Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwny dzwiek - Filmik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem świeżo po zmianie nowych felg i opon na letnie. Trafiły mi się alufelgi Sline 17' ET56. Mam do nich założone dystanse 10mm. Wszystko jest niby ok. Nigdzie nie haczy, nie obciera, koła zostały wyważone. Problem zaczyna się przy prędkości ok. 70-80 km/h. Powstaje dziwny dźwięk, który jest zlokalizowany z przodu i nie jestem zbytnio zorientowany od czego to może być dokładnie. W raz ze zwiększoną prędkością, dźwięk również staje się głośniejszy. Przy ok. 100-130 km/h wyczuwalne jest drgnie całego auta, a w szczególności kierownicy. Dzisiaj przejechałem tak 550 km i szczerze powiedziawszy to trochę się obawiałem, ale na szczęście dojechałem do celu. Przed zmianą kół nie było żadnego problemu. Co to może być ??

Na filmiku predkość to ok. 120 km/h. Wspomniany dźwięk występuje gdy przykładam telefon pod koniec filmiku w okolice prawego nawiewu.

Link: Dziwny dzwiek - YouTube

Edit: Dodam, że po puszczeniu kierownicy, przez odcinek srednio 200m delikatnie znosi na prawą strone.

Opublikowano

Dystanse 10mm zapewne nie mają kołnierza centrującego bo mieć go nie mogą i stąd te drgania moim zdaniem. Koło nie jest w stanie wycentrować się na samych śrubach. Zdejmij dystanse i przejedź się bez nich i porównaj. Jeśli to faktycznie przez dystans to lepiej i bezpieczniej założyć przelotowe bez kołnierza do 7mm lub powyżej 13mm już z kołnierzem.

Opublikowano

Z przodu mam dystanse właśnie z kołnierzem centrującym a z tyłu bez. Tak więc co radzisz ?

Dodam też, że np. podczas jazdy gdy jest jakieś wzniesienie i przy dużej predkości auto dosyć mocno wybije do góry to przez ułamek sekundy dźwięk zanika.

Opublikowano

Opony Ci huczą, są zuzyte typowy objaw

Dragnia masz od tych opon lub felgi masz krzywe...

Opublikowano

mam opony 235/45 r17 2x Conti Sport 3 DOT 09 ok. 4,5mm, 2x Dunlop Sport Maxx DOT 09 ok. 5,5mm

Opublikowano

mam opony 235/45 r17 2x Conti Sport 3 DOT 09 ok. 4,5mm, 2x Dunlop Sport Maxx DOT 09 ok. 5,5mm

Wszystko zalezy jak masz zuzyte opony.

Opis ze strony oponeo.pl

Jeśli chodzi o typy zużycia bieżnika możemy wymienić:

zużycie normalne,

zużycie niesymetryczne,

zużycie okrągłe (barków),

zużycie środka (wklęsłe),

zużycie miejscowe,

ząbkowanie.

Podjedz do kumatego wulkanizatora i niech spojrzy na Twoje opony.

Opublikowano

Jedź do wulkanizatora, niech wrzuci koła na wyważarkę, jak wyważenie jest O.K. i felgi proste to opony do utylizacji :decayed:

Opublikowano

mialem podobnie.przezuciłem kola z tylu na przód i sie skonczylo. opony przednie byly nierowno zjechane

Opublikowano

Jak są używane i nie są kierunkowe , to jest jeszcze opcja że wcześniej na kołach obracały się w przeciwnym kierunku i do takiego się ułożyły.

Spróbój zamienić ich miejscami na ośce :whistling:

Opublikowano

Ok.

A więc sprawa wygląda tak. W wolny dzień przełożyłem dystanse z przodu na tył i problem nie zniknął. Dzisiaj wkońcu zabrałem się za opony i też przełożyłem. Bez zmian. Nie wiem czy ja byłem ślepy czy aura wiosenna sprawiła, że nie zauważyłem faktu, że dystanse które posiadam mają za krótki kołnierz centrujący, tak więc można powiedzieć, że opony które mam przykręcone do auta opierają się praktycznie na samych śrubach.

Trochę się przeraziłem, bo przejechałem tak prawie 600 km autostradą gdzie czasem miałem prawie 180 na liczniku. Właśnie rozglądam się na ebayu nad kupnem nowych.

---------- Post dopisany 09-05-2013 at 01:56 ---------- Poprzedni post napisany 06-05-2013 at 23:00 ----------

H&R Adapterplatten Neu 5x120 auf 5x112 BMW auf Audi in Nordrhein-Westfalen - Steinfurt | eBay Kleinanzeigen

Czy te dystanse spokojnie wystarczą ??