Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana tłumika w Audi A4 B6 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czeka mnie wymiana tłumika, generalnie narazie auto seryjne poza TIPem, DP i k03s :) Niedługo pewnie pojade na program, zastanawiam sie co wrzucic zamiast sypiącego się tłumika, bo niestety jego czas się konczy... Wrzucać ori czy coś z kwasówki?? Mógłby być minimalnie głośniejszy ale poza autem, wewnątrz dobrze jak pozostałby ten sam poziom dB.

Opublikowano

ja dziś u siebie zrobiłem pełen 2,5" przelot i w środku o dziwko do 3k rpm nie ma róznicy w stosunku do serii, miedzy 3-4k jest głośno ale nie ma masakry, a powyżej 4k całkiem spoko.

3"DP + 2,5" przelot + końcowy S4

Opublikowano
  • Autor

o.O nie no od serii to roznica delikatna jest :D a silnik dłubany mocno?

Opublikowano

Chodziło mi,że w środku nie słychać różnicy w stosunku do serii, jest cicho ;)

Silnik seria. Wydech zrobiony w końcu więc teraz idziemy w moc ;P

Opublikowano
  • Autor

mhm, nie no troche chyba przygłosny z zewnątrz jak dla mnie, chyba ze mikrofon był tak blisko i robi takie wrażenie :)

Opublikowano

ja powiem tak ;P jezeli chcesz miec w srodku ten sam dzwiek cicho itd to zmien same koncowe wydechy (nie wyrzucaj srodkowego) a jezeli idziesz w moc do zapodaj przelot i kwas ;) decyzja nalezy do ciebie a opinie sa rozne powodzenia ;)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam !!

Jestem nowy na forum .

Czy mógłby ktos mi odpowiedzieć dlaczego w tych B6-tkach 1.8 turbo jest taki problem z tymi końcowymi tłumikami?

Mam na myśli że praktycznie nie ma zamienników w sprzedaży , tylko same oryginały w wysokiej cenie??

nie sypia się te tłumiki czy jak??

Opublikowano

ja mam 2 końcowe od 1.8TQ na sprzedaż jak coś

Opublikowano
Witam,

czeka mnie wymiana tłumika, generalnie narazie auto seryjne poza TIPem, DP i k03s :) Niedługo pewnie pojade na program, zastanawiam sie co wrzucic zamiast sypiącego się tłumika, bo niestety jego czas się konczy... Wrzucać ori czy coś z kwasówki?? Mógłby być minimalnie głośniejszy ale poza autem, wewnątrz dobrze jak pozostałby ten sam poziom dB.

Jak chcesz mieć cicho wewnątrz to zostań przy ori + ładne końcówki a przed strojeniem polecam zmienić wtryski na te z BEXa :wink:

Opublikowano
ja mam 2 końcowe od 1.8TQ na sprzedaż jak coś

No tak ale w razie czego po co miałbym wymieniać stare tłumiki na kolejne stare które nie wiadomo jak długo będą żyły

wiem że te tłumiki są zrobione z ocynkowanej blachy i nawet jak się spojrzy na te używane co są na Allegro to same puszki nie są zbytnio specjalnie skorodowane ale rury to są brązowe od rdzy

Zadałem pytanie w tym temacie bo myślałem że jest w tym braku zamienników jakaś logika (bo przecież do 1.8T B5) są zamienniki całego wydechu

Opublikowano
Witam,

Jak chcesz mieć cicho wewnątrz to zostań przy ori + ładne końcówki a przed strojeniem polecam zmienić wtryski na te z BEXa :wink:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale sugerujesz, że wtryski dużo wpływają na charakterystykę dźwięku samochodu? :wink:

Osobiście dopiero się uczę i staram się pytaniami wychwytywać to co najważniejsze i to co może się przydać :banan:

Opublikowano

:facepalm: chodziło mi o to że to większej suszarki obowiązkowo wydajniejsze wtryskiwacze a do k03s pchał bym nawet 386cc z s3 albo jakieś 440cc z volvo i to była taka rada na marginesie.

Co do wydechów to od dawna mam tulne tłumniki zmienione na zgrabne i przelotowe puszeczki z końcówkami 90mm :wink: dla mnie troszkę za głośno ale wszyscy mi mówią że jest ze smakiem:decayed:

Opublikowano

A masz może jakiegoś linka do tych Twoich puszeczek? Aaa i od turbawki do tylnych wydechów masz przelot czy serię? :wink:

Opublikowano

przelot :decayed:

Opublikowano

No to wyobrażam sobie, że jest już dość głośno :grin: