Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVANT] Co może być z moimi wycieraczkami??? :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! ;)

Mam pewien problem z moimi przednimi wycieraczkami po prostu zwyczajnie nie działają....;/ Wczoraj gdy moja ''CZWÓRECZKA'' stała na zewnątrz nasypało dużo śniegu i nie chciało mi się odśnieżyć przedniej szyby ponieważ miałem do przejechania 5 metrów więc sobie pomyślałem że przetrę szybę wycieraczką i po prostu moje wycieraczki już nie drgnęły... jak odśnieżyłem cały samochodzik to zauważyłem, że przestały działać w ogóle wycieraczki:/ Jak myślicie czy to będzie przez silniczek? :( Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Pozdrawiam! ;)

Opublikowano

Pióra przymarzły do szyby ? :wink:

Opublikowano

Włącz wycieraczki i posłuchaj z zewnątrz samochodu, czy słychać coś z podszybia, bo miałem to samo kiedyś u siebie i po uruchomieniu wycieraczek było słuchać takie jakby pukanie tzn.że silniczek pracował tylko spadły z jakiś mocowań, więc dla mechanika kilka sekund i po bólu.

Opublikowano

Może były przymarznięte i bezpiecznik się spalił

Opublikowano
  • Autor

Tak prawdopodobnie piórka przymarzły do szyby ale później po zrzuceniu śniegu przestały działać. Gdy włącze wycieraczki to w środku słychać jak silniczek chodzi, ale wycieraczki ani rusz ;/

---------- Post dopisany at 17:03 ---------- Poprzedni post napisany at 17:02 ----------

właśnie sprawdzę jeszcze bezpiecznik ;))

Opublikowano

Miałem podobny przypadek u siebie lecz latem normalnie z dnia na dzień przestały działać okazało się ze po prostu się przytarły. Rozebrałem układ wyczyściłem ,nasmarowałem i ok jest jak nowe działają . Tak się dziej w audi pasatach i ogólnie w autach z grupy VW

Opublikowano

Jak słyszysz silniczek to bezpiecznik będzie dobry

Opublikowano

Skoro słychać, że silniczek pracuje więc masz to samo, co u mnie, więc nic się nie spaliło.

Też zgarniałem śnieg wycieraczkami z lenistwa, a teraz mam nauczkę :wink:

Opublikowano
  • Autor

rzeczywiście bezpiecznik jest w porządku... Jak myślicie każdy mechanik powinien mi z tym zrobić? ;)

Opublikowano

Sam powinieneś to ogarnąć. Zerknij pod szybę może tylno jakieś cięgno się urwało albo dopięło

Opublikowano
  • Autor

Niestety jestem laikiem w takich sprawach... ;P

Dzięki wielkie za podpowiedzi ;))

---------- Post dopisany at 18:25 ---------- Poprzedni post napisany at 18:23 ----------

a i jeszcze jedno gdy pomogę wycieraczce ręką to się ruszają ale delikatnie muszę im pomagać więc pewnie jakaś nie duża będzie usterka ;))(mam nadzieję)

Opublikowano

Wyciągnij silniczek, rozbierz go, wysusz, 'postukaj' i nasmaruj - miałem to samo, chciałem do elektronika oddawać albo kupować nowy silniczek, a pomyślałem sobie 'a spróbuję' i pomogło.

Opublikowano
  • Autor

Okk spróbuję. Dzięki wielkie.

Opublikowano

Moim zdaniem jak slychac silnik a wycieraczki stoja to czyszczenie, smarowanie nic nie da poniewaz tak naprawde silnik chodzi. Trzpien wychodzacy z silnika wycieraczek przenosi cala sile na mechanizm wycieraczek. Jest on przykrecony na nakretke na klucz 13. Jest to wbite na stozku na wieloklinie. audi-a4-wycieraczki-04.jpg

Wieloklin sie wydarl, silnik chodzi a mechanizm stoi. Przerabialem ten temat i po dokladnym ustawieniu, tj: wlaczeniu i wylaczeniu wycieraczek tak by wrocily w pozycje zero nalozylem element poruszajacy calosc wycieraczek tak by obrot silnika przenosil idealnie ramiona wycieraczek od pozycji zero do maksymalnego wysuniecia. nakrecilem nakretkie i zaspawalem oba elementy. Chodzi do dnia dzisiejszego. Dokladny opis jak sie dostac i co po kolei odkrecac podaje link: Jak naprawić nie działające wycieraczki w Audi A4 B5 | Rbrzezinski.net