej odbiera. <br /><br /> <br /><br /> <br /><br />przewód od anteny prawej szyby podłaczamy do FM3 IN i trzeba jeszcze zmienić obudowe złącza podwujnego z czarnej obudowy na jasno żółty? (problem z określeniem koloru) bo czarny nie pasuje. <br /><br />
Recommended Posts