Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja - wyciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Ostatnio zauwazyłem ze mam wyciek czynnika chłodzącego z klimatyzacji, dokładnie z tego prostokątnego wyjscia z chłodnicy. Nie wiem czy tam są jakies uszczelki czy cos innego. Mimo wyłaczonej teraz w zimie klimatyzacji co kilka dni jest nowy zielony nalot. Prosze o pomoc.

p1030305k.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

to moze plyn chłodniczy a nie czynnik

Opublikowano
to moze plyn chłodniczy a nie czynnik

olej do smarowania układu jest takiego koloru więc na pewno wyciek tak jak kolega pisze,odessij resztki gazu i jak rozbierzesz połączenie zobaczysz co tam jest chyba,że ktoś kto rozbierał pomoże przy okazji wymieniłbym osuszacz i dławik(filtr)

Opublikowano

olej jest tlusty nie ma koloru:)jezeli jest zielony to znaczy ze ktos juz walczyl z ta nieszczelnoscia wpuscil kontrast pozniej uklad chodzi zaklada sie takie okulary w ciemnosci swieci lampa uv i cos idzie wydedukowac co jest nie tak

Opublikowano

Kazde polaczenia w ukladzie kilatyzacji posiadaja uszczelnienia (oring zielone). Mozlliwe ze ktos nieumiejetnie skladal i uszkodzil jeden oring. Tak jak kolega tomx pisze lampa UV dla pewnosci a pozniej odzysk czynnika i sprawdzenie co jest nie tak.

Opublikowano

dokładnie tak jak napisał tomx tylko proponuje nieodciagac starego gazu, bo nie wiadomo co to za syf jest, prawdopodobnie oring sparcial i puscil, trzeba rozebrac ta kosc wymienic oring sprawdzic szczelnosc calego ukladu i nabic nowy swiezy gaz, rowniez mozesz sobie wymienic olej w sprezarce przy okazji

Opublikowano

A myslisz ze jak jedziesz napelnic sobie instalacje to nabijaja ci czysty nowy czynnik?? te czasy juz sie skonczyly. Urzadzenia wielofunkcyje do klimy sciagaja czynnik do jednej banki z ktorej pozniej sie napelnia. Kiedys byly butle do czynnika jednorazowego uzytku i nikt nie kabinowal teraz zeby zaoszczedzic na czynniku kazdy pakuje wszystko w jedna butle.

Opublikowano

dokładnie tak jest, wiele razy spotkałem się z takimi przypadkami. Np napelnienie za 80zł to bujda... pół gaz pół azot przy dobrych wiatrach, trzeba uważać, starać się o kogoś zaufanego, zatrzeć sprężarke nie problem

Opublikowano
  • Autor

Witam!!!

Na tej kostce i w dolnym rogu chłodnicy pojawia sie zielony nalot i napewno jest tłusty, po wytarciu tego za kilka dni jest ponownie. Zaznacze ze właczona jest na ECON. Auto mam od niedawna, ale sprawdzałem w garazu działanie klimy i wydaje sie ze działa poprawnie, ale ciezko jest dokładnie sprawdzic przy temp 15-17st. Nie wiem czy dobrze mysle, ale zielony barwnik dodaje sie do czynnika chłodzącego aby było widac nieszczelnosci. A tak zapytam skad miałby sie wziąc olej ze sprezarki w układzie z czynnikiem chłodzącym? Nie znam sie kompletnie na klimatyzacjach, dlatego prosze o pomoc.

Jakie koszty na dzien dzisiajszy są sprawdzenia nieszczelnosci układu i napełnienie gazem?

pozdrawiam

Opublikowano

Olej do smarowania sprezarki kraży razem z czynnikiem bo tloki w sprezarkach klimatyzacji nie posiadaja pierscieni i bez smarowania poprostu by sie zatarly , wiec olej musi byc w sprezanym gazie. Tak jak piszesz zielony srodek to kontrast dodawany w celu odnalezienia nieszczelnosci. Co do kosztow to niewiadomo co cieknie , czy na oringu czy jest jakies mikropekniecie. Najlepiej puki masz jeszcze jakis gaz w ukladzie , wez butelke z woda i wymieszaj z plynem do naczyc i polej w to zielone miejsce powinienes zobaczy babelki. Lub kup sprey do sprawdzania szczelnosci instalacji gazowych. Same oringi to koszt 1-5zl. Robocizna zlaezy od fachowca i rodzaju uszkodzenia. Napelnienie , tak jak wczesniej pisalismy jak bedzie nowy gaz to z 200zl .

Opublikowano

najlepiej wywalic wszystko wpyscic azot i obserwowac co sie dzieje najlepszy do sprawdzania nieszczelnosci jest clin do szyb ...sprawdzone :)i wpyscic tylko nowy czynnik 134a bo te z tych odzyskiwarek to szajs freon jest mieszanina roznych gazow