Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Komutator, co zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów

Z racji, że mam "wyślizgany" komutator alternatora mam następujące pytanie: Wymienić go, czy szukać używanego alternatora? Decyzja jest trudniejsza w podjęciu, dlatego iż w zeszłym sezonie wymieniłem sprzęgło alternatora i regulator napięcia, i komutator również wolałbym wymienić niż szukać alternatora w którym po sezonie może się również okazać, że znów komutator jest do śmieci :facepalm: Dlatego chciałbym poznać Wasze opinie, czy wymieniać, i czy dużo przy tym jest roboty (ze względu na brak miejsca i zdolności manualnych zrobi mi to przyjaciel :decayed: - który i tak mnie namawia na wymianę alternatora). Jak ma ktoś gdzieś zdjęcia/linka jak to zrobić i dobrać dobry komutator również będę wdzięczny :) Widziałem w katalogu IC różne komutatory do alternatorów boscha, ale po pierwsze nie wiem jak dobrać.

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Jakub

Opublikowano

Wymień te pierścienie ślizgowe (ja płaciłem kilkanaście złotych) i przy okazji sprawdź łożyska. Jest z tym trochę zabawy ale masz pewność że chwilę popracuje.

Opublikowano

Ja wymieniałem pierścienie ślizgowe w poprzedniej A4 B5 AFN przy okazji wymiany łożysk alternatora. Koszt to ok 15 zł. Są to pierścienie razem z plastikiem wciśnięte na oś na kleju. Można to zrobić szybko i tanio więc nie myśl nawet o wymianie alternatora skoro Twój jest sprawny. Jak to kupowałem to podałem gościowi numer alternatora i mi dobrał odpowiednie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki chłopaki za odpowiedzi :wink:

Tak właśnie liczyłem, że za kasę wydaną na używany alternator wymienię komutator + 1 łożysko, które również mogą być do wymiany przy wymianie alternatora, także jak to się mówi więcej zysku niż w pysku :decayed: Mam jeszcze pytanie do Ciebie Piotrku, mówisz, że są to pierścienie razem z plastikiem wciśnięte na oś na kleju. Czy nie jest to takie coś?

Komutator wirnika BOSCH CG135172 (siatkowy) alternatora

Jeszcze raz dzięki za podpowiedź i sory, że tak późno w wątku odpisuje, ale byłem na wyjeździe (audiczka w ciagu tygodnia przejechała 1k km i nawet raz nie zaskoczyła kontrolka ładowania, także jak widać z problemami też loteria :wink: )

Opublikowano

Tak, dokładnie coś takiego. Stary plastik z pierścieniami ślizgowymi musisz skruszyć (zniszczyć) po odlutowaniu dwóch przewodów które znajdują się na dole tego elementu. Inaczej tego nie można ściągnąć.

Opublikowano

Przy jakim przebiegu warto zajrzeć do alternatora ? Ostatnio kupiłem mały woltomierz, żeby mieć ciągły podgląt na ładowanie, na razie wskazania są ok.

Opublikowano

Uważam że po 250k km warto sprawdzić stan szczotek i pierścieni ślizgowych choć powinny wytrzymać znacznie więcej. Ja wymieniałem po przebiegu 350k km.

Opublikowano
Witam kolegów

Z racji, że mam "wyślizgany" komutator alternatora mam następujące pytanie: Wymienić go, czy szukać używanego alternatora? Decyzja jest trudniejsza w podjęciu, dlatego iż w zeszłym sezonie wymieniłem sprzęgło alternatora i regulator napięcia, i komutator również wolałbym wymienić niż szukać alternatora w którym po sezonie może się również okazać, że znów komutator jest do śmieci :facepalm: Dlatego chciałbym poznać Wasze opinie, czy wymieniać, i czy dużo przy tym jest roboty (ze względu na brak miejsca i zdolności manualnych zrobi mi to przyjaciel :decayed: - który i tak mnie namawia na wymianę alternatora). Jak ma ktoś gdzieś zdjęcia/linka jak to zrobić i dobrać dobry komutator również będę wdzięczny :) Widziałem w katalogu IC różne komutatory do alternatorów boscha, ale po pierwsze nie wiem jak dobrać.

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Jakub

Jaki masz przebieg kolego, bo mam identyczne auto i zastanawiam się po jakim przebiegu u mnie zacznie się coś dziać z jak dotąd wzorowo działającym i cichym altkiem???

Opublikowano
  • Autor

263k na blacie aktualnie, ale na oko 250k jeszcze w plusie ;-) ale trzyma się i to całkiem dobrze jedynie z alternatorem walczę :-(

Dzięki Piotrku za odpowiedź i za razem podpowiedź, będę wiedział jak się do tego zabrać ;-)

Kolega wyżej pisał coś że kupił woltomierz :-D Mój alternator też jest sprawny non stop stałe napięcie 14.2V, w zeszłym roku wymieniłem sprzęgło + regulator napięcia, ale właśnie niedawno zaczęło coś chrobotać i od czasu do czasu 4-5 razy włączyła się kontrolka ładowania, poczułem szarpnięcie i było dalej okej. Żałuję tylko, że w zeszłym roku nie zacząłem od razu szukać nowego alternatora - na allegro wisi jeden za 490zł...