Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Mały problem z obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi: witam od jakiegoś czasu dokładnie po odebraniu samochodu od mechaniora zauważyłem zmianę z obrotami tzn: przy spokojnej jeździe tak do 2500 obr. po odjęciu gazu obroty spadaja do ok 1300-1500 i albo spadają powoli po pewnym czasie do normalnych 900 albo nie - dopiero jak podgazuje powyżej 2500 to jest spadek. zaznaczę że nie dzieje się to cały czas. a inna sprawa to wydaję mi się lub raczej jestem pewny że pzred wizytą u mech. turbina ładowała tak przy 2800 a teraz zryw następuje tak przy 3500. wiem że podczas wizyty miałem odłączoną akumę więc musieli zaadoptować przepustnicę. czy złe zaadoptowanie może być przyczyną tych dwóch problemów :mysli:? aha autko zanim trafiło na warsztat nie miało problemów z obrotami. z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi :notworthy:

Opublikowano

Jestes pewien ze dokonali adaptacji? Ja mialem taki problem ale wyczyscilem przepustnice + adaptacja VAGiem i problem ustapil.

Jezeli chodzi o turbo i ladowanie to moze gdzies rozszczelnili Ci dolot i troszke cisnienie popuszcza?

Mechanicy :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Jestes pewien ze dokonali adaptacji? Ja mialem taki problem ale wyczyscilem przepustnice + adaptacja VAGiem i problem ustapil.

Jezeli chodzi o turbo i ladowanie to moze gdzies rozszczelnili Ci dolot i troszke cisnienie popuszcza?

Mechanicy :wallbash:

no właśnie na najbliższym spocie chyba zaadoptuje ją i zobaczymy tylko czy to może mieć wpływ na te obroty?[br]Dopisany: 10 Lipiec 2008, 17:16 _________________________________________________proszę o zamknięcie na razie wątku :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem to samo wyczy[br]Dopisany: 25 Lipiec 2008, 18:11 _________________________________________________Miałem to samo wyczyść przepustnice zaadoptuj VAGiem i bedzie

:good: Pozdrawiam.

Opublikowano

typowe dla przepustnicy-jak wyzej

mialem taki sam problem w B5 obroty delikatnie falowaly -na poczatku,potem wskakiwaly na ok 3,czasem 4 tys i sie utrzymywaly,albo bardzo powoli schodzilo z obrotow,diagnoza- uszkodzony modol wolnych obrotow w przepustnicy,

czyszczenie,a jak nie ustapi,albo po czyszczeniu pojawi sie znow-wymiana modolu,albo calej przepustnicy,ale to ostatnie jest drozsze,ale skuteczniejsze :wink4:

Opublikowano

ja dzisiaj odebralem auto od mechaników i przepustnicy mi nie adoptowali :kox: obroty mi spadaly oraz falowaly

wylaczylem wszystkie urzadzenia co biora prad i przekrecilem stacyjke do zaplonu i po paru sek. przepustnica mi sama sie adoptowala :kox:

PS domjenick przepustnica na ebay.co.uk ok 30£ nie jest tak zle :sesese:

Opublikowano

http://shop.ebay.co.uk/items/?_nkw=audi+a4%2Cthrottle+body&_sacat=9800&_fromfsb=&_trksid=m270

30F? nie wydaje mi sie.... kupowalem tydzien temu

[br]Dopisany: 26 Lipiec 2008, 23:40 _________________________________________________mialem na mysli nowe, nie uzywane elementy

Opublikowano
  • Autor

tydzień temu zaadoptowałem-ale nie vagiem bo sie nie dało- na spocie jest ok.- :good: :> a co do czyszczenia to wolałbym się za to nie brać bo nie chciałbym nic popsuć,nie czuję się dobrze w mechanice - najwyżej dam auto do mechaniora :)

Opublikowano

tam nie bardzo jest co popsuc,to tak na marginesie,ale pewnie,jesli nie chcesz sie z tym bawic,albo po prostu nie umiesz ,no to pewnie,ze do mechanika,prosciej jest to zrobic komus,kto robil juz to kilka razy :wink4:

Opublikowano

W jaki sposób odbywa sie adaptacja w aeb z 95` ?

Mam pedal gazu na linke ale nie wiem czy mam zawór regualcji biegu jalowego....czy przepustnice typu dbw.

Chyba ta pierwsza gdzie adaptacja odbywa sie :

Zapłon włączony, silnik nie pracuje!

[Wybór]

[01 - Silnik]

[bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "098" (lub grupę "001" w niektórych pojazdach wyposażonych w sterowniki SIMOS

i Marelli np. silniki ADY i AEE).

[idź!]

[Przełącz na Nastawy - 04]

Po przełączeniu na Nastawy podstawowe w górnym, prawym polu ekranu pojawi się informacja:

"Adapt. trwa" i rozpocznie się proces adaptacji. Można będzie również usłyszeć pracę przepustnicy i zauważyć jak zmieniają się pewne wartości wyświetlane przez program VAG-COM.

System należy pozostawić w nastawach podstawowych przez około 30 sekund, po czym można ponownie przełączyć na :

[bloki pomiarowe - 08]

i tyle.

W ten sposob sobie zadaptuje ? U mnie czasem przy włączonej klimie delikatnie faluja obroty i dosc wolno schodzą. Mialem odłączone aku.

Opublikowano
  • Autor

W jaki sposób odbywa sie adaptacja w aeb z 95` ?

Mam pedal gazu na linke ale nie wiem czy mam zawór regualcji biegu jalowego....czy przepustnice typu dbw.

Chyba ta pierwsza gdzie adaptacja odbywa sie :

Zapłon włączony, silnik nie pracuje!

[Wybór]

[01 - Silnik]

[bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "098" (lub grupę "001" w niektórych pojazdach wyposażonych w sterowniki SIMOS

i Marelli np. silniki ADY i AEE).

[idź!]

[Przełącz na Nastawy - 04]

Po przełączeniu na Nastawy podstawowe w górnym, prawym polu ekranu pojawi się informacja:

"Adapt. trwa" i rozpocznie się proces adaptacji. Można będzie również usłyszeć pracę przepustnicy i zauważyć jak zmieniają się pewne wartości wyświetlane przez program VAG-COM.

System należy pozostawić w nastawach podstawowych przez około 30 sekund, po czym można ponownie przełączyć na :

[bloki pomiarowe - 08]

i tyle.

W ten sposob sobie zadaptuje ? U mnie czasem przy włączonej klimie delikatnie faluja obroty i dosc wolno schodzą. Mialem odłączone aku.

jeżeli instrukcję tą wziąłeś z FAQ działu to powinno działać, jak wspomniałem ja zrobiłem autoadaptacje bo vagiem jakoś się nie udało i wydaje mi się że na razie ok.odnośnie obrotów jak pisałem mi nie falowały tylko niekiedy wolno schodziły
Opublikowano

Jak zrobiles autoadaptacje........ ? Widze ze tez masz z 95r aeb. Pytam jak. Ja probowalem i chyba mam cos nie tak z softem... .bo nie udalo mi sie przejsc do grupy 98

Opublikowano
  • Autor

Jak zrobiles autoadaptacje........ ? Widze ze tez masz z 95r aeb. Pytam jak. Ja probowalem i chyba mam cos nie tak z softem... .bo nie udalo mi sie przejsc do grupy 98

z tego co kojarzę to chyba też nam się nie udało przejść tego a autoadaptacja w ten sposób:

-> Sposób 1: autoadaptacja;

Wyciągnij wtyczkę od przepustnicy, potem podepnij, włącz zapłon na 1 minutę, nic nie dotykaj, oczywiścią wyłącz wszystkie urządzenia elektryczne i czekaj.

Bedzie wtedy słychać dzwięk spod maski, silniczek nastawnika przepustnicy.

Jak przestanie nastawnik pracować, to odczekaj jeszcze jakieś 30-40 sekund (będzie słychać cichutkie kliknięcie jakby przekaźnika).

Potem wyłącz zapłon i ciesz się zaadaptowaną przepustnicą.

Opublikowano

witam a ja po czyszczeniu chcialem zrobic to vagiem ale po przkreceni zaplonu zanim w niego weszlem przepustnica sama sie adaptowala i na vagu bylo adaptacja ok!

Opublikowano
  • Autor

witam a ja po czyszczeniu chcialem zrobic to vagiem ale po przkreceni zaplonu zanim w niego weszlem przepustnica sama sie adaptowala i na vagu bylo adaptacja ok!

i udało się?