Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nalot rdzy, co robić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do fachowców? Co z tym robić, mam ogniska rdzy na 3 drzwiach, jak to wyczyścić i czym zakonserwować żeby dalej to nie szło?

1366114476705.jpg

1366114476886.jpg

1366114477059.jpg

Opublikowano

Jak chcesz tylko zrobić zaprawki to oczyścić rdzę,zmatować,odtłuścić.Podkład epoksydowy,zmatować,odtłuścić,podkład akrylowy,zmatować odtłuścić,baza,i bezbarwny.To tyle w skrócie jak chcesz bez szpachlowania. Niedawno ktoś sprzedawał zaprawki lakiernicze,baza i bezbarwny w różnych kolorach,zerknij do działu sprzedam.

Opublikowano
  • Autor

O to troszkę roboty jest, nie wiem czy sam się za to brać czy oddać komuś kto ogarnia temat, bazę ori mam jak kupowałem samochód była w bagażniku w takiej małej tubce a resztę będę musiał naruch..

Opublikowano

w tych miejscach to jest standard w B6, większość z lat 2001-2003 ma tam rdze, ze względu na to że w samych rogach stoi tam woda, zalega wilgoć, do tego trochę soli, odprysku i zaczyna wyżerać.

Opublikowano

Damian Roboty niestety będziesz miał sporo i kilka dni Ci się z tym zejdzie czekając na wyschnięcie kolejnych warstw.Podkładów pewnie nie kupisz w małych ilościach tylko w puchach 1l,chyba że w mieszalniach lakierów jest taka możliwość i odleją Ci z 20ml.Można spróbować sprey ale w tym przypadku musisz okleić wszystko i przykryć całe auto bo inaczej ten pył uświni wszystko dookoła.

Jak chcesz powstrzymać rdzę to niestety podkłady są obowiązkowe.A jak chcesz tylko poprawić wizualnie to tylko oczyść rdzę,zmatuj,odtłuść i połóż bazę i klar.Na kilka miesięcy wystarczy,później znów wyjdzie :kwasny:

Opublikowano

Na podkład epoksydowy novola nie trzeba kłaść akrylowego, tak przynajmniej piszą w karcie produktu :)

Opublikowano

Jak chcesz miec to zrobione porządnie to najpierw oczyszczasz do gołej blachy, później dajesz podkład reaktywny novol wash primer, na to podkład akrylowy i baza.

Wysłane z mojego MT27i

Opublikowano
w tych miejscach to jest standard w B6, większość z lat 2001-2003 ma tam rdze, ze względu na to że w samych rogach stoi tam woda, zalega wilgoć, do tego trochę soli, odprysku i zaczyna wyżerać.

U mnie zero rdzy w tych miejscach...

Opublikowano

Zgadzam się żaden standard....

Opublikowano

U mnie od strony pasażera ok a od strony kierowcy była korozja.

Wysłane z mojego MT27i

Opublikowano

Zgadzam się żaden standard....

jak się lubicie czepiać słówek, a przy okazji chwalić, że u was akurat ten problem jeszcze się nie pojawił to zamiast słowa standard napiszmy częsta przypadłość. Lepiej? Ten wątek to nie ankieta...

Opublikowano

Moja A3 ma tak samo.... a myślałem że Audi to przewaga dzięki technice...

Widać też ma swoje bolączki...:kwasny:

Ale wiecie panowie... Jak ktoś trzyma auto w garażu, rocznie robi 10tyś km to może i tego nie ma :wink:

Mam znajomego który ma Fiata Pande z 2003r. jest pierwszym właścicielem.

Przebieg ? 27tyś km "dwadzieścia siedem"...:doh:

Tyle to ja zrobiłem w rok, on w 10 lat...:facepalm:

Opublikowano

Fakt...

Ale myślałem... że wiecie Audi ocynk i te sprawy myślałem że jest pancerne :grin:

Opublikowano
Fakt...

Ale myślałem... że wiecie Audi ocynk i te sprawy myślałem że jest pancerne :grin:

Od wielu lat praktycznie wszystko jest ocynkowane. A rdza i tak zeżre wszystko. Jedne wolniej drugie szybciej. Nie liczyłbym, że jakiekolwiek auto użytkowane 12 lat w naszych warunkach klimatycznych oprze się całkowicie korozji. Jakieś pierwsze oznaki tak jak przy tych drzwiach to żadna sensacja.

Opublikowano

Sól robi robote :kwasny:

Słyszałem że w Niemczech dróg nie sypią solą tylko jakimś granulatem :co:

Opublikowano

Ostatnie prawdziwe Audi to B4 którego blachy były pancerne a mechanicznie nie do zdarcia. Później już było coraz gorzej.

Wysłane z mojego MT27i

Opublikowano

Musiało być gorzej żeby firma nie poszła z torbami.

Opublikowano

Też myślałem że ocynk to "dożywotni" spokój, ale gdzieś czytałem o tym, że ocynk się utlenia i wystarczy mały odprysk lakieru i kwestią czasu jest że ocynk się "ulotni" a wtedy to rdza żre tak jak inne auta. Poza tym koledzy tak jak piszecie; nasze autka mają już sporo lat a sól zimową porą tez nie pozostaje bez znaczenia i wejdzie w każdą szczelinę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dokładnie wystarczy parę kamieni pod przednie błotniku tam gdzie jest rant łączący się z nadkolem i już rdza żre , u mnie do wymiany 2 błotniki ponieważ ocynk odpadł i wyżla ruda w miejscach uszkodzeń przez kamienie

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy nie macie może problemu z korozją w miejscach gdzie podkłada się oryginalny lewarek? U mnie zdarł się baranek i widac nalot rdzy na wszystkich czterech rantach.