Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Strasznie dymi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem posiadaczem audi a4 b6 1.9 tdi o mocy 131 koni z rocznika 2002 , u mnie odnośnie dymienia jest tak :

przy odpaleniu auta troszkę za dymi a po paru sekunda ustaje dodam że nie bierze oleju wymieniam regularnie po 10 tyś.km bez dolewania

przy rozgrzaniu silnika na dobrych temperatura i jak zaczynam gazować w czasie jazdy od 2500 obrotów i wyżej to zaczyna dymić na czarno

a przy postoju jak pojazd stoi na luzie i dodam gazu nie ma tego dymu i to mnie dziwi

co to może być za przyczyna , proszę o doradę bo już nie wiem od czego mam zacząć jedynie sprawdzone że turbo działa poprawnie to jaka może być przyczyna.

dziękuję :hi::hi:

Opublikowano

To jest diezel one poprostu tak maja, jak depniesz w pedał silnik dostaje więcej paliwa lecz niestety to PDek i nie dostaje między wtrysków, nie jest w stanie przepalić mieszanki, dlatego powstaje chmura. W nowszych A4 aby zmniejszyć troche zanieczyszczenie środowiska zastosowali DPF aby dopalać spaliny w układzie wydechowym. Jeśli silnik nie bierze oleju, turbina jest sztywna i nie puszcza oleju, nic złego sie z nim nie dzieje, nic nie ruszaj bo tak musi być. Jeśli jestes uparty i musowo chcesz coś zrobić, to załóż oil catch tank na odme. Przez odme do dolotu trafia ogrom oleju, wiem bo mam takie ustrojstwo i widze ile sie tam tego zbiera. Dodatkowo radze dobrze przedmuchać auto, katując ją co dwa tygodnie oczywiscie na rozgrzanym silniku, bardzo ogranicza dymienie i odmula motor.

Opublikowano
To jest diezel one poprostu tak maja, jak depniesz w pedał silnik dostaje więcej paliwa lecz niestety to PDek i nie dostaje między wtrysków, nie jest w stanie przepalić mieszanki, dlatego powstaje chmura. W nowszych A4 aby zmniejszyć troche zanieczyszczenie środowiska zastosowali DPF aby dopalać spaliny w układzie wydechowym. Jeśli silnik nie bierze oleju, turbina jest sztywna i nie puszcza oleju, nic złego sie z nim nie dzieje, nic nie ruszaj bo tak musi być. Jeśli jestes uparty i musowo chcesz coś zrobić, to załóż oil catch tank na odme. Przez odme do dolotu trafia ogrom oleju, wiem bo mam takie ustrojstwo i widze ile sie tam tego zbiera. Dodatkowo radze dobrze przedmuchać auto, katując ją co dwa tygodnie oczywiscie na rozgrzanym silniku, bardzo ogranicza dymienie i odmula motor.

rozumiem Cię , mówisz że na moim miejscu nic byś nie ruszał , a czy takie ściskanie gazu do spodu nic nie dzieje się i czy faktycznie pomoże , mimo to spróbuję i dam znać.

dziękii:hi:

Opublikowano

Nic sie nie stanie jesli wczesniej zagrzejesz silnik, a po przedmuchaniu zaczekasz az ostygnie. Taka operacja jest zalecana a nawet wskazana przy turbinie ze zmienna geometria. Czy pomoze to sie okaze.