Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

600 km na oponie prawy tył bez powietrza... jakie konsekwencje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:facepalm:

Ja wiem, że wstyd, ale cóż, napiszę...

Wyruszyłem w poniedziałek w podróż. Kawał drogi bo 330 km w jedną stronę. Cały czas kierownica ściągała mi lekko (później nieco bardziej) w prawą stronę, ale pomyślałem sobie, że musiałem gdzieś zaliczyć wyższy krawężnik i po powrocie zrobię zbieżność. Podróż w tamtą stronę w uciążliwych warunkach zimowych, nieodśnieżone drogi, później przymarznięte błoto, później 150 km autostradą (autostrada bdb odśnieżona). Powrót już lepiej, większość dróg posprzątane, autostrada czyściutka, 130-140 km/h miejscami krótko 170 km/h... Tak poza tym średnia prędkość to około 80 km/h. Jadąc nie słyszałem żadnych stuków, pisków, jakiś dziwnych odgłosów, niczego niepokojącego, nie zarzucało na boki, tylko ta kierownica skręcona lekko w prawo mnie zastanawiała.

Zatrzymałem się gdy zostało mi 100 km do domu, ot tak obszedłem samochód i co widzę - prawa tylna opona - flak!! Tzn. nie taka jeszcze zupełnie dentka, tylko było może 40-50% potrzebnego w tej oponie powietrza. Reszta opon ok. Zaraz zlokalizowałem CPN i uzupełniłem powietrze do 2,2 bar. Kierownica wróciła do swojego normalnego, centralnego położenia. Dojechałem do domu i muszę stwierdzić, że opona chyba trzyma normalnie powietrze. Przyczynę upływu powietrza już sobie znajdę, tzn. zajadę z tym do serwisu to mi powiedzą czy jakiś mały gwóźdź, czy wentyl czy co tam za licho natomiast pytanie jakie chciałbym zadać brzmi:

jakie mogą być konsekwencje takiej jazdy... tyle kilometrów na jednej oponie bez powietrza... ?

Opublikowano
:facepalm:

Ja wiem, że wstyd, ale cóż, napiszę...

Wyruszyłem w poniedziałek w podróż. Kawał drogi bo 330 km w jedną stronę. Cały czas kierownica ściągała mi lekko (później nieco bardziej) w prawą stronę, ale pomyślałem sobie, że musiałem gdzieś zaliczyć wyższy krawężnik i po powrocie zrobię zbieżność. Podróż w tamtą stronę w uciążliwych warunkach zimowych, nieodśnieżone drogi, później przymarznięte błoto, później 150 km autostradą (autostrada bdb odśnieżona). Powrót już lepiej, większość dróg posprzątane, autostrada czyściutka, 130-140 km/h miejscami krótko 170 km/h... Tak poza tym średnia prędkość to około 80 km/h. Jadąc nie słyszałem żadnych stuków, pisków, jakiś dziwnych odgłosów, niczego niepokojącego, nie zarzucało na boki, tylko ta kierownica skręcona lekko w prawo mnie zastanawiała.

Zatrzymałem się gdy zostało mi 100 km do domu, ot tak obszedłem samochód i co widzę - prawa tylna opona - flak!! Tzn. nie taka jeszcze zupełnie dentka, tylko było może 40-50% potrzebnego w tej oponie powietrza. Reszta opon ok. Zaraz zlokalizowałem CPN i uzupełniłem powietrze do 2,2 bar. Kierownica wróciła do swojego normalnego, centralnego położenia. Dojechałem do domu i muszę stwierdzić, że opona chyba trzyma normalnie powietrze. Przyczynę upływu powietrza już sobie znajdę, tzn. zajadę z tym do serwisu to mi powiedzą czy jakiś mały gwóźdź, czy wentyl czy co tam za licho natomiast pytanie jakie chciałbym zadać brzmi:

jakie mogą być konsekwencje takiej jazdy... tyle kilometrów na jednej oponie bez powietrza... ?

Skutki?

Zobacz czy po bokach opony nie masz startych napisów z marką i rozmiarem opony-jeżeli są-oceń jak bardzo się starły:wink:

Wysokość bieżnika mogła się zmienić-tzn po bokach masz mniej niż po środkuopony .

Mowa oczywiście o oponie z mniejszym ciśnieniem powietrza.

Oceń straty:wink:

Opublikowano

według mnie najlepiej jakbyś zdjął oponę i zobaczył od wewnątrz czy płótno nie zostało uszkodzone, z drugiej strony jeśli wartość powietrza nie spadła poniżej 1,3 to nie powinno się nic uszkodzić. 1 znajomy przyjechał podobnie jak ty tylko na kompletnym flaku 10km i opona była do wyrzucenia płótno nie wytrzymało, po napompowaniu wyskoczyła bula

Opublikowano

Podjedz do wulkanizacji. Wezmą na wyważarkę i powiedzą czy siatka nie popękała.

Opublikowano

Ja kiedyś po najechaniu na krawężnik naciąłem lekko oponę tak, że ciśnienie spadło do ok 1,5bara. Przejechałem tak w nieświadomości ponad 100km, ale na szczęście nie uszkodziłem ani opony ani felgi. Mimo wszystko lepiej podjechać do wulkanizatora niech ściągnie oponę i będzie wiadomo jak to faktycznie wygląda.