tommy-cichy Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 Koledzy ostatnio wymontowałem maglownicę bo niby to ona miała być przyczyną małych stuków w układzie i delikatnego buczenia podczas obracania kierownicą. Miałem zamówiona regenerowaną maglownicę lecz okazało się że pan mi przysłał do modelu B5, wkurzony całodzienną pracą na marne ściągłem osłony gumowe i okazało się że to drążki stukają. Lecz po prawej stronie magla widać było śladowe ilości płynu od wspomagania czyli prawy simering lekko jest zużyty, z drugiej strony ani śladu. Pytanie moje brzmi jaki numer ma ten simering uszczelniający i czy jest dostępny w ASO(pytanie do kolegów z ETKĄ). Mam ELSE i w elsie pisze coś takiego odnośnie sprawdzenia szczelności układu, pisze tam tez o tych pierścieniach uszczelniającyh, napiszcze mi jakie mają numery i czy mogę je dostać, najlpeiej pokażcie na rysunku z Etki. Czy ktoś z was wymieniał u siebie już te simeringi? Dużo z tym kłopotu? Da radę wymienić samemu, chodzi mi czy jest dostęp z zewnątrz czy czeba wyciągać wałek z maglownicy co wiążę się rozebraniem magla? Tutaj tekst z ELSY: Sprawdzanie szczelności układu kierowniczego Wskazówka: Po przeprowadzeniu prac montażowych i w przypadku braku oleju hydraulicznego w zbiorniku wyrównawczym należy sprawdzić szczelność układu kierowniczego. – Uruchomić silnik. – Przekręcić kierownicę w obie strony do oporu i przytrzymać w tym położeniu przez chwilę. Dzięki temu wytwarza się możliwie jak największe ciśnienie. Aby uniknąć uszkodzenia pompy, nie należy podczas tego sprawdzania przytrzymywać kierownicy w położeniu krańcowym dłużej niż 10 sekund. W tym położeniu należy sprawdzić szczelność poniższych podzespołów: - Pierścień uszczelniający zębnika wału kierownicy w obudowie zaworu przekładni kierowniczej. - Wszystkie podłączenia przewodów - Pierścienie uszczelniające listwę zębatą Sprawdzenie to można przeprowadzić tylko przy zsuniętych osłonach. – Otworzyć obejmę sprężynową i obejmę zaciskową mieszka osłaniającego. – Zsunąć mieszek osłaniający. Jeśli w obudowie przekładni kierowniczej i/lub w osłonach widać olej, należy wymienić przekładnię kierowniczą.
Rekomendowane odpowiedzi