Hercus Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 Problem jest jak w temacie w prawo mogę obrócić kierownice o 1/4 obrotu więcej niż w lewo czy magiel mógł sie o tyle przestawić ??? co na to poradzić ??? i Jeszcze jedno niedawno miałem problem z ustawieniem zbieżności po wymianie końcówki i drążka czy to może mieć wpływ na zbieżność ????
pawelc Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 Zbierzność, raczej nie .. Może ktoś regenerował magiel i go zle złożył, albo była wymieniana lub zdejmowana kierownica, i zle założona .... A końcówka drąrzka raczej nie jest na tyle długa aby przestawić kierownice o 1/4 obrotu ....
Hercus Opublikowano 17 Lipca 2008 Autor Opublikowano 17 Lipca 2008 może się źle wyraziłem chodziło mi o to że to ilość obrotów może mieć wpływ na zbierzność a nie końcówka drążka na ilość obrotów ..... a w zasadzie sam się troche nad tym zastanawiałem i wydaje mie się że faktycznie ilość obrotów nie może mieć wpływu na zbierzność .. położenie kiery tak tzn że możemy ustawić zbierzność np tylko gdy kiera jest skrecona o 10 stopni a przy jeździe na wprost nie ale to wtedy kółko przestawić ... ALE CHYBA JUŻ WIEM TYLKO MI TO POTWIERDZCIE ustalam sobie środek licząc liczbe obrotów jednego ramienia kierownicy dziele na połowe i tyle kręcę od skrajnej pozycji (tak żeby było tyle samo w prawo i w lewo) i wtedy kiera wyjdzie mi troszke skręcona, pozostawiam koła i kiere w tej pozycji, zdejmuje kierownice i zakładam tak jak do jazdy na wprost jade ustawić zbierzność i wszystko jest ok ..... ??? i to by akurat wyszło że kółko musze przekręcić o 1/8 obrotu co spowoduje że na końcówce drążka na której skończyła mi się regulacja będę musiał troche poluźnić (wykręcić) a na drugiej gdzie mam zapas wkręcić i wtedy zbierzność ok i położenie kółka jak jazda na wprost Tak czy nie ???? a nie żadna tam maglownica .... :doh1: pawelc dzięki napuściłeś mnie na (chyba) dobry trop autko jest po stłuczce i poduchy były wystrzelone jak ktoś nie zaznaczył dobrze i zakładając kierownice przestawił ją choćby o dwa ząbki to tak będzie
pawelc Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 Hercules, z tym maglem to tylko tak strzeliłem, bo nie ukrywam że sie z tym spotkałem .. A co do zdjęcia kierownicy, to mogło tak być :>.... Ale reki sobie nie dam uciąć ...
Hercus Opublikowano 18 Lipca 2008 Autor Opublikowano 18 Lipca 2008 no ale jest przełom w sprawie ... gadałem z chłopakami z warsztatu i powiedzieli że chyba mam racje ktoś przestawił kierownice o ileś ząbków a potem wszyscy ustawiając zbiezność za wszelką cenę chciali zrobić tak żeby kierownica wskazywała jazdę na wprost no i regulacja na drążku się skończyła ... tak że ustawiamy dziś geometrie tyłu potem przodu według ilości gwintów na drążku orjętacyjnie (wszystko na kompie) nie patrząc na kierownice a po geometri ściągam kółko i ustawiam jazdę na wprost i MUSI byc dobrze :>
pawelc Opublikowano 18 Lipca 2008 Opublikowano 18 Lipca 2008 no ale jest przełom w sprawie ... gadałem z chłopakami z warsztatu i powiedzieli że chyba mam racje ktoś przestawił kierownice o ileś ząbków a potem wszyscy ustawiając zbiezność za wszelką cenę chciali zrobić tak żeby kierownica wskazywała jazdę na wprost no i regulacja na drążku się skończyła ... tak że ustawiamy dziś geometrie tyłu potem przodu według ilości gwintów na drążku orjętacyjnie (wszystko na kompie) nie patrząc na kierownice a po geometri ściągam kółko i ustawiam jazdę na wprost i MUSI byc dobrze :> Oby tak było ... Daj znac, jak poszło ..
Hercus Opublikowano 18 Lipca 2008 Autor Opublikowano 18 Lipca 2008 no i udało się jest tak jak mówiłem najpierw trzeba całą geometrję zrobić nie patrząc na kierownicę później założyć kierownicę równo do jazdy na wprost i jest git na obu gałkach jest możliwość regulacji tylko że doszły dodatkowe koszty końcówka drążka 53zł (moog) no i kontrolka AIRBAG mi się świeci ale tym się zajmę jutro mam nadzieję że taśma jest cała
Rekomendowane odpowiedzi