Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.8t quattro REANIMACJA pali na starcie 30l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Audi zrobione , ale na zimnym silniku pobiera za dużo paliwa aż zalewa świece ,problem z odpaleniem . Wymieniony został czujnik temperatury ,termostat , moduł zapłonu , przepływomierz sprawny podmieniałem nawet drugi , kompresje ma ,ciśnienie na pompie ok .Błędy sprawdziłem na Vagi i KTSie brak błędów . Czy miał ktoś taki przypadek .

Opublikowano

nie sprawdziles podstawowej rzeczy - sondy, bo to ona dobiera optymalna mieszanke paliwa

odłącz sonde, i zobacz czy spalanie zmaleje, odpięta sonda zmniejszy spalania w porównaniu do bardzo skopanej sondy która zalewa motor

ewentualnie sprawdz w logach na vagu kanał 007, jeśli w czasie jazdy napiecie będzie falowało znacznie od np. 0.2-0.8V to sonda skopana, na wolnych powinna tak pracować, a w czasie jazdy napięcie powinno być w miarę stałe

i napisz dokładnie jaki masz silnik i który rok, będzie wiadomo czy masz tylko jedną, czy dwie sondy

Opublikowano

Silnik AEB .Gaz zamontowany BRC. Sondę sprawdzałem działała czy poprawnie tego nie wiem ale dlaczego tylko na zimnym silniku zalewa go i jest problem z odpaleniem jak się nagrzeje pali bez problemu .

Opublikowano

albo mapa gazu ci totalnie rozregulowała wszystko albo sonda jest walnięta, w żadnym innym przypadku aż tak mocno nie zalewało by ci silnika

Opublikowano

Wykonałem ustawienia fabryczne sterownika ,wyłączyłem gaz , nie ma zmian . Jest tylko zmiana przy rozpiętym akumulatorze na noc, rano zapala bez problemu .

---------- Post dopisany 06-11-2012 at 20:20 ---------- Poprzedni post napisany 05-11-2012 at 20:28 ----------

Sonda nie jest w najlepszym stanie jest z modelu 125km . Dzisiaj wyłączyłem ją , zobaczę jaki efekt będzie z tego.

---------- Post dopisany 07-11-2012 at 18:16 ---------- Poprzedni post napisany 06-11-2012 at 20:20 ----------

Przy rozpiętej sodzie , wyłączonym gazie zakręcona jest butla . dalej jest problem z odpaleniem auto powinno się przełączyć w tryb awaryjny co może być nie tak ,jak poda się trochę gazu to zapali i trzeba 20 sekund potrzymać ,zapalenie bez gazu zgaśnie .

---------- Post dopisany 11-11-2012 at 10:33 ---------- Poprzedni post napisany 07-11-2012 at 18:16 ----------

Od wczoraj auto jedzie na samej benzynie spalanie spadło z 27l na 19l zrobione jest tylko 20km czy to dobrze czy za wolno spada .