Opublikowano 25 Marca 201313 l Próbowałem już chyba wszystkimi wersjami VAG-a (303, 311, 4-09, VCDS-Lite) połączyć się z modułem komfortu w celu adaptacji pilotów. Posiadam kabel od VIAKEN-a. Za każdym razem podczas próby podłączenia wyskakuje błąd: "Too Many Communications Errors To Continue !". Z innymi sterownikami łączy się prawidłowo. Zrobiłem auto-scan - wynik poniżej. Czy moduł komfortu może być uszkodzony ? Chyba nie, bo działa centralny zamek sterowany grotem kluczyka wkładanego do zamka, gaśnie światło wewnątrz samochodu po zamknięciu drzwi. Gdzie w samochodzie znajduje się moduł komfortu ? Może istnieje niepewny styk w łączówce i trzeba przeczyścić ? Czy jakieś inne sugestie ? Wynik auto-scanu: Pozdrawiam Krzysztof J VAG-COM Version: Release 311.2-N Chassis Type: 8E - Audi A4 B6 Scan: 01,02,03,08,09,15,16,17,26,36,37,45,46,55,56,63,76 Address 01 ------------------------------------------------------- Controller: 038 906 019 FP Component: 1,9l R4 EDC 0000SG 1467 Coding: 00002 Shop #: WSC 63351 WAUZZZ8E12A056752 AUZ6Z0A0175005 1 Fault Found: 17994 - Engine Mount Solenoid Valves (N144/N145): Short to Plus P1586 - 35-10 - - - Intermittent Readiness: N/A Address 03 ------------------------------------------------------- Controller: 8E0 614 517 Component: ABS/ESP front 1726 Coding: 04255 Shop #: WSC 00040 No fault code found. Address 08 ------------------------------------------------------- Controller: 8E0 820 043 Component: A4 Klimaautomat 0711 Coding: 00000 Shop #: WSC 63351 No fault code found. Address 09 ------------------------------------------------------- Controller: 8E0 907 279 B Component: int. Lastmodul RDW 1512 Coding: 00001 Shop #: WSC 00000 No fault code found. Skipping Address 15-Airbags Address 16 ------------------------------------------------------- Controller: 8E0 953 549 F Component: Lenksáulenmodul 0304 Coding: 00011 Shop #: WSC 63351 No fault code found. Address 17 ------------------------------------------------------- Controller: 8E0 920 900 G Component: KOMBI+WEGFAHRS. RB4 D21 Coding: 00100 Shop #: WSC 00006 WAUZZZ8E12A056752 AUZ6Z0A0175005 No fault code found. Address 45 ------------------------------------------------------- Controller: 8E0 951 177 Component: Innenraumueberw. 0504 Coding: 00001 Shop #: WSC 00000 No fault code found. Address 46 ------------------------------------------------------- Controller: Note: Excessive Comm Errors End ------------------------------------------------------- ---------- Post dopisany 25-03-2013 at 11:58 ---------- Poprzedni post napisany 21-03-2013 at 19:41 ---------- Nie uzyskałem odpowiedzi na forum. Sporo jednak przeczytałem różnych innych postów na ten temat lub podobne i okazuje się, że jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Z powodu braku możliwości podłączenia - moduł komfortu może być uszkodzony lub nie. Również w autoryzowanym serwisie tak powiedzieli. Oczywiście bez sprawdzenia auta nie są w stanie określić werdyktu. Nr modułu: 8E0 959 433 AL. Koszt samego modułu w serwisie to ok. 1350 zł. Używany na Allegro - 500 zł. Pozostaje mi więc chyba odprowadzenie auta do serwisu.
Opublikowano 25 Marca 201313 l Sprawdzałeś kody wyposażenia czy masz moduł komfortu? Z którym blokiem próbowałeś się połączyć?
Opublikowano 25 Marca 201313 l Radziłbym najpierw sprawdzic kabelek w innym samochodzie, moze w samym kablu lezy problem.
Opublikowano 25 Marca 201313 l cena MK na alledrogo to 150-200zł a nie 500zł posprawdzaj wszystko jak koledzy podpowiadają zanim odwiedzisz ASO czy serwis
Opublikowano 25 Marca 201313 l Autor Sprawdzałeś kody wyposażenia czy masz moduł komfortu? Z którym blokiem próbowałeś się połączyć? W samochodzie jest moduł komfortu. Fizycznie do niego dotarłem. Próbowałem się połączyć z blokiem 46. ---------- Post dopisany at 14:32 ---------- Poprzedni post napisany at 14:24 ---------- cena MK na alledrogo to 150-200zł a nie 500zł posprawdzaj wszystko jak koledzy podpowiadają zanim odwiedzisz ASO czy serwis Akurat w chwili obecnej są na Allegro tylko 2 takie moduły 8E0 959 433 AL i kosztują: Moduł komfortu Audi A4 B6 B7 8E0959433AL (3055482038) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - 500 zł KOMPUTER MODUŁ KOMFORTU AUDI A4 B6 8E0959433AL (3108571633) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - 459 zł ---------- Post dopisany at 14:38 ---------- Poprzedni post napisany at 14:32 ---------- Radziłbym najpierw sprawdzic kabelek w innym samochodzie, moze w samym kablu lezy problem. Owszem, jest to również jedno z rozwiązań, z którym się liczę. Muszę tylko znaleźć inny samochód. Jeśli chodzi o kabel to sprawdzałem już na dwóch. Pierwszy to kupiony w firmie VIAKEN z dwoma liniami K i L automatycznie przełączanymi przez elektronikę. Kabel jest podłączony pod port USB komputera z systemem Windows XP. Próbowałem również zmieniać parametry portu - obniżenie prędkości transmisji oraz Latency Timer na 7 ms. Drugi kabel kupiony w innej firmie, bardziej prosty. Wszystko bez efektu.
Opublikowano 25 Marca 201313 l Kabel Viakena bez problemu się połączy tylko ty masz coś z centralką. Wydaje mi się że albo coś nie styka albo jakieś zimne luty w centralce, lub po prostu wilgoć się dostała. Masz dostęp do kanału 35?
Opublikowano 25 Marca 201313 l to że masz MK z końcówką AL nie znaczy że musisz kupić identyczny, AL to jest najzwyklejszy według drzewka podanego przez kolegę Bart-S możesz kupić np. AC za 150zł dla 100% pewności napisz do autora tematu tu masz temat http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-b7-lista-modulow-komfortu-opisem-funkcji-114454/
Opublikowano 25 Marca 201313 l Autor Kabel Viakena bez problemu się połączy tylko ty masz coś z centralką. Wydaje mi się że albo coś nie styka albo jakieś zimne luty w centralce, lub po prostu wilgoć się dostała. Masz dostęp do kanału 35? Tak, kabel VIAKEN-a jest OK. Przed chwilą testowałem podłączenie do modułu komfortu w Passacie B5 i bez problemu sie połączył. Swój moduł komfortu wymontowałem. Nie stwierdziłem żadnej wilgoci w obudowie. Wyciągnąłem również płytkę z elektroniką - wygląda dobrze. Do kanału 35 nie mam dostępu: "No response from controller". Ale taki sam komunikat pojawił się również, w testowanym przed chwilą Passacie B5, pomimo, że do kanału 46 dostęp był prawidłowy. Owszem, może gdzieś nie ma styku. Najlepiej byłoby sprawdzić moduł oddzielnie (stanowisko diagnostyczne - czy jest takie ? lub w innym samochodzie). ---------- Post dopisany at 17:30 ---------- Poprzedni post napisany at 17:25 ---------- to że masz MK z końcówką AL nie znaczy że musisz kupić identyczny, AL to jest najzwyklejszy według drzewka podanego przez kolegę Bart-S możesz kupić np. AC za 150zł dla 100% pewności napisz do autora tematu tu masz temat http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-b7-lista-modulow-komfortu-opisem-funkcji-114454/ Masz rację, tylko ja nadal nie wiem, czy mój moduł komfortu jest uszkodzony. Gdy spytałem w serwisie o częstotliwość wymian modułów komfortu, to odpowiedzieli - rzadko - najczęściej w przypadku zalania, dostania się wilgoci, itp. widocznych objawów. Mój moduł, również płytka z elektroniką wygląda bardzo dobrze. Żadnej wilgoci nie stwierdziłem.
Opublikowano 26 Marca 201313 l Przede wszystkim trzeba wykluczyć interfejs - proponuję podłączyć >= 704.1 i zobaczyć czy się łączy. Wersje 311.2 i 409.1 powinny działać w teorii ale nigdy nie wiadomo. ...z dodatkowych rzeczy można spróbować zwiększyć parametr Char Int w opcjach VAG-COM (domyślnie jest 1 - ustawić 5). Generalnie jeśli w innych modułach nie ma błędów sygnalizujących brak komunikacji z modułem komfortu to na 99% sterownik jest OK i winę za w/o problemy ponosi interfejs.
Opublikowano 26 Marca 201313 l Autor Przede wszystkim trzeba wykluczyć interfejs - proponuję podłączyć >= 704.1 i zobaczyć czy się łączy. Wersje 311.2 i 409.1 powinny działać w teorii ale nigdy nie wiadomo....z dodatkowych rzeczy można spróbować zwiększyć parametr Char Int w opcjach VAG-COM (domyślnie jest 1 - ustawić 5). Generalnie jeśli w innych modułach nie ma błędów sygnalizujących brak komunikacji z modułem komfortu to na 99% sterownik jest OK i winę za w/o problemy ponosi interfejs. VAG 704.1 wymaga zastosowania kabla Ross-Tech HEX-USB. Kabel VIAKEN-a nie jest rozpoznawany przez VAG 704.1. Nie posiadam kabla z firmy Ross-Tech, więc nie mogę wypróbować VAG-a 704.1.
Opublikowano 26 Marca 201313 l Ale ja nie napisałem abyś użył 704.1 z ze zwykłym kablem VIAKENA bo to oczywiste, że ten duet nie zadziała - poszukaj kogoś dysponującego nowszym interfejsem i sprawdź czy jest połączenie.
Opublikowano 29 Marca 201313 l Autor Ostatecznie samochód trafił do autoryzowanego serwisu Audi. Tam serwisant również nie mógł połączyć się z modułem komfortu. Sprawdzono instalację elektryczną: styki, kostki. Tu nie stwierdzono nieprawidłowości. Dokonano wymiany całego modułu komfortu i to było właściwa operacja. Po wymianie modułu wszystko działa OK. Jest sterowanie centralnym zamkiem i alarmem z pilotów. Jest połączenie VAG-iem z modułem komfortu.
Opublikowano 29 Marca 201313 l Autor Ile taka przyjemność w ASO? MK w ASO kosztuje nieco ponad 1300zł Moduł komfortu w ASO kosztuje 1368,20 zł. Całkowity koszt usługi: 1875 zł.
Opublikowano 29 Marca 201313 l Osz... Trzeba było tak jak sugerowałem tylko sprawdzić czy na nowszym fejsie jest połączenie - gdyby nie było, taka sama konkluzja + używany moduł na allegro w zakresie 200-400zł. Wymiana samemu. No ale teraz to już po ptokach.
Opublikowano 29 Marca 201313 l Autor Osz... Trzeba było tak jak sugerowałem tylko sprawdzić czy na nowszym fejsie jest połączenie - gdyby nie było, taka sama konkluzja + używany moduł na allegro w zakresie 200-400zł. Wymiana samemu. No ale teraz to już po ptokach. Brałem pod uwagę, że moduł może być uszkodzony, ale nie miałem pewności. Kilku forumowiczów sugerowało, że skoro działają urządzenia sterowane z tego modułu, to moduł musi być sprawny, a usterka z brakiem komunikacji to raczej problem wersji użytego VAG-a, rodzaju kabla, parametrów portu komunikacyjnego, itp. Zakup modułu używanego z Allegro niesie za sobą jednak ryzyko otrzymania modułu niesprawnego, potem mógłby być problem ze zwrotem.
Opublikowano 30 Marca 201313 l Brałem pod uwagę, że moduł może być uszkodzony, ale nie miałem pewności. Kilku forumowiczów sugerowało, że skoro działają urządzenia sterowane z tego modułu, to moduł musi być sprawny, a usterka z brakiem komunikacji to raczej problem wersji użytego VAG-a, rodzaju kabla, parametrów portu komunikacyjnego, itp. Byłem jedną z tych osób... Po to miałeś wykonać test abyśmy mogli wykluczyć pewne usterki. Najwidoczniej w MK posypał się moduł odpowiedzialny za diagnostykę a reszta działała bez problemu. Zakup modułu używanego z Allegro niesie za sobą jednak ryzyko otrzymania modułu niesprawnego, potem mógłby być problem ze zwrotem. No z takim podejściem to za dużo w swojej Audi nie pogrzebiesz. Kupujemy na forum masę używanego sprzętu z allegro i owszem czasem zdarzy się, że któryś sterownik jest uszkodzony ale są to bardzo rzadkie przypadki - grunt to kupować towar od kogoś sprawdzonego (wtedy nie ma problemu z ewentualnym zwrotem). Reasumując - przepłaciłeś i tyle. Aby Cię jednak pokrzepić... Mój pierwszy mod czyli przedni zderzak S line też kupiłem nowy w ASO - a potem, przy kolejnych modyfikacjach... zmądrzałem