Skocz do zawartości
IGNOROWANY

dziwna maź w silniku :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie pacjent to audi a4 1.9 tdi 1z 90km 1995 360 tys km i teraz tak odłączyłem w grudniu odme tzn zaslepiłem to co trzeba a do odmy/ pokrywy zaworów założyłem wężyk i butelke oczywiscie z dziurami na próbę jeszcze w styczniu w butelce widziałem minimalne slady wody jakby ze spalinami czyli ok wczoraj postanowiełem zobaczec czy jest cos wiecej odkręciłem butelke z weza i za wiele nic nie przybylo w butelce ale wężu w całej jego srednicy była siwa maź w dotyku jak krem o konsystencji bitej smietany :) normalnie horror szybko zdjełem rurke od odmy co idzie od skrzyni korbowej do pokrywy zaworów a tam też na całej średnicy wewnątrz ta maź :( co to jest? szczerze to boje sie zdjąć pokrywe zaworów bo co tam mogę spotkac. Dodam że przed tym całym zabiegiem odłączenia odmy tam był tylko olej a teraz jest w całej rurce te paskudztwo.

Silnik zapala na dotyk nawet w największe mrozy pomimo iż aku od paru miesięcy ma napiecie ponizej 12v przy rozruchu z rana, olej wymieniony w grudniu 5w40 motul, moc raczej bez zmian, oleju nie bierze jedynie po odpaleniu na minusowej temp przez pare sekund są nierówne obroty i podwyższone.

Codzienie jeżdzę do pracy 14km w jedną stronę auto 90C łapie po przejechaniu hmmm 8km moze 9km obroty silnika przeważnie 2tys oczywiscie nie przy zmianie biegówu i wyprzedzaniu.

A wiec co to moze byc???

Pozdrawiam

Opublikowano

wytraca sie z oparow oleju i wilgoci,normalnie powinno isc w dolot zeby silnik to przepalil,ale ze masz moda na odmie to zostaje w rurkach,normalny objaw w zimie i na krotkich odcinkach bo 14 km to nie wiele jak na jazde w zimie.

Opublikowano

uffffffffffffffffffffffffffffff radioo11 ulga

---------- Post dopisany at 18:27 ---------- Poprzedni post napisany at 18:26 ----------

ale to az tyle tego tam jest?

Opublikowano

jest jest,zrob odme jak fabryka wypuscila i bedzie tego mniej,w tych silnikach nie ma takich problemow z odma wiec nie rob modow,a raz do roku na wiosne przeczysc dolot,odme i IC jak ci sie chce,jesli nie to silnik i tak sobie poradzi no chyba ze zamulasz duzo auto.

Opublikowano

chyba zrobie tak jak mowisz mialem 3 samochody i w zadnym tego nie mialem a tu takie co wiec wracam do fabryki i odme podłączam

Dzieki wielkie radioo11

Opublikowano

nie ma problemu ja mam 90km ahu jezdze mniej od ciebie bo mam az 4 km do pracy z czego 3 z gorki i troche szlamu jest ale bez przesady czasem jade dalej cos zalatwic to przy nagrzanym motorze podkrece go pod 4000rpm to przepali tej mazi troche,jak by mnie bylo stac na 2 autko to kupilbym mala benzynke i wtedy smigal bo az zal mi mojego klekotka na takie odcinki. pozdrawiam.

Opublikowano
nie ma problemu ja mam 90km ahu jezdze mniej od ciebie bo mam az 4 km do pracy z czego 3 z gorki i troche szlamu jest ale bez przesady czasem jade dalej cos zalatwic to przy nagrzanym motorze podkrece go pod 4000rpm to przepali tej mazi troche,jak by mnie bylo stac na 2 autko to kupilbym mala benzynke i wtedy smigal bo az zal mi mojego klekotka na takie odcinki. pozdrawiam.

Laska co drugi dzień jeździ po 18km w jedną stronę do pracy i też w zimie się ta maź zbiera ford 1.4 benzynka ;) Olej Ford formula xr+ czy jakoś tak