Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Ac i kradzież samochodu ...OSTRZEżENIE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W PTU jest taki zapis którego trochę nie rozumiem: " Warto zwrócić uwagę na : 4. Na §5 ust.1 pkt 3 i 5, które wyłaczaja odpowiedzialnosc PTU odpowiednio za szkody w pojazdach pochodzacych z kradzieży, przywłaszczenia, oszustwa lub uzyskanych za pomoca innego czynu zabronionego oraz za szkody w pojazdach wprowadzonych na

terytorium Polski nielegalnie lub z naruszeniem przepisów prawa celnego. W

szczególnosci w przypadku, gdy ubezpieczony nie wie, iż zachodza powyższe

okolicznosci co do pojazdu, te postanowienia o.w.u. mogłyby byc uznane za

naruszajace interesy konsumenta."

Jak to rozumieć jeśli jestem trzecim właścicielem samochodu w RP i nie mam pojęcia jaka byłą suma na umowie z Niemcem ??

Opublikowano

to lepiej sie dowiedz. albo zmien na ubezpieczyciela ktory nie ma taiego zapisu.

bo to dokladnie taka sytuacja jak w pierwszym poscie.

Opublikowano

Zastanawiam się tylko nad jednym - w razie jakiejś szkody skąd ubezpieczyciel lub ich detektyw wiedzą kto był właścicielem samochodu przed sprowadzeniem go do Polski i za ile go sprzedał ??? A jak moje auto było kupione tanio dlatego,że było bite i ma wywalone poduchy to jest wprowadzone na polski obszar celny nielegalnie ???

Opublikowano

Nielegalnie jest jak masz zaniżoną kwotę na "lewej" (czytaj przepisanej ) umowie kupna.

Ubezpieczyciel (lub jego detektyw) nie będzie sprawdzał poprzednich włascicieli na terenie PL tylko będezie sie starał "załatwić" sprawę w wydziale komunikacji,skarbowym albo celnym. Formalnie lub troszkę mniej formalnie :polew:

Opublikowano

W takim wypadku musieliby udowodnić,że kwota na umowie jest zaniżona, a to chyba nie takie łatwe,bo nawet jakby była znacznie zaniżona to przecież auto było po wypadku,wjechało do PL na lawecie ( poduchy do dziś wybite) ,a więc jego wartość rynkowa w momencie sprowadzenia na pewno była dużo mniejsza niż auta ( z tego samego rocznika) sprowadzonego nie bitego.

Opublikowano

YATES nie rozumiesz... mozesz miec nawet i 1 euro o ile sprzedawca Ci to potwierdzi. Nie mowa o wartosci rynkowej tylko o tym ze jak kupisz sobie auto w komisie to dostajesz rachunek np na 5000E. a ze silnik byl np. 2.5 to nikt nie chcial placic tak duzo akcyzy to po drodze "gubil" umowe a w domu wypisywal sobie nowy rachunek z takimi samymi danymi poza cena i wpisywal 1000E. to nagminna praktyka a wsrod halndlarzy jest to tak oczywiste ze nikt tego nie mowi nawet.

teraz wystarczy ze ten detektyw pojedzie do tego komisu (a jego namiary znajdzie jak ktos zauwazyl w urzedzie) i poprosi o kopie tamtego rachunku.jak sie nie zgadza to lezysz.

a jak sum aubezpieczenia duza o firmie sie oplaca zaryzykowac i wola zaplacic komus za sprawdzenie niz Tobie za ubezpieczenie.

Opublikowano

YATES nie rozumiesz... mozesz miec nawet i 1 euro o ile sprzedawca Ci to potwierdzi. Nie mowa o wartosci rynkowej tylko o tym ze jak kupisz sobie auto w komisie to dostajesz rachunek np na 5000E. a ze silnik byl np. 2.5 to nikt nie chcial placic tak duzo akcyzy to po drodze "gubil" umowe a w domu wypisywal sobie nowy rachunek z takimi samymi danymi poza cena i wpisywal 1000E. to nagminna praktyka a wsrod halndlarzy jest to tak oczywiste ze nikt tego nie mowi nawet.

teraz wystarczy ze ten detektyw pojedzie do tego komisu (a jego namiary znajdzie jak ktos zauwazyl w urzedzie) i poprosi o kopie tamtego rachunku.jak sie nie zgadza to lezysz.

a jak sum aubezpieczenia duza o firmie sie oplaca zaryzykowac i wola zaplacic komus za sprawdzenie niz Tobie za ubezpieczenie.

Dokładnie tak jak piszesz

Opublikowano

A taki komis lub osoba prywatna trzyma umowy sprzed 7-8 lat ??

Opublikowano

nie wiem jak u nich, ale u nas trzyma sie przez 5 lat ksiegowych , czyli w praktyce 6... nie wiem czy gdzies u nich w urzedzie jak wyrejestrowuja nie zostaje np. kopia. albo jakies info...

wolalbym sie nie dowiedziec.

Opublikowano

więc co panowie? - analizujemy swoje umowy AC i jak zaproponował w.waldi robimy liste firm ubezpieczeniowych które nie mają w swoich umowach bzdurnych zapisów... - jestem w Hesti - jest o.k. :gwizdanie: - przy okazji 'niechcący' :tongue4: wyjdzie nam ranking przyjaznych konsumentowi ubezpieczycieli :good:

Opublikowano

nie wiem jak u nich, ale u nas trzyma sie przez 5 lat ksiegowych , czyli w praktyce 6... nie wiem czy gdzies u nich w urzedzie jak wyrejestrowuja nie zostaje np. kopia. albo jakies info...

wolalbym sie nie dowiedziec.

To dobrze,bo moje auto zostało sprowadzone 7 lat temu. Już widzę jak niemiecki Urząd udostępnia informację sprzed kilku lat jakiemus śmiesznemu,polskiemu detektywowi :tongue4:

Opublikowano

Ale już śmiesznemu detektywowi z niemcowni pewnie szybciej.