Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, interesuje mnie ubezpieczenie/rejestracja samochodu z kierownicą po złej stronie u nas w Pl.

Interesuje mnie sprawdzone info typu mam, rejestrowałem da się albo nie da się bo... Jak ktoś ma doświadczenia to interesuje mnie również która ubezpieczalnia robi to bez problemu a gdzie są komplikacje. Porównania czy jest drożej w stosunku do samochodów lhd?:wink:

Zależy mi na tym aby wszystko było w pełni legalne, bo wiem że da się telefonicznie wykupić ale nie o to chodzi..

Raczej można darować sobie posty typu: słyszałem, że kumpla szwagra brat zrobił i jeździ..

Opublikowano

na miesiąc możesz ubezpieczyć w PZU (99zł) lub też UNIQA (65zł), na rok ubezpieczysz też ale musisz skłamać, że auto zamierzasz przerobić i przerejestrować.

Na chwilę obecną i jeszcze conajmniej pare miesięcy (jeśli nie lat) nie ma możliwości rejestracji auta z kierownicą po prawej stronie - i nie wierzcie w bajki, że "lada chwila się to zmieni" bo w temacie anglików siedzę od samego początku jak zaczeli je do polski sprowadzać i tak samo długo słyszę tą bajkę, że "już w każdej chwili to zmienią"

generalnie to jeśli chcesz jeździć angolem legalnie to:

kupujesz anglika, który nie jest wyrejestrowany w UK, wysyłasz do DVLA (angielski wydział komunikacji) dowód rejestracyjny i przerejestrowywujesz auto na siebie (nic to nie kosztuje, nowy dowód rejestracyjny przychodzi na podany przez ciebie adres w Uk więc musisz tam mieć znajomego co mieszka i odbierze list i pośle ci dowód do PL), następnie auto wyrejestrowywujesz z UK (wysyłasz odcinek o exporcie do DVLA), ubezpieczasz w Polsce (obojętnie jaka ubezpieczalnia, najlepiej na cały rok, walisz ściemę, że przerejestrujesz) i masz już auto zarejestrowane na siebie i opłacone. Przegląd jak się skończy to i tak 99% policjantów nie wie jak on w Anglii wygląda (bo nie jest w dowodzie jak w polsce tylko na osobnej kartce) i nawet o niego nie pytają (a jak już spytają to walisz ścieme, że w systemie niech sobie sprawdzą - a nie umią bo polska jest mega zacofana).

Metoda opisana powyżej sprawdzona przezemnie wielokrotnie, nawet i ponad rok jeździłem angolem na angielskich blachach bez przekładki i kombinacji, nawet pare razy kolizje miałem i nic policjanci nie powiedzieli.

pozdro