Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne strzelanie z prawej strony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku dni borykam sie z dziwnym strzelaniem z prawej strony. Nie jest to stuk tylko właśnie takie strzelanie - nie wiem jak to opisać. Występuje przy ruszaniu i przy hamowaniu. Gdy naciskam reka na prawa strone na postoju cizsa. Na dolach tez nic nie słychac, jedynie gwałtowne ruszanie i hamowanie. Wahacze? Myslalem jeszcze o maglownicy?! Co sadzicie?

Opublikowano

Najlepiej wjechać na kanał o obejrzeć wszystko, a tak to tylko wróżenie z fusów.

Opublikowano
  • Autor

Najbardziej boje sie maglownicy. Jak ja zdiagnozowac? szybkie ruszanie kierownica na zgaszonym samochodzie? Wycieki?

Opublikowano

sie manko

podłączam się do tematu mam tak samo czyli ruszanie strzelanie z prawej, cofam to samo i obojętnie czy przy skręconych czy prostych kołach , w poniedziałek auto idzie do mechanika jak będę coś wiedział to dam znać

Opublikowano
  • Autor

Mi sie to zrobilo z dnia na dzien. Daj znac co i jak po wizycie, MI sie wydaje ze moze ktorys wahacz chodzi juz poprostu na sucho i wydaje takie dzwieki. Mozesz u siebie wubic ta srube na gorze co trzyma gorne wahacze?

Opublikowano

Maglownice sprawdza się na odpalonym silniku, bo olej kasuje w pewnym zakresie luzy. Jeżeli na kierownicy czuć luz to w pierwszej kolejności polecam sprawdzić krzyżak, bo lubi się wyrabiać, potem końcówki drążków. Co do Twoich stuków, to obstawiam któryś z dolnych wahaczy. Górne zazwyczaj stukają podczas przejazdów przez próg zwalniający. Jak będziesz sprawdzał wahacze to sprawdź również łączniki stabilizatora, oraz poduszki silnika, one tez potrafią generować stuki. Masz problem z wybiciem górnej śruby, to standard w tym zawieszeniu:kwasny: Polecam lać dużo WD40 i wybijać. JAk masz za dużo kasy to możesz kupić taki sprzęt: ŚCIĄGACZ ŚRUBY CENTRALNEJ - VW AUDI NOWY SACZ (3204971199) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Jak masz jakieś pytania to śmiało pisz

Opublikowano
  • Autor

Lać WD i wybijac ale jak wybijac? Tam jest tak malo miejsca ze tym mlotkiem to ja ta srubke glaszcze

Opublikowano

Odkręć nakrętek i spróbuj kluczem obrócić śrubę, jak się ruszy, to kręć nią i stukaj młotkiem. Jeżeli nie da się ruszyć, to obetnij szlifierką kątową jej łeb, a następnie nakręć nakrętkę. Wkręcając nakrętkę śruba będzie powoli się wciągąć. Jeżeli nie jest to jasne to postaram się jakoś lepiej wytłumaczyć.

Opublikowano
  • Autor

To rozumiem. Problem w tym, że jak kręcę łbem to gwint stoi dalej w miejscu:kwasny:

Opublikowano

Jeżeli śruba stoi, to obetnij łeb i spróbuj wkręcać nakrętkę, śruba powinna zacząć się wyciągać. Ja u siebie tak robiłem, po kilku godzinach walki udało się wykręcić śruby.

Opublikowano

Mam chyba to samo... Komplet wahaczy wymieniony, łóżysko, przegub, magiel, końcówki, gumy stabilizatora i nic... dalej potrafi strzelić... :facepalm:

Opublikowano

sie manko ja wczoraj poczytałem trochę na forum i przyczyny tego stukotu metalicznego/przeskakiwania są różne, najwięcej wyczytałem w tym wątku:

http://a4-klub.pl/zawieszenie-13/all-b7-stuki-przeskakiwanie-zawieszeniu-190252/

i wychodzi z niego że to może być

1. Przegub wewnętrzny

2. Amortyzator (wątpliwe)

3. Tuleja wahacza dolnego

4 U jednego była sprężynka przy docisku hamulca z przodu

tak więc są naprawdę różne, ja obstawiam u siebie ten przegub wewnętrzny ale jak będzie zobaczę w poniedziałek

---------- Post dopisany at 08:07 ---------- Poprzedni post napisany at 07:38 ----------

next temat o podobnym znaczeniu

http://a4-klub.pl/zawieszenie-13/stuki-ruszaniu-hamowaniu-pomocy-238187/index3.html

---------- Post dopisany at 08:40 ---------- Poprzedni post napisany at 08:07 ----------

i powiem wam że sanki pospawać tez nie wielka praca i koszt :) a kolejna rzecz która może dać wykluczenie tego denerwującego dźwięku

---------- Post dopisany at 09:13 ---------- Poprzedni post napisany at 08:40 ----------

http://a4-klub.pl/zawieszenie-13/all-b7-stukanie-przednim-zawieszeniu-45533/

Opublikowano
  • Autor

Nie pamiętam Panowie, śruba od górnych wahaczy ma gwint na całej długości? Czy od łba jest już gładka?

Opublikowano
  • Autor

no tak, szykuje sie do urwania sruby niedlugo i boje się, że zbraknie mi gwintu na jej wyciagniecie...

Opublikowano

gwint jest o ile dobrze pamiętam na 2/3 długości. Ja u siebie wyciągnąłem ile się dało, potem włożyłem pobijak i po kilku uderzeniach młotkiem wyskoczyła

Opublikowano

Byłem dziś u mechanika i strzelanie w prawym kole zlokalizowane :) .Usterka tkwiła w jednym z wahaczy tak zwanym bananie,

tu na zdjęciu macie gdzie -http://www.turbo-diesel.pl/admin/upload_img/image/wahacze_dolne/11.jpg. Czpień wahacza siedząc w uździe skrzypiał, po wyjęciu było widocznie miejsce ścierania się materiału, małe smarowanie i po problemie

Opublikowano
  • Autor

Male smarowanie? to znaczy strzykawka + igla i wpuszczamy olej do gumki? Jak było z wyjeciem tego wahacza? Sorry ale jestem strasznie uczulony. Ja co sie nie zabiore przy zawieszeniu to zawsze nie moge odkrecic / wybic...

Opublikowano

nie to nie był olej w gumę tylko wyżej na czpieniu , a wahacz został odkręcony od góry i wyjęty (w dół) nasmarowany i włożony z powrotem.

Opublikowano
  • Autor

OK, dzieki za pomoc