Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja w A4 B6 nie działa - czy to czujnik ciśnienia klimatyzacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Żeby nie śmiecić po forum - zapytam w tym wątku.

Nie mogę włączyć klimatyzacji, cały czas się pali ECON

Po podłączeniu do VAGa pokazało coś takiego:

00819 - High Pressure Sensor (G65)

07-10 - Signal too Low - Intermittent

Klima nabita

Co ciekawe klima się włączy jak jest 0-5 stopni na dworze, ale jak wzrośnie do 10 i w górę to już tylko tryb ECON.

Stawiam na czujnik (ale czytałem na forum że nie zawsze on jest przyczyną) ale zanim kupię chcę się upewnić że dobrze myślę tzn - dlaczego przy niższej temperaturze otoczenia kilma działa ? i sam sobię odpowiem :) - tzn tak myślę - poprawcie mnie ewentualnie - bo przy niskich temperaturach ciśnienie w układzie jest mniejsze dlatego nie rozłącza, w wyższej temperaturze otoczenia ciśnienie jest wyższe (prawie pod górną granicę) ale ten czujnik z racji swojego uszkodzenia pokazuje dużo wyższe ciśnienie niż jest faktyczne i dlatego rozłącza ? Sprawdzić jeszcze kanał 08 ? jak pokaże 33 bary to czujnik na 100% uszkodzony ? (tak wyczytałem gdzieś)

Przepraszam że być może chaotycznie to opisałem :) ale mam nadzieje że zrozumiecie o co mi się rozchodzi ?

Pozdrawiam

Opublikowano

najprostsze sprawdzenie to podmien czujnik od kogos na chwilke i bedziesz wiedział czy u kogoś chodzi Twoj i czy czyjś chodzi u Ciebie ;)

Opublikowano

Szczerze :) nie znam nikogo kto ma taką audi....nie da się inaczej sprawdzić tego tylko podmiana ? czujnik na vagu pokazuje 1 bar.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

---------- Post dopisany at 23:21 ---------- Poprzedni post napisany at 23:00 ----------

Witam , panowie mój problem polega na tym że : Diagnoza układ klim. nieszczelny w nagrzewnicy , mechanik proponuje wymiane ok znaleźliśmy na allegro 200 zł kompletna kupiłem. zamontowaliśmy , czynnik nabity ciśnienie trzyma. Econ się świeci jak wyłcze to się nie świeci ale klima się nie załącza. W teście kompresor i czujnik działa , wiatrak na krótko działa układ szczelny . program pokazuje błąd w sensie sygnał z uruchomienia wiatraka nie wraca tak mi powiedział mechanik . Mechanik zaleca wymiane modułu wiatraka i twierdzi że to rozwiąże sprawe jeśli nie to szukamy dalej. Nie wiem co o tym myśleć jeśli to nie moduł to pewnie ja poniose koszty za md. i wymiane. Dodam że przed wymianą nagrzewnicy 7m-cy wcześniej wszystko działało był tylko układ nieszczelny. Może wy macie inny pomysł bo wymiana nagrzewnicy+czynnik to koszt 1200 zł i teraz jeszcze może moduł który nie koniecznie jest uszkodzony jeśli nie to kolejneczęści... mam już poprostu dosyć tej klimatyzacji. Pozdrawiam:facepalm:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a jak sie zmostkuje kable we wtyczce czujnika nie powinno byc ok?

Opublikowano
a jak sie zmostkuje kable we wtyczce czujnika nie powinno byc ok?

Nie, możesz tylko spalić bezpiecznik

Opublikowano

Przy 4 pinowym normalnie zwarta jest 1z 2 a 3z 4 to drugi bieg.

No to z 3 pinowym kupa. Puszcza różne sygnały w zależności od stanu.

Opublikowano

witam

ostatnio miałem podobny problem

napełniłem i sprawdziłem układ a klimatyzacja nie działała

dopiero po wymianie zaworu w sprawdzarce pomogło i działa

(koszt zaworu ok 200zł)

Opublikowano

witam,jestem tuttaj nowy.mam problem z klima ,mianowicie wentylator chodzi,klima nabita,kompresor smiga sprzegielko sie zalacza normalnie a klima nie dziala.co jeszcze moze byc bo wymienilem wentylator i dalej to samo.

Opublikowano

witam miałem podobny problem wszystko działało a nie chłodziła wymieniłem elektor zawór w sprężarce i śmiga na starym elektor zaworze po zwiększeniu obciążenia zaczynał działać po wymianie przeszło i śmiga

Jeżeli to nie pomorze to wydaje mi się że sprężarka do wymiany:kwasny:

---------- Post dopisany at 21:42 ---------- Poprzedni post napisany at 21:40 ----------

oczywiscie miałem ten problem w A4 B6 1,9 tdi 115ps

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kurcze a ja mam tak :

Witam i proszę o pomoc .

Pojawił się błąd (00819) to czujnik ciśnienia klimatyzacji i opis ze sygnał jest za niski.Czujnik został wymieniony na nowy z serwisu Audi,w układzie nabito gazem do wymaganej ilości,sprawdzono szczelność i ciśnienie.Wentylator podłączany na krotko tez działa.Czyli by się wydawało musi wszystko działać normalnie bo po włączeniu (ECON) lampka gaśnie tak jak by klimatyzacja działała normalnie i się nie zapala samoistnie.Problem jednak jest w tym ze kompresor się nie uruchamia i nadal pojawia się błąd (00819).

1186812700_1406539831_thumb.jpg

:cry:

Opublikowano

Witam jestem Świeżakiem kompletnym, ale mam podobny problem zapaliła się ekon i wyszło,że to czujnik podmieniłem go od kolegi błąd zniknął, ale ciekawostka nie załącza się wentylator więc sprawdziliśmy na krótko chodzi, na vagu chodzi i teraz pytanie bo jedni piszą,że ma chodzić cały czas jak się testuje klimatyzację a inni,że tylko w czasie uruchomienia sterownika J23.Mi działa wentylator tylko gdy jest następny test czyli cooler(j23),i w taki sposób,że się załancza i wyłancza.Jeszcze dodam ,że byłem nabić klimę i bez rezultatów wentylator się nie chodzi.Proszę o jakąś radę co dalej bo na vagu żadnych błędów.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

U mnie problem wygląda podobnie ale może ktos miał problem po umyciu auta. U mnie wyskakuje econ na panelu po wyjeżdzie z myjni myje na bezdotykowej i czy jest to problem związany z czujnikiem cisnienia przy lampie przedniej. prosze o pomoc

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie doradzi ktoś coś? Dzisiaj wykreciłem czujnik żeby sprawdzić numery, bo Vag pokazał mi bład 00816 czujnika g45, nie dość że na czujniku nie ma numerów ( pewnie był już wymieniany oczywiście numery już znam z Etki) to jeszcze i po naciśnięciu tego zaworka w skraplaczu plynu chlodniczego delikatnie sykneło i koniec . Na chłopski rozum jest pusta klima. Dobrze mysle? A to jest dziwne bo jeszcze rok nie minął od nabijania i sprawdzania szczelności, aż tak jej nie eksploatowałem żeby się tak szybko skończyła. Jedyne wyjście to to jest po prostu dziurawa i czynnik gdzieś wyciekł chociaż nic takiego nie widziałem i nie słyszałem. Wiem że vagiem moge sprawdzić czy klima ma ciśnienie a co za tym idzie czy jest nabita ale za bardzo nie wiem która to opcja podpowie ktoś jaka to opcja - blok i jakie powinny być wskazania? Szkoda wymieniać czujnik za 150zł jak okaże się że klima jest pusta i rozszczelniona.

Opublikowano

Jak jest uszkodzony czujnik to też można odczytać że nie ma czynnika.

Numeru bloku nie pamiętam ale jak wejdziesz w moduł klimy to znajdziesz na którymś bloku ciśnienie.

Jest to jakiś mały numer może 3 albo 7 chyba

Jedyne wyjście to to jest po prostu dziurawa i czynnik gdzieś wyciekł chociaż nic takiego nie widziałem i nie słyszałem.

Wystarczy że powoli uciekało

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam problem z czujnikiem klimatyzacji, mógł by mi ktoś podpowiedzieć co to za błędy bo ten drugi jest dla mnie nie zrozumiały.

Wymiana pomoże..

00819 - High Pressure Sensor (G65)

30-00 - Open or Short to Plus

00819 - Shareware Version. To Decode all DTCs

29-00 - Please Register/Activate

Opublikowano

drugi to masz nie pełną wersję vaga i nie poda opisu, ale myślę że to będzie to samo co pierwszy

Edytowane przez edekxp

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nowy czujnik ciśnienia, nie używany proponuje założyć. A na początku bezpiecznik sprawdzić jeśli czynnik chłodzący jest w układzie powinno działać.

Opublikowano

U mnie okazało się że rurka od czynnika się rozszczelniła i płyn uciekł po zlutowaniu i uzupełnieniu czynnika wszystko ok

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Przytrafiła i mi się dolegliwość ECON-a błąd 00819 - High Pressure Sensor (G65) :kwasny: czynnik nabity ewidentnie czujnik. Jaki polecacie żebym się nie nadział na jakiś tandetny zamiennik ?

Powiedzcie mi czy ten czujnik będzie pasował? http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-klimatyzacji-audi-vw-8e0-959-126-i5120730256.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Motoryzacja-3_Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe-620_Ogrzewanie,+wentylacja,+klimatyzacja-49183_Klimatyzacja-49184_Sterowniki+i+elementy+elektryczne-49202#delivery

u mnie jest taki czujnik

http://allegro.pl/a4-b6-b7-czujnik-cisnienia-klimatyzacji-8e0959126-i5043086811.html

Dzięki za poradę...dla zainteresowanych ten z aukcji jest idealnie pasującym zamiennikiem dla ori czujnika. Mimo innego wyglądu pasuje średnica i długość tulejki i problem rozwiązany z klimatyzacją. Pozdrawiam