Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Procedura odpowietrzania i wymiana filtra paliwa w Audi A4 B8 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtr paliwa ma numer 8K0 127 400

Aby się do niego dostać musisz wymontować osłony aerodynamiczne płyty podłogowej po prawej stronie.

A20_10438.jpg

– Wykręcić nakrętki -1- i -2-.
– Przechylić uchwyt -3- w dół -strzałka-, odczepić i zdjąć z nadwozia.

A20_10439.jpg

– Postawić wannę ściekową pod filtr paliwa.
– Wymontować węże doprowadzania paliwa -1- i -4-.
– Odczepić przewód powrotnego obiegu paliwa -3- przy ogranicznikach -2-.
– Zdjąć filtr paliwa -5- z ogranicznikami

Procedura uruchamiana wstępnej pompy paliwa za pomocą systemu VCDS:

UWAGA! PODCZAS WYKONYWANIA POWYŻSZEJ PROCEDURY NIE WOLNO DOTYKAĆ PEDAŁU GAZU I SILNIK NIE MOŻE BYĆ URUCHOMIONY.

Wymagania:
* zapłon włączony, silnik wyłączony
* napięcie min. 11.5 V
* wystarczający poziom (ilość) paliwa z zbiorniku

Wybieramy:

[01 - Silnik]
[ustawienia podstawowe - 04]
Wybierz grupę "035"
[idź!]
[ON/OFF/Dalej]
Elektryczna pompa paliwa powinna pracować przez 30 sekund.
[Gotowe, Wróc]

Przy wymianie filtra paliwa powyższą procedurę stosuje się jednorazowo.

Przy wymianie m.in. wtryskiwacza oraz innych naprawach związanych z układem paliwowym poleca się zastosowanie powyższej procedury min.
trzykrotnie.

Opublikowano

przepraszam, z jakiej to książki korzystacie wklejając te zdjęcia dot. rozbiórki samochodu?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, to mam jeszce pytanie o to odpowietrzenie, bo w zasadzie głównie o to mi chodziło. Jak to się robi ? Jakaś śrubka ?

Opublikowano
Dzięki, to mam jeszce pytanie o to odpowietrzenie, bo w zasadzie głównie o to mi chodziło. Jak to się robi ? Jakaś śrubka ?

Nic nie musisz odpowietrzać :wink: tylko silnik trochę dłuzej pokreci

Opublikowano
  • Autor

Ok To jeszcze mały OT. Czy w ELSie jest manual jak sprawdzić stan imbusika (zabieraka pompy olejowej) ?

Czy tą czynność da sie wykonać samemu czy lepiej zlecić.

Jeżeli jest w ELSA, to czy ktoś może zamieścić w warsztacie lu tutaj jak coś takiego wykonać ?

I pytanie dot. odpowietrzania: czy tylko w B8 nie trzeba tego robić ? w starszych dieslach to chyba był problem tak ? (palenie na plak itp ?)

Opublikowano
Ok To jeszcze mały OT. Czy w ELSie jest manual jak sprawdzić stan imbusika (zabieraka pompy olejowej) ?

Jeżeli jest w ELSA, to czy ktoś może zamieścić w warsztacie lu tutaj jak coś takiego wykonać ?

I pytanie dot. odpowietrzania: czy tylko w B8 nie trzeba tego robić ? w starszych dieslach to chyba był problem tak ? (palenie na plak itp ?)

Samochody z 4-cylindrowym silnikiem lub 6-cylindrowym silnikiem 2,7 l i 3,0 l :

Za względu na budowę silnika i zamontowaną w zbiorniku paliwa wstępną pompę paliwa układ paliwowy w samochodach z silnikiem z pompowtryskiwaczami i silnikiem Common Rail nie musi być odpowietrzany.

Układ paliwowy odpowietrza się sam przy uruchomieniu rozrusznika.

Opublikowano

wiesz co, sporo szukałem i nie doszukałem się ani jednej informacji na sieci aby komuś ten imbusik padł w B8 - a przecież takich samochodów z przebiegiem 200+ tyś jest juz sporo.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czy w ETCE opisane jest jak zdjąć te osłony ? czy trzeba wszystkie odkecac bo one chyba z kilku części się składają ?

I takie pytanie jeżeli nie ma się oryginalnego podnośnika to czy można samochód podnieśc tradycyjnym podnośnikiem "żaba" ?

Jeżeli tak to gdzie są punkty podparcia ?

---------- Post dopisany 18-11-2012 at 20:53 ---------- Poprzedni post napisany 17-11-2012 at 10:04 ----------

Już sobie poradziłem, trzeba zdjąć dwie pierwsze oslony od przodu (kilka plastikowych nakrętek na klucz 10mm i dwa kołki rozporowe).

Jeżeli chodzi o miejsca na podnośnik to są dwa obszary które nie są osłonięte oslonami. Pytanie tylko czy na tej zgrzewie karoserii można normalnie żabą podnosić czy trzeba miec jaką specjalną końcówkę?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie odkopie temat, czy do zdjęcia/założenia wężyków z filtra potrzebne jest jakieś specjalne narzędzie??

Pytam bo podjechałem ostatnio na jedną z tzw szybkich stacji obsługi i koleś mi powiedział, że sie nie podejmą, bo trzeba mieć jakiś specjalne coś do tego..

Prawda to??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nieprawda, ja sobie poradziłem za pomocą kombinerek z tego co pamiętam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

a jaki koszt wymiany moze byc w aso tez musze wymienić filtr ale w CAHA ale to chyba to samo?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wymontowanie i zamontowanie w aso 106 a sam filtr paliwa 150zł :wink:

Opublikowano

W serwisach gdzie zajmują się tylko wymianą olejów i filtrów koszt to najczęściej tylko cena części.

W moim przypadku było to 109zł brutto.

Opublikowano
W serwisach gdzie zajmują się tylko wymianą olejów i filtrów koszt to najczęściej tylko cena części.

W moim przypadku było to 109zł brutto.

W Warszawie masz taki sklepik z wymianą gratis ? Możesz podesłać adres. Jakiej marki oferują filtry ?

Opublikowano

Ja bym wolał wymienić filtr na ori. Ja zmienialem na ori.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Czy po wymianie filtra paliwa należy go / filtr/ zalać paliwem lub uruchomić jakaś specjalną procedurę z VAG-a?

Dzięki

Fafiks

---------- Post dopisany at 15:12 ---------- Poprzedni post napisany at 14:59 ----------

Samochody z 4-cylindrowym silnikiem lub 6-cylindrowym silnikiem 2,7 l i 3,0 l :

Za względu na budowę silnika i zamontowaną w zbiorniku paliwa wstępną pompę paliwa układ paliwowy w samochodach z silnikiem z pompowtryskiwaczami i silnikiem Common Rail nie musi być odpowietrzany.

Układ paliwowy odpowietrza się sam przy uruchomieniu rozrusznika.

Tu do końca nie jestem pewny, ELSA podaje że przed odpaleniem silnika należy z VAG uruchomić procedurę pompowania paliwa ponieważ brak paliwa w układzie może uszkodzić pompę wysokiego cisnienia. Jednak nie jestem pewny i stąd moje pytanie w poprzednim poście.