Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Luz w maglownicy czy na drążkach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie tydzień temu kupiłem sobie pierwsze a4. Od początku coś hałasuje w zawieszeniu. Byłem przekonany, że to jakaś końcówka, może stabilizator ma zużyte gumy. Wczoraj podjechałem do znajomego mechanika. Sprawdził zawiechę i okazało się, że wszystko w porządku. Powiedział mi, że te hałasy to luz na przekładni. Rzeczywiście jakiś mały luz był, ale skasowałem go skręcając nakrętkę od spodu maglownicy o 1/3 obrotu. Ale hałasuje dalej. Ciężko stwierdzić czy z prawej czy z lewej strony. Próbowałem sprawdzic czy to może luz na drążkach, ale przez tą plastikową harmonijkę ciężko cokolwiek stwierdzić. i stąd moje pytanie. Czy luz na maglownicy powinien być odczuwalny na kierownicy? Jak sprawdzić, czy to może jednak tylko drążki?

pozdrawiam

Opublikowano

luz nie powinien byc odczuwalny. u mnie tez jest lekki luz ale narazie jezdze ,poczekam az sie rozsypie i zmieie maglownice

Opublikowano

nie az tak to nie takie lekkie stukanie. u mnie wystarczy na zgaszaonym silniku poruszac kierownica w lewo i w prawo i slychac

Opublikowano

końcówki są ok. dzisiaj chciałem się zabrać za wymianę drążków, ale nie ma jak ich odkręcić bez tego klucza nasadzanego od końcówki:facepalm:

Opublikowano

Najlepiej sprawdź samemu

Połóż rękę kolejno na przegubach wahaczy, na przegubie końcówki drążka kierowniczego a druga osoba niech rusza szybko kierownicą w prawo i w lewo (krótkie szybkie ruchy). Jak wyczujesz luz to będziesz wiedział co wymienić. Najlepsza i sprawdzona metoda

pozdro

Witam

Panowie tydzień temu kupiłem sobie pierwsze a4. Od początku coś hałasuje w zawieszeniu. Byłem przekonany, że to jakaś końcówka, może stabilizator ma zużyte gumy. Wczoraj podjechałem do znajomego mechanika. Sprawdził zawiechę i okazało się, że wszystko w porządku. Powiedział mi, że te hałasy to luz na przekładni. Rzeczywiście jakiś mały luz był, ale skasowałem go skręcając nakrętkę od spodu maglownicy o 1/3 obrotu. Ale hałasuje dalej. Ciężko stwierdzić czy z prawej czy z lewej strony. Próbowałem sprawdzic czy to może luz na drążkach, ale przez tą plastikową harmonijkę ciężko cokolwiek stwierdzić. i stąd moje pytanie. Czy luz na maglownicy powinien być odczuwalny na kierownicy? Jak sprawdzić, czy to może jednak tylko drążki?

pozdrawiam