Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dymi na ciepłym silniku ??????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam problem ze swoim 2.0 benzyniakiem z gazem ALT,na starym silniku dymił na biało na rozgrzanym silniku,wymieniłem silnik na drugi, cichutko pracuje ale znowu dymi na biało jak się zagrzeje.Na starym silniku brał dużo oleju więc zastanawiam się czy w wydechu nie ma pozostałości olejowych bo nie miałem okazji po wymianie silnika żeby go dobrze przegonić.Mechanik nie wie co jest grane,może miał ktoś taki przypadek,na pewno do wymiany jest kolektor ssący(nowy już zamówiłem) bo ma złamaną dźwigienkę przy gruszce podciśnieniowej,ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ na dymienie.

Opublikowano

Zależy jak dymi na biało. Przy obecnych pogodach całkiem normalne że z wydechu idzie para wodna, szczególnie na lpg. Przede wszystkim olej dymi na niebieskawo. Jeśli jednak pary jest naprawdę za dużo to sprawdź jak zachowuje się płyn chłodzący - czy go nie ubywa ew. czy nie pojawia się w zbiorniczku olej. Druga sprawa to wpierw przegoń go trochę po trasie ze 100km chociaż bo może faktycznie wydech jest zawalony sadzą i wodą

Opublikowano

Kolego silniki 2,0 alt mają straszny apetyt na olej i nie uniknie się tego, nawet jak masz nowy silnik to i ten tez Ci będzie brał olej, a biały dym to normalka przy tej pogodzie. jak nie masz katalizatora to tym bardziej. A poza tym jak to kolega wyżej napisał jak nie kopci na niebiesko to nie masz się czego obawiać. poszukaj na forum bo dużo o tym pisano:)

Opublikowano

i pamiętaj że w gazie też jest woda która pod wpływem temperatury paruje.

Opublikowano

Dziekuję bardzo za podpowiedź,przegoniłem go dzisiaj ok 50 km wróciłem do domu i problem znikł.Faktycznie po starym siniku musiał mieć zawalony wydech wodą i olejem.Pozdrawiam wszystkich.