goliat77 Opublikowano 22 Listopada 2012 Opublikowano 22 Listopada 2012 Witam! Mam problem ze swoim 2.0 benzyniakiem z gazem ALT,na starym silniku dymił na biało na rozgrzanym silniku,wymieniłem silnik na drugi, cichutko pracuje ale znowu dymi na biało jak się zagrzeje.Na starym silniku brał dużo oleju więc zastanawiam się czy w wydechu nie ma pozostałości olejowych bo nie miałem okazji po wymianie silnika żeby go dobrze przegonić.Mechanik nie wie co jest grane,może miał ktoś taki przypadek,na pewno do wymiany jest kolektor ssący(nowy już zamówiłem) bo ma złamaną dźwigienkę przy gruszce podciśnieniowej,ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ na dymienie.
darkle Opublikowano 23 Listopada 2012 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zależy jak dymi na biało. Przy obecnych pogodach całkiem normalne że z wydechu idzie para wodna, szczególnie na lpg. Przede wszystkim olej dymi na niebieskawo. Jeśli jednak pary jest naprawdę za dużo to sprawdź jak zachowuje się płyn chłodzący - czy go nie ubywa ew. czy nie pojawia się w zbiorniczku olej. Druga sprawa to wpierw przegoń go trochę po trasie ze 100km chociaż bo może faktycznie wydech jest zawalony sadzą i wodą
admin20 Opublikowano 23 Listopada 2012 Opublikowano 23 Listopada 2012 Kolego silniki 2,0 alt mają straszny apetyt na olej i nie uniknie się tego, nawet jak masz nowy silnik to i ten tez Ci będzie brał olej, a biały dym to normalka przy tej pogodzie. jak nie masz katalizatora to tym bardziej. A poza tym jak to kolega wyżej napisał jak nie kopci na niebiesko to nie masz się czego obawiać. poszukaj na forum bo dużo o tym pisano:)
bielik Opublikowano 23 Listopada 2012 Opublikowano 23 Listopada 2012 i pamiętaj że w gazie też jest woda która pod wpływem temperatury paruje.
goliat77 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Opublikowano 23 Listopada 2012 Dziekuję bardzo za podpowiedź,przegoniłem go dzisiaj ok 50 km wróciłem do domu i problem znikł.Faktycznie po starym siniku musiał mieć zawalony wydech wodą i olejem.Pozdrawiam wszystkich.
Rekomendowane odpowiedzi