Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Problem z brakiem mocy i brak reakcji na pedał gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od jakiegoś czasu mam problem z moją A4 TDI 131 (2002rok). Mianowicie czasem po odpaleniu silnika i wyruszeniu dzieją się dziwne rzeczy. Brak reakcji na pedał gazu. Na 2 biegu wciskam pedał na maksa i co? Obroty z szybkością żółwia rosną w górę. Dopiero od ponad 3k zaczyna przyśpieszać. Ale dotarcie do tych 3k zajmuje kilka ładnych sekund (gdzie normalnie trwa to moment).

Dzieje się tak bardzo rzadko (w ostatnim roku miałem 3 takie zdarzenia). Może to zbieg okoliczności, ale wystąpiły w czasie deszczu (?) i gdy w zbiorniku było mało paliwa (mało to znaczy mniej niż 1/4 zbiornika. Nie na rezerwie!). I teraz kiedy to przechodzi? Różnie. Czasem po przejechaniu x kilometrów, zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu za jakiś czas. Czasem po wizycie na stacji benzynowej. Sam nie jestem pewien.

Co można by sprawdzić? Co to może właściwie być?

Opublikowano

musisz, podlaczyc auto do VAGa, sprawdzic bledy, zrobic logi, byc moze jest uszkodozny czujnik polozenia pedalu gazu, byc moze inny. Bez diagnostyki, to jazda z zawiazanymi oczami.

Odczytane bledy spisz dokladnie, tzn numer bledu wraz z opisem, podobnie wykonane logi zapisz i wrzuc tutaj. Nt diagnostyki jest wyczerpujaca literatura w dziale dianogtyka FAQ.