Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co jest wadliwe w BPW z 2007?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zacząłem już troszke się gubić w tym wszystkim :grin: Wczoraj zatrzymała mnie Policja i tak zeszlismy sobie na temat własnie silników BPW ( Funkcjonariusz również posiada BPW z listopada 2006 ) Poinformował mnie, że do czerwca 2006 w BPW były problemy z pompami oleju, wałkami itp..

Date produkcji mam luty 2007 i stwierdził, że w " naszym " przypadku są tylko problemy z imbusikiem. Może mi to w końcu ktoś poważnie wytłumaczyć jak to jest w moim przypadku?! :kwasny::hi:

Opublikowano

temat poruszany wiele razy poszukaj na forum

Opublikowano
Panowie zacząłem już troszke się gubić w tym wszystkim :grin: Wczoraj zatrzymała mnie Policja i tak zeszlismy sobie na temat własnie silników BPW ( Funkcjonariusz również posiada BPW z listopada 2006 ) Poinformował mnie, że do czerwca 2006 w BPW były problemy z pompami oleju, wałkami itp..

Date produkcji mam luty 2007 i stwierdził, że w " naszym " przypadku są tylko problemy z imbusikiem. Może mi to w końcu ktoś poważnie wytłumaczyć jak to jest w moim przypadku?! :kwasny::hi:

do 11.2005 roku naped walkow wyrownowazajacych byl za pomoca lancucha, peka w nim lyzwa napinacza oraz wyrabiaja sie zeby kol napedowych lub/i wyrabia sie zabierak niepoprawnie nazywany "imbusem" oraz jego gniazdo.

po 11.2005 roku naped jest zebatkowy, slabym punktem jest zabierak oraz jego gniazdo.

http://a4-klub.pl/silniki-diesla-29/all-b7-likwidacja-walkow-wyrownowazajacych-silnika-2-0-tdi-swap-pompy-oleju-113704/

Opublikowano
  • Autor

Temat studiowałem od pierwszej strony na samym początku jak nabyłem samochód.

Wnioskując z Twojej wypowiedzi Musashi w moim przypadku wadliwe są tylko tzw " imbus " oraz jego gniazdo?

Reszta pozostałych bolączek nie dotyczy BPW?

Opublikowano
Temat studiowałem od pierwszej strony na samym początku jak nabyłem samochód.

Wnioskując z Twojej wypowiedzi Musashi w moim przypadku wadliwe są tylko tzw " imbus " oraz jego gniazdo?

Reszta pozostałych bolączek nie dotyczy BPW?

dotyczy dotyczy np,wycierające się wałki,wycierające się gniazda pompowtryskiwaczy ja to mam:kwasny:

Opublikowano

do 11.2005 roku naped walkow wyrownowazajacych byl za pomoca lancucha, peka w nim lyzwa napinacza oraz wyrabiaja sie zeby kol napedowych lub/i wyrabia sie zabierak niepoprawnie nazywany "imbusem" oraz jego gniazdo.

po 11.2005 roku naped jest zebatkowy, slabym punktem jest zabierak oraz jego gniazdo.

http://a4-klub.pl/silniki-diesla-29/all-b7-likwidacja-walkow-wyrownowazajacych-silnika-2-0-tdi-swap-pompy-oleju-113704/

i dalej.

W 2008r??? zastapiono silniki 2.0tdi PD silnikami 2.0tdi CR (wraz ze zmiana modelu B7->B8) ale nie zmieniono napedu

W 10.2009r zmieniono naped na taki, ze zabierak jest dluzszy (77->100mm), wchodzi glebiej w walek, zmienila sie pompa oleju oraz zmienily sie walki (nie jest to tylko roznica w "dziurce" na zabierak)

Zmiana ta ma wplyw na serwis silnikow 2.0TDI PD: mianowicie walki wyrownujace "na zabierak 77mm" wycofano z produkcji i do starszych PD silnikow sprzedaja komplet napedu (walki, zabierak, pompa oleju + jakies zebatki) taki sam jak w CRze idzie po 10.2009r.

Wspominam o tym poniewaz mozliwe, ze ktos mial wykupiona przedluzona gwarancje (albo naprawial to na wlasny koszt bez kombinacji) na 2.0TDI PD i i padlo mu to .. to w takim wypadku w ASO naprawiliby mu to czesciami "pasowanymi" pod zabierak 100mm

Naprawa we wlasnym zakresie czesciami z ASO jest bezsensem ekonomicznym (czesci kompletne pod zabieram 100mm to ze 4.5-5 patykow) i naprawic to mozna generalnie na 2 sposoby

a) jak w watku podlinkowanym: wykastrowanie silnika z walkow wyrownujacych (ma to sens najwiekszy gdy oryginalnie byl naped na lancuch), ryzyko: wal korbowy dla silnikow gdzie sa walki wyrownujace jest inny niz podobne silniki bez walkow wyr (w octaviach itp) - niektorzy wspominaja o "twardej" pracy silnika (no jeszcze w A4 silnik jest wzdluznie a we wszystkich bezwalkowych jest poprzecznie ... moze poprzecznie bardziej tlumi drgania silnika???)

B) regeneracja gniazda w walku + nowy zabierak (ma to sens gdy naped walkow jest zebatkowy - najtansze wtedy rozwiazanie i najmniej inwazyjne - nie trzeba zbijac niczego z walu silnika)

Regeneruja te walki po okolo 800 zyla chyba wiec jezeli sie tym user zajmie przed awaria (bo sprawdzil i widzial ze zaczyna sie wycierac) to operacja wyjdzie w koszcie jak komplet srednich opon... a jak zaczeka z tym az padnie mu to w czasie jazdy to koszt wymiesie tyle co komplet dobrych opon .... z nowymi modnymi felgami :)

OTO WIELKA TAJEMNICA NAJSLYNNIEJSZEJ CZESCI W DZIEJACH GRUPY VW...ZABIERAKA POMPY OLEJU (a tez tak rozwiazano naped pompy oleju nawiasem mowiac w cos drugiej Vce benzynach i dieslach u VW ... ale zabierak zyskal dopiero slawe dzieki 2.0TDI PD)

Pozdrawiam,

Przemek