Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie opony letnie - kilka dylematów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej audicy mam zawieszenie 1BV i z fabryki wyjechała na felgach s-line jak na zdjęciu. Na wiosnę muszę kupić opony letnie a teraz mam kilka pytań do osób ogarniętych w temacie:

1. zostawić rozmiar 235/45/17 czy zmienić na 225/45/17 – po głowie chodzi mi o komfort jazdy w koleinach, opory toczenia i wygląd? Na 235 auto fajnie wygląda ale więcej pali i wymaga sporej uwagi w koleinach. Może na 225 byłoby lepiej?

2. pisałem o rodzaju zawieszenia bo potrzebuję opinii o oponach które „zmiękczą” trochę jego charakterystykę. Od tego roku na tylnej kanapie jeździ mała pasażerka a poprzednie Dunlop Sport Maxx zdecydowanie nie są do komfortowej jazdy. Jakies sugestie? Ja myślałem nad Vredestein Ultrac Cento ale może koledzy mają inne sugestie…

DSC05000.jpg

Opublikowano

jeśli juz mówimy o komforcie jazdy to raczej nie szerokość opony ma na to ma wpływ tylko wysokość( jak sie mylę niech mnie ktoś porawi ) wiadomo, że w koleinach węższa opona bedzie sie lepiej sprawować i szerokość 225 była by optymalna :wink:

Opublikowano
jeśli juz mówimy o komforcie jazdy to raczej nie szerokość opony ma na to ma wpływ tylko wysokość( jak sie mylę niech mnie ktoś porawi ) wiadomo, że w koleinach węższa opona bedzie sie lepiej sprawować i szerokość 225 była by optymalna :wink:

Szerokością opony można zniwelować koleiny no i rzecz jasna spalanie.

Wysokość opony może poprawić komfort jazdy i wybieranie dziur i nierówności na naszych drogach.

Optymalne rozwiązanie wg mnie to 205/50 lub 215/50 tylko nie wiem jak to się ma do szerokości twojej felgi(czy da się je założyć i jak to będzie wyglądało).

Opublikowano
  • Autor

Wysokość opony może poprawić komfort jazdy i wybieranie dziur i nierówności na naszych drogach.

Optymalne rozwiązanie wg mnie to 205/50 lub 215/50 tylko nie wiem jak to się ma do szerokości twojej felgi(czy da się je założyć i jak to będzie wyglądało).

Powiem tak: o rozmiarach które podałeś nie myslałem wcale głównie z faktu że na zimę jeżdze 205/55R16 i wygląd nie powala a 215 myslę ze średnio bedzie wyglądać na tej feldze (chyba ze ktoś wyprowadzi mnie z błędu). djrafal - ok jeśli jest tak jak piszesz i za "komfort" odpowiada wysokość opony to 235/45 powinna być bardziej komfortowa niż 225/45 bo wyższy ma współczynnik relacji szerokość/wysokość jako % szerokośći

Opublikowano

Powiem tak: o rozmiarach które podałeś nie myslałem wcale głównie z faktu że na zimę jeżdze 205/55R16 i wygląd nie powala a 215 myslę ze średnio bedzie wyglądać na tej feldze (chyba ze ktoś wyprowadzi mnie z błędu). djrafal - ok jeśli jest tak jak piszesz i za "komfort" odpowiada wysokość opony to 235/45 powinna być bardziej komfortowa niż 225/45 bo wyższy ma współczynnik relacji szerokość/wysokość jako % szerokośći

Masz jak najbardziej racje ale zarazem masz szersze kapcie co jak pisałeś zwieksza spalanie(pewnie niewiele) i jazda po koleinach jest nieprzyjemna - myslałem może nad rozmiarem 225/50

Opublikowano
  • Autor

225/50 jest do rozważenia, ciekaw jestem jak wyglada taka opona na aucie. Może ktoś doradzi z własnego doswiadczenia

Opublikowano

mi się wydaje ze 225/45/17 było by optymalnie ja jeżdżę na 245/40/18 i nie ma aż takiej tragedii w koleinach myślę że mogło by być gorzej. I biorąc wysokość oponki kolego uważaj żeby nie przesadzić żeby nie było jak balon

Opublikowano

Mam dokładnie takie same felgi i sprowadziłem auto z rozmiarem 235/45/R17 i teraz po wykończeniu opon zmieniam na następny sezon na 225/45/R17

Opublikowano
  • Autor

majkel20 jaką masz zawiechę i nad jaką oponą myślałes?

Opublikowano
225/50 jest do rozważenia, ciekaw jestem jak wyglada taka opona na aucie. Może ktoś doradzi z własnego doswiadczenia

image.jpg

<br /><br />

Opublikowano

http://s9.postimage.org/uwib7vw6j/image.jpg

<br /><br />

no i jak widzisz na obrazku odpuśc sobie taki dziwny rozmiar.

jeśli chcesz mieć komfort i zero pływania w koleinach to do B6 tylko 215/50