Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Niewielka nieszczelność chłodnicy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W zeszłym roku miałem nabijaną klimatyzację i w tym roku znowu mam problemy. Podjechałem do mechanika który robił mi to w zeszłym roku i stwierdzono uszkodzenie chłodnicy. Jest maleńka nieszczelność w 3 miejscach. Od razu stwierdził, że jest do wymiany i całość wycenił na 550zł wraz z robocizną nabiciem i wymianą. Moje pytanko jak długo mogę jeździć z taki stanem. Klima coś tam wieje na wolnych obrotach przy większych już w ogóle - mało czynnika chłodzącego jest. Martwię się czy gdzieś indziej nie ma nieszczelności. Nic w samochodzie nie było robione i nagle nieszczelności się pojawiły ? Na chwilę obecną nie mogę pozwolić sobie na naprawę, a bez nawiewu to ciężka sprawa. Duży problem z montażem takiej chłodnicy w domu ? Sprężarka działa jak mam włączony nawiew bez econ na klimatroniku ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Natychmiastowa wymiana bo zarzniesz kompresor.

Do tego niezbedna jest tez wymiana osuszacza i dlawika.

Opublikowano
  • Autor

Temat do zamknięcia. Chłodnica założona (co prawda trzeba było spawać uchwyty bo jak zwykle chłodnica nie ta), szczelność azotem nie wykazała ubytków, nie było żadnych zanieczyszczeń w układzie olej mimo ubytku ok, czynnik napełniony. 2 godziny roboty z moją pomocą przy zderzaku i 500-cet złotych poszło..., ale chłodek wspaniały, jajecznicy nie będzie :)

Ps. devastation. Co racja to racja, sprężarka pracuje mimo tego, że klimatronik wyłączony. Zastanawiam się tylko czemu tak ważnego elementu w klimie nie zabezpieczono, aby nie uległ uszkodzeniu przy braku czynnika choćby nawet zimą gdzie nie użytkuje się klimy a sprężareczka mimo wsio tłoczy...

Opublikowano

Sprezarka bez czynnika nie tloczy , obraca sie tylko koło wachliwe i ono musi byc smarowane. Po załaczeniu klimy koło wachliwe sie pochyla i tloki zaczynaja pracowac. Jesli masz olej w sprezarce to moze ona pracowac bez czynika i nic jej nie bedzie.

---------- Post dopisany at 14:33 ---------- Poprzedni post napisany at 14:31 ----------

Zasada działania sprężarek klimatyzacji sterowanych elektrozaworem | Auto klimatyzacja samochodowa

Opublikowano
  • Autor
Sprezarka bez czynnika nie tloczy , obraca sie tylko koło wachliwe i ono musi byc smarowane. Po załaczeniu klimy koło wachliwe sie pochyla i tloki zaczynaja pracowac. Jesli masz olej w sprezarce to moze ona pracowac bez czynika i nic jej nie bedzie.

---------- Post dopisany at 14:33 ---------- Poprzedni post napisany at 14:31 ----------

Zasada działania sprężarek klimatyzacji sterowanych elektrozaworem | Auto klimatyzacja samochodowa

Mechanik od razu informował mnie że dłuższa jazda w stanie ubytku czynnika wiązać się będzie z uszkodzeniem kompresora. Kolega devastation potwierdził informację, więc pojechałem to naprawić.

Materiały bardzo przydatne. Dobrze byłoby je przykleić do działu klimatyzacji.

Z tego co wyczytałem mimo wszystko przy dłuższym użytkowaniu w przypadku nieszczelności układu sprężarka uległa by uszkodzeniu bo pracuje z minimalną wydajnością rzędu 2-5%. Ubytek czynnika wiąże się z ubytkiem oleju, który smaruje układ tłoczący - przy jego braku zatrze kompresor opiłki zdewastują cały układ klimatyzacji. Popraw jeśli źle zrozumiałem, ale skoro u mnie jest sprężarka ze sprzęgłem sztywnym to tak właśnie jest jak napisałem.