Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja nie działa. Błąd czujnika G395 w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie - klima nie działa! Błedy wywalił VCDS :

2 Faults Found

00457 - Control Module for Network (J519)
013 - Check DTC Memory
Freeze Frame
Fault Status: 01101101
Fault Priority: 6
Fault Frequency: 9
Reset counter: 74
Mileage: 163780 km
Time Indication: 0
Date: 2012.12.21
Time: 18:59:09

00256 - A/C Pressure/Temperature Sensor (G395)
008 - Implausible Signal
Freeze Frame
Fault Status: 01101000
Fault Priority: 7
Fault Frequency: 9
Reset counter: 74
Mileage: 163780 km
Date: 2012.12.21
Time: 18:59:09

Freeze Frame
Temperature: 12.0°C

Podłozyliśmy nowy czujnik czynnika klimatyzscji ( to samo)

Z grubsza spojrzałem na istalacje do czujnika (ok)

Pytanie - gdzie szukac dalej, czy mozna poprzez VCDS-a wymusic uruchomienie spręzarki lub wentylatora (jak tak to jak:)

***************************************************************************************************************

Reklama

branding-video-negative.svg

ad

Problem rozwiazany i może innym się ta informacja przyda :)

W przypadku wystąpienia błędu czujnika ciśnienia klimatyzacji, dodatkowo może pojawić się błąd:

03020 LOCAL DATABUS2 - 012 ELECTRICAL FAULT CIRCUIT.
Najpierw należy wymienić sam czujnik. Zamiast 8K0 959 126 (lub dodatkowo z literą "A") należy kupić 4H0959126 firmy HELLA. W przypadku kupna czujnika, który rózni się literą na końcu numeru (bądź jej brakiem) - klima włączy się tylko na chwilę i dalej nie bedzie działać.
Trzeba mieć czujnik o dokładnie tym samym numerze co stary, bądź zastosować czujnik HELLA. Gdyby jednak klima nie zaskoczyła, to pozostaje sprawdzenie przejscia pomiedzy PINami (wtyka "C" pin nr 4, pin nr 2 we wtyczce przy czujniku) - jak to w tym temacie jest opisane. W ostatecznosci - wymiana sterownika klimatyzacji. Tylko wtedy rodzi się nowy problem. Sterownik klimy z inną literą na końcu numeru - nie pasuje, bo z reguły co najmniej dwie wtyczki nie pasują do sterownika. Inną kwestią jest to, ze jak juz kupimy używany sterownik z dokładnie takim samym numerem, to i tak nie bedzie działać, bo wyskakuje błąd 02095 - włączona aktywna ochrona komponentu (czy jakoś tak :wink: ) i wtedy taki sterownik mogą przekodować jedynie w autoryzowanym serwisie - oczywiscie za odpowiednią cenę :(

U mnie klima juz działa, wiec problem rozwiązany :banan::hi:

Opublikowano

Nic nie wymusisz za pomocą VCDS. Czynnik jest w klimie? Jeżeli ciśnienie w instalacji jest ok to jest chyba tylko jedna możliwość, a mianowicie sprezarka siadła, musisz najlepiej podjechać do serwisu klimy, wyciągną sprezarka na stół i wszystko będzie jasne.

Opublikowano

00457 - Ross-Tech Wiki

Sprawdz cisnienie w ukladzie Vagiem lub manometrami a nastepnie instalacje elektryczna.

Opublikowano
  • Autor

czynnik jest, byłem w ice serwis, czujnik podkładany nowy ori (zero reakcji) została intalacja, i ewentualnie sprężarka, co "podobno" mało prawdopodobne ;)

Opublikowano

sprawdz czy sygnal idzie na sprezarke,

Opublikowano

Zamiast elektrozaworu podlacz mala zarowke 12V 2Waty wlacz klime i zobacz co sie dzieje, wentylatory dzialaja ?? Po podmianie czujnika wykasowales bledy przed uruchomieniem ??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Błędy kasowałem, przed uruchomieniem, jestem po nastepnej wizycie i d*pa :facepalm:

Cyz to możliwe żeby panel sterujący był uszkodzony? mógłby ktoś wrzucic jak powinno wyglądać kodowanie sterownika, dla klimy jednostrefowej y grzaniem d*p?

Opublikowano
  • Autor

Tylko te dwa :kwasny:

---------- Post dopisany at 13:58 ---------- Poprzedni post napisany at 13:53 ----------

Moze ktoś by zrzut zrobił jakie kodowanie jest na sterowniku, bo moze coś tam jest zle....

---------- Post dopisany at 14:25 ---------- Poprzedni post napisany at 13:58 ----------

Walczymy dalej, :wink: wie ktos jak zdemntowac panel klimatronika?

---------- Post dopisany at 16:12 ---------- Poprzedni post napisany at 14:25 ----------

Podłączyli mi kompyter zeby zrobił ustawienia (ale nie doczytali ze jesli są błędy to przerwie procedure) :facepalm:, no i przerwał....

Teraz doszedł błąd...

Monday,13,May,2013,16:06:39:46862

VCDS Version: Release 10.6.0

Address 08: Auto HVAC Labels: Redir Fail!

Control Module Part Number: 8T1 820 043 AA HW: 8T1 820 043 AA

Component and/or Version: KLIMA 1 ZONE H06 0150

Software Coding: 34000000

Work Shop Code: WSC 06335 000 00000

VCID: 70E4D29E5CF9059C

3 Faults Found

00457 - Control Module for Network (J519)

013 - Check DTC Memory

Freeze Frame

Fault Status: 01101101

Fault Priority: 6

Fault Frequency: 1

Reset counter: 8

Mileage: 176382 km

Date: 2013.05.13

Time: 15:58:42

00256 - A/C Pressure/Temperature Sensor (G395)

008 - Implausible Signal

Freeze Frame

Fault Status: 01101000

Fault Priority: 7

Freeze Frame

Temperature: 22.0°C

03023 - Running-in Requirement

005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation

Freeze Frame

Fault Status: 01100101

Fault Priority: 3

A jak wchodze w coding -07

Current coding mam 34000000

Co tu moze byc grane, napięcie jest na czujniku ciśnienia, i sygnał niby jakis tez jest...

:wallbash: Jest coraz bardziej HOT a ja dalej bez Klimy..., jutro jade na hannower do konca tygodnia, i jak wroce to chyba serwis zostanie w Koszalinie, bo już mi sie pomysły konczą....

Gdyby ktos mogł zobaczyc jakie ma kodowanie u Siebie (klimatronik z jedną gałką, grzane stołki)

Dodam , ze wczesniej jak załączałem przycisk AC i były tylko te dwa błędy to przysic był podswietlony a klima nie chodziła, a teraz nawet ten przycisk sie nie podswietla..

Opublikowano

może coś w adaptacjach zmieniłeś

spróbuj 34300000

niestety nie ma nigdzie podpowiedzi w VCDS ani w VAG do klimy ross-tech pisze że audi tych kodów nie udostępnia :eusathink:

Opublikowano
  • Autor

łaśnie wjechałem do garage, sprobuje z tym 343, a ten błąd -

03023 - Running-in Requirement

005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation

Freeze Frame

Fault Status: 01100101

Fault Priority: 3

WIECIE CO OZNACZA?

Opublikowano

Incorrect Basic Setting / Adaptation - w długim kodowaniu i w adaptacjach masz "burdel" :kwasny: ale też może być w coś źle zakodowane w module 09 i 46 :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ja pier....:facepalm:

A może mi ktoś podpowiedziec nr ori czujnika ciśnienia? bo moze jest jakiś zły zamontowany.

No i jak sie da to jak zrobić W długim kodowaniu Burdel, co by było czystko :ad:

---------- Post dopisany at 19:16 ---------- Poprzedni post napisany at 19:13 ----------

moj nr czujnika 8k0959126b

Opublikowano

znaleść takie samo/podobnej konfiguracji autko jak twoje, spisać wszystkie kanały w adaptacjach, lub zmapować. porównać i zmienić.

problem może wystąpić wtedy jak kody nie będą chciały się zmienić bo nie ma security access :facepalm:

a grzebałeś coś w innych podzespołach jak moduł CE i komfort?

Opublikowano
  • Autor

Kiedyś ale tylko podswietlenie nog , i tam mam takie kodowanie

C.El 09 ---> long coding---->Byte 16 ---> 01001111 Tutaj mogłem coś spierd....

i Światła awaryjnego hamowania C.E 09---> long coding----> Byte 23 -----> 0000001

Opublikowano

W sobote wymienialem czujnik i mam taki sam nr i jest wszystko ok a tez mialem blad czujnika ale tez mialem pusta klime , po wymianie i nabiciu wszystko jest dobrze . Czujnik masz z dobrym numerem

Opublikowano

Też myślę że to czujnik, ale i też pusta klima może być - taka myśl mi przeszła jak Ci dmucha nie schłodzonym powietrzem...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Klima nabita sprawdzane dwa razy, czujnik podkładałem co prawda roznił sie chyba jedną literką :kwasny:

Dzwoniłem do serwisu w koszalinie, czyjnik 260 pl, i oczekiwanie ok 2 tyg. bo nie ma na magazynie w pl, wiec chyba trzeba to zostawic i zamowic ten czujnik, zastanawia mnie tylko ten "bałagan" w kodowaniu i adaptacjach, zaraz Bit po Bicie spisze kodowania w klimkatroniku i wstawie.

---------- Post dopisany at 20:30 ---------- Poprzedni post napisany at 20:09 ----------

Wyłapałem ze jest tez błąd w centralnej elektryce 03020 LOCAL DATABUS2 - 012 ELECTRICAL FAULT CIRCUIT

P.s Sory męcze Troche........ale własnymi siłami próbuje dociec , nic nie przestawiam bo nie chce bardziej spier...c, a jak nie da razy to do serwisu odstawie :audi::sorry:

---------- Post dopisany at 20:56 ---------- Poprzedni post napisany at 20:30 ----------

Moje kodowanie z 09- Centr. Elektr.

690040B10034A7000001000300005F5F4F1C060800000101000000

46 - MODUŁ KOMF.

013A0620203900C0032002

WYPOSAŻENIE TO :

-mmi 2g kolor

-licznik kolor

-grzane fotele

-klimatyzacja 1 strefa

-pakiet światło

-lusterka samościemniajace (wew, zewn)

-parktronik tył z wyświetlaniem na mmi

- czyjnik zmierzchu

- zwykłe światła z dziennymi

- halogeny

- Fabryczny alarm (z przyciskami na tapicerce kierowcy)

- 4x szyby

- multifunkyjna 4 ramienna kiera

Co nie spamiętałem dopisze jak dojade do domu z lakierni, wszystki dzieki za pomoc :hi:

---------- Post dopisany 23-05-2013 at 17:20 ---------- Poprzedni post napisany 13-05-2013 at 20:56 ----------

Jestem umówiony na serwis w środe, i mam pytanko (bo nie jezdziłem wczesniej za wizyty aso) jak ich podejsc zeby za wiele nie becalowac, powiedziec im ze chce znac diagnoze, przyczyne i reszte ogarniac na własną reke, czy poprostu maja zrobic i h...:huh:

Pewnie będe blady jak przyjdzie do becalowania :bag:

---------- Post dopisany 24-05-2013 at 00:47 ---------- Poprzedni post napisany 23-05-2013 at 17:20 ----------

http://uberlame.com/a6_tsb/HVAC/Air%20conditioning%20inoperative%202020124-2.pdf

Mogłby ktos to obejrzec kto dobrze gada po ANG?