Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak przyspieszenia powyżej 120km/h i 3tys obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam audi a4 b5 1Z i mam problem zawsze na trasie nie było problemu z przyspieszeniem od 120-180 km/h, pewnego razu jechałem koło 110 na piątym biegu wcisnąłem pedał doszło do 120 wcisnąłem pedał w samą podłogę i nie chciał więcej iść dojechałem na miejsce zgasiłem za pewien czas wracałem i chciałem to znów sprawdzić i nie było już tego problemu. Ale kiedyś korzystając dobrej drogi chciałem to sprawdzić 4 bieg i pedał w podłogę doszło do około 3 tys obrotów i coś ponad 100 km/h czuć było lekkie przyhamowanie i więcej nie chciał jechać potem przerzuciłem na 5 bieg i to samo doszło do 120km/h i też 3 tys obrotów przy pedale w podłodze. Samochód został podpięty pod komputer wyskoczył błąd silnika o numerze 17978 a obok napisane było moduł sterujący zablokowany /brak osprzętu/ nie zwiaząny ze sprzętem. Po odnalezieniu numeru błędu wyszło 17978 P1570 Contr.Module Locked. Po skasowaniu błędu ponownie go nie wykrywało. Więc nie wiem czy ten błąd jest związany z tą usterką. Wykluczam turbinę chyba, że ewentualnie została przypchana, albo coś zupełnie innego bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

(17978 P1570 463A Uszkodzony sterownik immobilizera - zły kod, ECM, przewody). a powodów trybu awaryjnego moze byc naprawde wiele, u mnie tak sie dzialo od nie sprawnego czujnika temperatury,wielu bedzie twierdzilo ze to wina przepływomierza i nie wykluczone ze beda mieli racje.

Opublikowano

u mnie tak samo sie działo w B6 tracił moc i dałem turbine do regeneracji....smigam juz ponad rok i narazie ok można tez wyczyscic kierowniczki ale na dusza metę moze nie zdac egzaminu.....

Opublikowano

Błąd 17978 nie jest przyczyną trybu awaryjnego u Ciebie Piotrze. Objawem tego błędu jest gaśnięcie silnika po jednej sekundzie od jego odpalenia. Twoje objawy to typowy tryb awaryjny związany z niewłaściwą regulacją ciśnienia doładowania. By się przekonać jak to ciśnienie doładowania wygląda należałoby zlogować dynamicznie grupę 011 ale jeszcze lepiej zlogować od razu po dwie grupy jednocześnie - 003 z 011 a potem 008 z 010 by ewentualnie wykluczyć niedoładowanie turbo z powodu nieszczelności dolotu a i przy okazji zobaczyć w jakiej kondycji jest przepływomierz masowy powietrza (przepływka). Znam z autopsji przypadki kiedy moje auto ciągle wchodziło w tryb awaryjny z powodu przeładowania turbo a mimo tego sterownik silnika nie łapał błędu z tym związanego. Dopiero kiedy zmienna geometria turbo zapiekła się na stałe w pozycji max. doładowania to wtedy sterownik łapał błąd 17965. Błąd immobilisera nigdy nie spowduje trybu awaryjnego - to jest pewne.

Opublikowano
  • Autor

Witam dziękuję za pomoc, tak wiem domyślałem się właśnie ze to przypadkowy błąd a co do naprawy na początek myślę zająć się reanimacją N75 mam nadzieje, że to ta drobnostka a nic poważniejszego.

Opublikowano

Zgadza się, w przypadku turbo z zaworem upustowym (jaki jest u Ciebie) to najbardziej prawdopodobnym winowajcą jest N75 z pękniętą wewnątrz sprężyną a kolejnym to nieszczelne wężyki ciśnieniowe, które idą z N75 do Twojej turbinki : są dwa - jeden do grychy ze sztangą uchylającą zawór upustowy a drugi idący do króćca na muszli sprężającej turbo. Nieszczelność każdego z nich powoduje złą regulację ciśnienia doładowania. Dodatkowo przyczyną może być nieszczelny wężyk idący od kolektora ssącego do sterownika silnika itp.

Opublikowano
  • Autor

dzięki :):hi: w wolnej chwili będę się musiał za to zabrać postaram się napisać co było przyczyną.

Opublikowano

Sprawdź spód gumowego łącznika pomiędzy kolektorem ssącym a plastukową rurą dolotu.