Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozmiar felgi Audi A4 B8 i opony zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem, w Audi A4 B8 które posiadam są założone standardowo od nowości szersze opony 245, chciałbym teraz na zimę kupić zimówki i założyć je na tą felgę, jednak nie mam pojęcia jaka ta felga jest wielka, gdzie to można sprawdzić ?? Prawdopodobnie będzie 7,5" albo 8". Zimówki chciałem kupić właśnie w standardowym rozmiarze do tych aut czyli 225. Jakie oponki polecacie (17 cali) w razie czego i czy bezproblemowo wejdą na tą felgę nawet jeśli to bedzie 8"???

---------- Post dopisany 27-09-2012 at 13:17 ---------- Poprzedni post napisany 25-09-2012 at 10:28 ----------

Nikt nie wie jak to sprawdzić....?

Opublikowano

wejdą bez problemu. ja jeszcze w A3 miałem 225/40/18 na feldze szerokości 8". dla mnie to, że zakładają na nią gumę 245/45/17 jest "lekką" przesadą licz się jednak z tym, że przy oponie 225/50/17 będziesz miał większy "naciąg" opony na feldze i przez to mniejsze zabezpieczenie felgi. co do opon ja mam Dunlop SP Winter Sport 3D i jestem z nich bardzo zadowolony, jak do tej pory najlepsza zimówka na jakiej jeździłem :good:

Opublikowano

Wy poważnie w zimie jeździcie na takich szerokich oponach?

W sumie to jestem całkiem świeżym posiadaczem A4 B8, ale słyszałem że 225/ to szeroko na zimę dla FWD. Ja nawet teraz w jesieni widzę utratę przyczepności na moich fabrycznych 225/55 podczas obfitych opadów deszczu, szczególnie jak wpakuję się na autostradzie przy prędkości >100km/h na zalegającą wodę. Nie wyobrażam sobie co będzie zimą na dziewiczym śniegu, ja akurat mieszkam poza miastem i po takim dość często mi przychodzi jeździć.

Opublikowano

ja jeżdżę w zimie na 225/50/17 i daje radę przy FWD :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie :) No ale to jak sprawdzić jaką mam szeroką tą felgę bo dalej nie mam pojęcia :P Może felga jest fabrycznie ta sama tylko szersza opona została założona jak to jest?? W takim razie co do szerokości opon to jaka jest standardowa szerokość opony zimowej do tego auta?? Bo na lato standard jest 225 to wiem. I dlaczego niektórzy polecają na zimę stalowe felgi?? Bo ja chciałem te zimówki nałożyć na te felgi fabryczne 10-ramiennne alumy z Audi, przecież stalówki do takiego auta to chyba jakiś absurd troche....

Opublikowano

szerokość felgi sprawdzisz na jej wewnętrznej części. ewentualnie poszukaj zdjęcia w Internecie felg, które masz to Ci napiszemy jeśli będziemy wiedzieli :wink:

Opublikowano
  • Autor

Aha poszukam sobie :) A jak jest standardowa szerokosc oponki zimowej dla A4 B8??

Opublikowano

nie ma chyba podziału na opony letnie/zimowe.. oponę dostosowujesz do felgi..