Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.5 TDI V6 Pompa wtryskowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. W moim silniku siedzi pompa o numerach 059130106j i moje pytanko znalazlem pompe o tych samych numerach lecz od silnika 163km ja mam 155km czy ta pompa podejdzie i czy musze ja zakodowac. W starej zacina sie przestawiacz kata wtrysku. Z gory dzieki.

Opublikowano

Pompa o tych numerach byla stosowana w silnikach AYM,BFC,BCZ wiec do twojego tez podejdzie.

Opublikowano

kodowanie również będzie musiało być :wink:....

btw

nie lepiej zregenerować przestawiacz ?? kupując coś starego możesz kupić sztukę w podobnym stanie jak masz teraz :wink::whistling:

Opublikowano

a czy nie da sie tego przestawiacza rozebrac i wyczyscic? wiem ze nikt domowym sposobem tego nie robi ale wyglada to tak (wizualnie) ze da sie odkrecic taki dekielek i wyciagnac elementy tego przestawiacza (jezeli nie zjaral sie jeszcze tranzystorek w elektronice to moze zwyklym pompiarz bez cudo-urzadzen do kalibraji vp44 da rade to zrobic?)

Pozdrawiam,

Przemek

P.S.

nie mam zadnego praktycznego doswiadczenia w tym zakresie wiec ustal to z oblatanaym pompiarzem. Na rysunku wyglada na to, ze to nie tylko sprezynka i tloczek (jakies podkladeczki itp) wiec samemu bym sie za to nie bral

Kiedys na allegro widzialem za pare stow "zestaw naprawczy" do tego (wlaskie tloczek, jakas prezynka i garsc podkladek.... )

Opublikowano

Z mojego doświadczenia wynika że jedno z drugim musi współgrać. Stół probierczy EPS 815 służy do tego aby złapać dawki paliwa właśnie po wymianie uszczelnień i elementów w pompie i podać do sterownika. Akurat w moim przypadku przepalenie tranzystora w sterowniku było spowodowane przycinaniem się przestawiacza. Więc musiałem wymienić sterownik i części w pompie. Sterownik jest bez softu i dopiero na stole został "nauczony" pompy. Dlatego moim zdaniem nie ma co kombinować i iść na skróty ani kupować pompy z niepewnego źródła tylko pojechać z własną pompą do regeneracji. Minusem tego rozwiązania jest dość wysoki koszt ale dzięki temu masz w miarę pewność że następne 200 czy 300 tyś będzie bezproblemowe.

Opublikowano

kolego michalik skąd jesteś, miałem ten sam problem w A6 2.5 TDI AKN, dałem zregenerować pompe, wymienili mi tłoczek regulacji kąta wtrysku i coś tam jeszcze, wyszło chyba coś koło 750zł(nie wiesz co w drugiej pompie będzie) i kolega z warsztatu po małym instruktarzu telefonicznym(Pan od regeneracji wystosował instrukcje co i jak trzeba zrobić) ustawił dawke na jałowym, A6 śmiga do dziś u kolegi aż miło :whistling:

Samochód stał 3 dni bo ciężko było ustawić mu to i za każdym razem autko musi być zimne(robione było to latem), pierwszy raz za takie coś się brał ale w końcu efekt super:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Witam dzieki za zainteresowanie.Sam juz nie wiem co zrobic nie znam dobrego warsztatu w mojej okolicy. Dzwonilem kiedys do goscia w poznaniu i powiedzial mi ze za samo sprawdzenie zaplace ponad 1000zl. Chyba oszalal!!! Znalazlem pompe na alegro uzywana po sprawdzeniu z montarzem za 1500zl.Stara zatrzymuje-chyba sie skusze.Ja mieszkam w okolicach Wrzesni.

Opublikowano

Zadzwoń do Wachowiak Krotoszyn. Mają filie w Poznaniu. Mi w zeszłym roku za weryfikacje pompy zaśpiewali 350 zł do zwrotu jeśli zdecyduje się na regeneracje.

Opublikowano
  • Autor

Witam Przemek co do tego tloczka to moj kumpel trafil na ciekawy post co prawda to bylo w BMW. A wiec gosciu pisal ze odkrecil zaslepke od przestawiacza kata wtrysku. Po odkreceniu wylecialo pelno syfu z ropa jeszcze poruszal tloczkiem i wylecialo wiecej brudu. Po tym zabiegu jezdzil jakis rok i maszyna chodzila jak burza. Jak dostane swoja stara pompe w rece to zobacze jak to u mnie wyglada. Pozdro.

---------- Post dopisany at 17:42 ---------- Poprzedni post napisany at 17:36 ----------

Siemka Michal dzieki za namiary. A robiles u nich te pompe? Ile wzieli za naprawe?

Opublikowano

Cena regeneracji zależy od rodzaju pompy. W moim przypadku AKE to 1,3 tyś sterownik, 800 zł czynności serwisu w tym programowanie,czyszczenie,rozkładanie i składanie, 300 lub 400 zł elementy czyli oringi i wymienione części w tym wytarty przestawiacz. Miałem zagrożenie wymiany głowiczki a to koszt od 1,5 tys do 3 tyś ale powymieniali części i skończyło się na strachu. no i koszt mechanika czyli wyjęcie z , włożenie do i adaptacja z ustawieniem rozrzadu nie pamiętam jakieś 500. U ciebie koszty mogą być niższe. Wrażenia po paru miesiącach. Silnik cichszy na wyższych obrotach, łatwiej się wkręca i mam wrażenie jakby równiejszej pracy. Spalanie nie spadło bo szybciej jeżdżę..:)